Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Petr: Pastrňáka by chtěl každý trenér, může být hlavní hvězdou MS

Helsinky - Česká juniorská hokejová reprezentace se na mistrovství světa v Helsinkách těší na příjezd útočníka Davida Pastrňáka. Devatenáctiletý talent, kterého pro šampionát uvolnil Boston, by měl do finské metropole přiletět v neděli večer a trenér Jakub Petr věří, že nastoupí již do pondělního zápasu proti Slovensku.

Sport
zdroj: ČT4

"Uděláme všechno pro to, aby mohl naskočit," řekl kouč Petr. Zástupci českého týmu byli v kontaktu s hráčem i klubem delší dobu. "David nám řekl, že by hrozně rád přijel. Samozřejmě se ale musel podřídit Bostonu. Chtěli jsme hrát trošku i na to, že je u nich draftovaný také Jakub Zbořil a Daniel Vladař, kteří jsou oba tady na dvacítkách," uvedl Petr.

Pastrňák se před sezonou prosadil do kádru Bruins v NHL, v říjnu si ale zlomil nohu a sedm týdnů nehrál. Poté jej Boston poslal rozehrát do AHL a zvažoval, zda mu umožní start na juniorském MS nebo jej zařadí zpět do hlavního týmu. Nakonec se rozhodl havířovského rodáka stejně jako před rokem uvolnit pro potřeby národního týmu. "Měla by to být jedna z největších hvězd mistrovství světa. I pro organizátory by to byla skvělá věc," řekl Petr.

"Herně se o jeho kvalitách nemusím asi zmiňovat. Umí vytvářet šance a je psychicky dost silný, i když nedává góly. Klukům poslal před zápasem s Ruskem vtipný vzkaz. Je to hráč, kterého chce mít každý trenér v kabině. Určitě by to ale neměla být one man show, protože sedm týdnů nehrál," podotkl Petr. Trenéři již řeší, kam umístí Pastrňáka do sestavy. Pokud opravdu nastoupí, zařadí jej do jedné ze dvou elitních formací.

Nelze spoléhat na jediného hráče

"Určitou představu máme. Už jsme si ho předběžně do sestavy zařadili dávno. Záleží ale také na tom, jestli bude připravený Pavel Zacha," poukázal Petr na problémy další hvězdy v české sestavě, která si proti Rusku obnovila zranění v dolní části těla a zatím není jasné, jestli proti Slovákům nastoupí. Na Pastrňáka se těší i hráči. "Zatím oficiálně nic nevíme, ale kdyby to vyšlo, bylo by to super," uvedl útočník Filip Chlapík.

"Myslím si, že to bude hodně velký přínos pro tým. Nemůžeme se ale spoléhat jenom na jednoho hráče. Ostatní týmy o něm budou vědět, budou ho hlídat a navíc byl dlouho zraněný. Musíme mu co nejvíce pomoct dostat se do hry. Jsme prostě tým," řekl David Kaše, který s Pastrňákem hrál jak na minulém MS hráčů do 20 let, tak na úspěšném šampionátu osmnáctek v roce 2014, kde český tým vybojoval stříbro.

Je nám líto, video expirovalo.
K juniorské reprezentaci se na MS přece jen připojil Pastrňák
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články