Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pittsburgh a Vancouver v play off podruhé vyhráli

New York - Hokejisté Pittsburghu a Vancouveru se v prvním kole play off zámořské NHL dostali do vedení 2:0 na zápasy. Tučňáci v druhém duelu porazili Philadelphii 3:2 v prodloužení, Canucks vyhráli nad St. Louis 3:0. Naopak Carolina vyrovnala sérii s New Jersey na 1:1 díky vítězství na ledě Ďáblů 2:1 v prodloužení. New Jersey přišlo i o kapitána Jamieho Langenbrunnera, který poté, co na konci druhé třetiny schytal ránu pukem do kolena, odstoupil ze hry a na led už se nevrátil. Trenér Brent Sutter pak vyjádřil obavy, že Langenbrunner s týmem neodletí do Caroliny na třetí a čtvrté utkání.

Roman Hamrlík (vlevo) a Jevgenij Malkin
zdroj: ČTK/AP

Hrdinou v Pittsburghu se stal zkušený útočník Bill Guerin, který vstřelil dva góly, včetně rozhodujícího v 19. minutě nastavení. Stalo se tak v dvojnásobné přesilovce, když na trestné lavici seděli Mike Knuble a Claude Giroux. Domácím pomohla přesilovka už na konci základní hrací doby, když v 57. minutě v početní výhodě vyrovnal na 2:2 Jevgenij Malkin.

Osmatřicetiletý Guerin, který v roce 1995 vyhrál Stanley Cup v dresu New Jersey, vstřelil dva góly v play off znovu po devíti letech. "Už je to pár let, co jsem byl naposledy v play off," poznamenal Guerin, který přišel do Pittsburghu před koncem přestupního termínu z posledního týmu celé NHL New York Islanders.

Jeho přínos pro tým si nemohl vynachválit trenér Dan Bylsma. "Dneska říkal správné věci, i dělal správné věci. Na ledě i v kabině vnesl do našeho týmu klid. Ví, kdy má zavtipkovat, i kdy má být vážný. Už má prostě něco za sebou," prohlásil Bylsma.

Ve Vancouveru byl v hlavní roli znovu brankář domácích Roberto Luongo. V prvním zápase inkasoval pouze jednou a Canucks vyhráli 2:1, tentokrát zlikvidoval všech třicet střel St. Louis a připsal si první čisté konto v play off.

Nulu dlouho držel i Luongův protějšek Chris Mason, bezbrankový stav zlomil až v 39. minutě veterán Mats Sundin, který se v play off trefil opět po pěti letech. V polovině třetí třetiny zvýšil na 2:0 Alex Burrows, třetí gól přidal do prázdné branky při power play Daniel Sedin.

"Hráli jsme dnes lépe než v prvním utkání, ale pořád to nestačilo," řekl trenér poražených Andy Murray. "Abyste porazili tým, jako je Vancouver, musíte hrát velmi dobře. Jenom dobře nestačí. Musíme se ještě zlepšit a jsem přesvědčen, že se nám to v St. Louis podaří," doplnil Murray.

Druhý souboj New Jersey s Carolinou se nesl ve zcela jiném duchu než první utkání, které Ďáblové vyhráli s přehledem 4:1. Hurricanes tentokrát předvedli mnohem povedenější výkon, hráli více do těla a oproti 19 střelám, které vypálili na branku ve středu, tentokrát ohrozili brankáře Martina Brodeura celkem dvaatřicetkrát.

Rozhodující gól vstřelil po 160 sekundách prodloužení obránce Tim Gleason, který tak úspěšně zakončil více než minutový pobyt Caroliny v útočném pásmu. "Hraju v play off poprvé v životě a je to fantastický pocit," rozplýval se po utkání šestadvacetiletý Gleason. "Důležité bylo, že jsme zapomněli na první zápas, a dnes jsme předvedli týmový výkon. Vyhráli jsme jako tým a jako tým vyhrajeme i celou sérii," dodal Gleason sebevědomě.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články