Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Pittsburgh zářil. Nashvillu dal šestku a od Stanley Cupu ho dělí jedna výhra

Pittsburgh – Už jen jedna výhra dělí hokejisty Pittsburghu, aby se jim podařilo obhájit Stanley Cup. Penguins v pátém utkání finále play-off NHL zničili Nashville 6:0 a v sérii tak vedou 3:2 na zápasy. Úřadující šampioni o svém triumfu rozhodli už v první části, kterou ovládli 3:0.

Slavící hokejisté Pittsburghu
zdroj: REUTERS autor: Don Wright

Tučňáci mají možnost zaútočit na pátý triumf v historii klubu už v noci z neděle na pondělí, kdy se hraje od 2:00 SELČ v Nashvillu. Predators se pokusí zachovat hegemonii domácích týmů ve finálové sérii a vynutit si sedmý duel, který by se konal ze středy na čtvrtek v Pittsburghu.

"Je nám naprosto jasné, že dosáhnout na poslední potřebnou výhru bude ze všeho nejtěžší. Takže bude potřeba, abychom zapomněli na vše ostatní a znovu byli připraveni hrát a předvést takový výkon," řekl kouč vítězů Mike Sullivan, který převzal tým v prosinci 2015 během rozehrané sezony a dovedl ho až na vrchol.

Vstup do utkání vyšel Penguins parádně. Už ve 36. vteřině trefil Sidney Crosby po průniku tyč, byl přitom faulován Ryanem Ellisem a v čase 1:31 otevřel v přesilové hře skóre Justin Schultz. Obránce Pittsburghu prostřelil ránou od modré čáry mezi nohama blokujícího Austina Watsona a gólmana Pekku Rinneho.

Obhájce triumfu měl navrch a v sedmé minutě znovu udeřil. Chris Kunitz uvolnil mezi kruhy Bryana Rusta, který se trefil bekhendem přesně nad lapačku Rinneho. Odpovědět mohl James Neal, ale nadvakrát Matta Murrayho nepřekonal.

Pittsburgh se ubránil v polovině úvodní části v oslabení po špatném střídání. Predators se nedařilo snížit a 11 sekund před koncem úvodního dějství se radovali opět domácí. Phil Kessel přenechal na levém kruhu kotouč Jevgeniji Malkinovi, který zamířil přesně do protějšího horního roku a připsal si 10. trefu v letošním play-off.

Od druhé třetiny nahradil Rinneho Juuse Saros, který si ale ještě ani nesáhl na puk a po 79 vteřinách inkasoval. Ideální přihrávku Crosbyho zužitkoval volný Conor Sheary. Asistenci si připsal i Jake Guentzel, který s 21 body z 24 utkání vyrovnal nováčkovský rekord play-off NHL. Stejný počet si připsali Dino Ciccarelli v roce 1981 v dresu Minnesoty North Stars a Ville Leino v barvách Philadelphie před sedmi roky.

Pittsburgh na ledě kraloval a ve 29. minutě zasadil soupeři další ránu. Z mezikruží prostřelil Sarose Kessel a ukončil svůj šestizápasový střelecký půst. Zatímco Romanu Josimu se ve vlastním oslabení zkorigovat stav nepodařilo, ve 37. minutě znovu inkasovali Predators. Krásnou kombinaci s Kesselem a Malkinem zakončil bek Ron Hainsey. "Ještě nás čeká spousta práce. Ale moc se mi zamlouvalo, jak jsme tento zápas hráli," prohlásil Crosby.

Murray v závěrečném dějství uhájil svou druhou nulu v letošním play-off při Rustově vyloučení a poradil si i s šancí Craiga Smithe. Gólu už se fanoušci ve třetí třetině nedočkali, ale viděli několik potyček a sudí ve třetí třetině rozdali celkem 90 trestných minut.

Predators sice zápas absolutně nevyšel, ale víru v úspěch neztrácí. Opravňuje je k tomu i bilance domácích zápasů ve vyřazovacích bojích - v Bridgestone Areně vyhráli devět z 10 zápasů, jediná porážka s Anaheimem navíc přišla až v prodloužení. A že jsou odolní vůči tlaku, ve finále už dokázali srovnáním z 0:2 na 2:2 na zápasy.

"Naši chlapci budou připravení," ujistil kouč Nashvillu Peter Laviolette. "Říkám vám, že mají pořád sebevědomí. V naší šatně, v naší aréně, tam je ho spousta. Zároveň také věří v cestu, na kterou jsme se v sezoně vydali. A ohromně si věří také díky tomu, co máme za sebou v tomto play-off a jak jsme v něm hráli," doplnil.

Pittsburgh Penguins - Nashville Predators 6:0 (3:0, 3:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Schultz (Crosby, Hörnqvist), 7. Rust (Kunitz, Daley), 20. Malkin (Kessel, Hainsey), 22. Sheary (Crosby, Guentzel), 29. Kessel (Määttä, Crosby), 37. Hainsey (Malkin, Kessel). Rozhodčí: McCauley, Meier - Murphy, Cherrey. Vyloučení: 6:9, navíc Hagelin 5 min. a 10 min., Daley 10 min., Kunitz 5 min. - Arvidsson 5 min. a 10 min., Sissons, Watson oba 10 min., Y. Weber 5 min. Využití: 1:0. Střely na branku: 24:24. Diváci: 18 605. Hvězdy zápasu: 1. Sidney Crosby, 2. Phil Kessel, 3. Ron Hainsey (všichni Pittsburgh). Stav série: 3:2.

Pittsburgh: M. Murray - Schultz, Dumoulin, Daley, Määttä, Hainsey, Cole - Sheary, Crosby, Guentzel - Kessel, Malkin, S. Wilson - Rust, Cullen, Kunitz - Hörnqvist, Rowney, Hagelin. Trenér: Mike Sullivan.

Nashville: Rinne (21. Saros) - Ellis, Josi, P. K. Subban, Ekholm, Y. Weber, Irwin - Neal, Fisher, Arvidsson - Aberg, Sissons, F. Forsberg - C. Smith, Järnkrok, Watson - C. Wilson, F. Gaudreau, Zolnierczyk. Trenér: Peter Laviolette.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články