Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Pešán: Závěr proti Rusku ovlivnil dojem z turnaje, mladší kluci se musí naučit vyhrávat

Nevydařená třetí třetina v zápase proti ruským hokejistům podle trenéra Filipa Pešána výrazně ovlivnila dojem z českého vystoupení na Švédských hrách. Jeho svěřenci stejně jako v sobotu proti Finsku ztratili dvoubrankový náskok a po pěti inkasovaných gólech ve třetí části prohráli 4:7. Pešánovi se opět nelíbilo, že byl jeho tým nedisciplinovaný.

"Vedli jsme 3:1 a bohužel, podle mého, opět rozhodla disciplína. V závěru druhé třetiny jsme (v oslabení) dostali gól na 2:3 a trošku se nám plán rozbil. Dostali jsme branku na hraně pravidel, která silný tým nepoloží. Nás to bohužel položilo. Kdybychom byli silný tým, dotáhli jsme to," řekl Pešán a poukázal na branku Pavla Kraskovského, které předcházel lehký kontakt Nikolaje Kovalenka s gólmanem Dominikem Hrachovinou. "Ve druhé polovině třetí třetiny už šlo o zmar a kolaps, který vyústil v tolik branek, kolik jsme dostali," přiznal.

Češi byli dvě třetiny výrazně střelecky aktivnější, gólově však své vedení zvýraznit nedokázali. "Nechci se schovávat za to, že jsme někoho přestříleli. Důležitý je výsledek. Není to o tom, kolik má kdo střel. Bohužel jsme dnes nedokázali přidat branku na 4:1. Ukázala se síla Rusů, závěr jsme bohužel nezvládli," řekl Pešán s tím, že konečný výsledek neodpovídá vývoji celého zápasu. "Pořád jsme doufali, že jsme schopni brankou otočit vývoj zápasu zpět, ale bohužel se nestalo," uvedl.

Celkové hodnocení turnaje je proto podle něj jednoduché. "Nevyhráli jsme ani jeden ze tří zápasů a nemá cenu se za nic schovávat. Spousta mladších kluků se musí naučit vyhrávat, jinak se český hokej nepohne," řekl Pešán. Podle něj nic neznamená ani fakt, že osm třetin v Malmö Češi odehráli solidně. "Radši budu hrát hrozně a vyhraji mistrovství světa, než hrát parádně a nevyhrát nic," zdůraznil.

Je nám líto, video expirovalo.
Pešán: Nemyslím si, že výsledek odpovídá celému zápasu, ale byl to kolaps

Češi prohráli s Ruskem potřetí v sezoně, i když sborná opět nastoupila s výrazně pozměněným týmem. "Rusové hrají vynikající hokej, mají širokou základnu a je to jeden z top týmů celého světa. Dnes jsme měli velkou šanci zápas uhrát a vzít jim tu pomyslnou korunku, ale bohužel kvalita na jejich straně v závěru rozhodla," řekl Pešán.

Jeho výběr nedokázal v závěru duel zvrátit ani stažením sestavy na tři formace a větším vytěžováním elitních hráčů. "Kdybychom zápas uhráli, asi bych byl za krále. Chtěl jsem vsadit na 15 kluků, kteří budou zodpovědní. Bohužel moje volba byla chybná. Závěr ovlivnil nejen postavení v turnaji, ale i celkový dojem z něj," přiznal.

Hokejová reprezentace by před mistrovstvím světa měla odehrát ještě utkání Euro Hockey Challenge a poté v polovině května závěrečný domácí turnaj EHT - České hry. Švédské hry však Pešán jako přípravu na MS nebral.

"Každý turnaj sezony je specifický a izolovaný. Nemyslím si, že by se někdo na akcích dlouhodobě připravoval na mistrovství světa. V podstatě ani nevíme, jaká budou pravidla a zda to stihnou hráči (z NHL). Není tak úplně možné stavět kostru týmu během sezony," řekl Pešán s tím, že řada hráčů ale podala výkon, se kterým spokojený.

Skutečností, že kvůli koronavirové situaci v Evropě nemohl nominovat hráče z KHL a švýcarské ligy, se moc zabývat nechtěl. "My chceme vyhrát všechny zápasy i s klukama, kteří přijedou ze Zlína, Plzně nebo z Liberce. Když nemohou hráči z Ruska, ze Sparty, z Třince nebo zranění, nám je to jedno. Chceme vyhrát s těmi, kteří přijedou," podotkl Pešán a poděkoval všem, kteří přijeli i zástupcům klubů, kteří své hráče uvolnili.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články