Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Pittsburgh zvítězil nad Detroitem 4:2 a vyrovnal stav finále

Pittsburgh - Hokejisté Pittsburghu uspěli i ve druhém domácím utkání ve finále Stanleyova poháru proti Detroitu a po vítězství 4:2 vyrovnali stav série hrané na čtyři vítězné duely na 2:2. Penguins otočili ve druhé třetině třemi góly nepříznivý stav 1:2, když obrat nastartoval trefou ve vlastním oslabení Jordan Staal. Vítěznou branku si připsal kapitán Sidney Crosby, který se ve finálovém klání prosadil poprvé. Další zápas se hraje v neděli ve 2:00 SELČ v Detroitu.

Detroit nastoupil i ve čtvrtém finálovém klání bez útočníka Pavla Dacjuka, naopak do sestavy Red Wings už se vrátil zkušený Kris Draper, který v centru čtvrté řady nahradil Justina Abdelkadera. Český útočník Jiří Hudler nastupoval ve formaci s Johanem Franzénem a Henrikem Zetterbergem, Petr Sýkora z Pittsburghu usedl opět jen na tribunu.

Detroit prohrával už po třech minutách

Pittsburghu se podařil vstup do utkání. Už po 72 vteřinách byl po zákroku na Jevgenije Malkina vyloučen Niklas Kronwall a Penguins přesilovku využili. Střelu Staala ještě gólman Chris Osgood vyrazil, následný pokus Krise Letanga se od zadního mantinelu odrazil k Malkinovi a nejproduktivnější hráč play-off vylepšil svůj brankový účet na 14 tref. Detroit sice střílel v úvodní části častěji, ale akce domácích byly nebezpečnější. V osmé minutě však z dobré pozice ještě neukončil svůj finálový střelecký půst Crosby.


Na druhé straně zahrozila v polovině úvodní části především formace Darrena Helma. Pittsburgh odolal i při vyloučení Marka Eatona i následném náporu Red Wings. Po trestech Jonathana Ericssona a Billa Guerina svědčila hra čtyř proti čtyřem Detroitu. Nejdříve se ocitl v šanci Johan Franzén a v 19. minutě už vyrovnal přesnou střelou přes stínícího Dana Clearyho Helm. 

Detroit podobně jako v minulém utkání otočil výsledek na 2:1, když po 46 vteřinách druhého dějství prostřelil od modré čáry Marka-André Fleuryho Brad Stuart. Pak hrál Detroit po vyloučeních Malkina a Brookse Oprika bez jedné vteřiny čtyři minuty v početní výhodě, ale tuto fázi zvládl Pittsburgh skvěle. Nejen, že se úspěšně bránil, ale ve 29. minutě navíc ujel Brianovi Rafalskému Staal a bekhendovým zakončením si vychutnal i Osgooda.

Penguins mohli v závěru ještě zvýšit

Za 119 vteřin při úniku dvou na jednoho předložil Malkin puk volnému Crosbymu, který svou první trefou v této sérii unikl v čele tabulky střelců s 15 góly právě Malkinovi. Ten si ale vylepšil bilanci na 35 kanadských bodů. Pittsburgh byl při chuti, nejdříve sice neuspěl Ruslan Fedotěnko, ale v 35. minutě už fanoušci Penguins v Mellon Areně opět jásali. Tyler Kennedy ukořistil puk před Zetterbergem a po rychlé kombinaci s Chrisem Kunitzem a Crosbym sám zakončil do odkryté branky. 

Penguins v závěrečném dějství bránili dvoubrankový náskok. Detroit sice začal náporem, ale pensylvánský klub obhájce triumfu do velkých šancí nepouštěl a naopak mohl z několika nebezpečných brejků ještě zvýšit. V závěru nevykřesal naději pro Red Wings ve dvou šancích Valtteri Filppula. Kunitz mohl 93 vteřin před koncem do prázdné branky ještě dovršit výsledek na 5:2, ale zabránil mu v tom Kronwallův faul. Oslabení ale i tak sebralo hostům naději na závěrečný tlak.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články