Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Pešán: Tímto turnajem jsme otevřeli další veliká jména pro budoucnost českého hokeje

První díl Euro Hockey Tour v pozici hlavního kouče zakončil druhým místem na Turnaji Karjaly. Filip Pešán byl přes porážku v závěrečném vystoupení proti Rusku (0:3) spokojen, neboť zapojil do akce také juniory do dvaceti let. Proti mladé sborné jich nastoupilo jedenáct, byla to pro ně dobrá příprava před mistrovstvím světa v Edmontonu.

Obránce Michal Moravčík s brankářem Lukášem Paříkem
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Vesa Moilanen

"Chybělo nám proměnit jednu z šancí ze začátku utkání, abychom třeba Rusy, kteří hráli velmi sebevědomé utkání, dostali pod tlak. To se nám bohužel nepovedlo a soupeř svoje šance proměnil a my bohužel ne," zhodnotil utkání Pešán v on-line rozhovoru s českými novináři.

Rusku v úvodu pomohla i tyč při šanci Šimona Stránského. "My jsme nepotvrdili úvodní několikaminutový tlak a nedá se válcovat soupeř na této úrovni celých prvních dvacet a potažmo šedesát minut. Bohužel jsme inkasovali branku z přesilovky soupeře, začali jsme trošičku chřadnout," podotkl Pešán.

"Rusové se trošku víc rozehráli po tom našem tlaku, kdy mi přišlo, že byli trošičku zabrzdění, konsternovaní. Ale bohužel jsme ani potom nedali nějakou branku, abychom je víc potrápili a výsledkově si došli pro vítězství," doplnil dvaačtyřicetiletý kouč.

Chtěl jsem pomoct dvacítce, řekl Pešán

Sborná na turnaji zdolala Finy 6:2 a Švédy 2:1 po samostatných nájezdech. Turnaje Euro Hockey Tour mají sice v podmínkách, aby nebyly nasazovány juniorské týmy, ale série v současné době při potížích s koronavirem pokračuje na základě ústní dohody. Ruská strana i přes nelibost dalších účastníků na turnaj výhradně juniory vzala. I Pešán to při nominaci označil jako nefér vzhledem k možnostem přípravy ostatních juniorských reprezentací.

David Jiříček jako nejmladší debutant v reprezentačním A-týmu

Obránce David Jiříček se stal díky debutu v duelu na Turnaji Karjaly v Helsinkách proti Rusku nejmladším hráčem v historii samostatné české reprezentace. Dočkal se ve věku 16 let a 345 dnů a překonal útočníka Rostislava Olesze, který na Baltika Cupu v Moskvě nastoupil 22. prosince 2002 také proti Rusku ve věku 17 let, dvou měsíců a 12 dní.

"Teď to bude samozřejmě vypadat jako nesmyslné vyjádření, že jsme brali ruskou dvacítku jako degradaci turnaje a ona ho vyhrála. Věřte nebo ne, ale připravovat se jakkoliv na tým, který má spoustu kluků osmnáctiletých a devatenáctiletých, je prostě něco jiného než se připravovat na opravdovou bitvu s mužským týmem, byť doplněným o několik juniorů. Za tím si budu stát," uvedl Pešán.

Když zůstali Rusové neústupní, vzal na turnaj také deset juniorů pro konfrontaci ve vzájemném zápase. I proto, že všichni patřili mezi hráče, kteří v tuzemsku nemohli už od 12. října ani trénovat, protože až do středy platil kvůli vládním restrikcím zákaz přípravy ve vnitřních prostorech.

"Myslím, že jsme udělali dobrou věc, že jsme reagovali a nominovali jsme taky juniory. Vypadá to bohužel jako další alibi, ale ti kluci nejsou v herní praxi. Chtěl jsem pomoct dvacítce a kluci odehráli skvělý zápas. Jsem rád, že aspoň nějak jsme pomohli dvacítce připravit kluky na mistrovství světa," podotkl Pešán.

Možná se rodí nová garnitura hráčů

Snažil se s asistenty Martinem Strakou a Jaroslavem Špačkem hráče od úterních tréninků v Helsinkách v rámci možností na klání připravit. "Ale rozdíl byl samozřejmě viditelný od prvních minut. Myslím si ale, že kluci mimo náš tým do 20 let pomohli těm mladým hráčům právě tím nasazením hlavně v těch úvodních minutách, aby jim dali šanci po několika týdnech, možná měsíci bez hokeje a bez zápasu," navázal Pešán.

"Možná by i ty naše mladíky uklidnil nějaký vedoucí gól, což se bohužel nestalo. Pak jsme inkasovali a čím zápas šel do dalších třetin, tak tam bylo víc a víc vidět, že kondice a herní pohoda na hokejkách těch kluků chybí. Bohužel už jsme nenašli sílu zápas otočit," prohlásil.

Nebyl si jistý, jestli možnost konfrontace s ruskou dvacítkou bude mít pro české mladíky pozitivní efekt. "Nejenže jsme zápas prohráli, ale i ti kluci viděli, v jaké pohodě hrají jejich budoucí soupeři na mistrovství světa. Ať se na tom podepsala covidová situace jakkoliv, tak rozdíl byl markantní, to musím říct upřímně. Ale byli tam kluci, kteří se dokázali soupeři dneska vyrovnat. Za mě jsem například velmi spokojený s Davidem Jiříčkem, který odehrál fantastické utkání," ocenil Pešán.

Nominaci na turnaj musel hodně měnit a je rád, v jakém světle se tým ukázal. "Myslím, že jsme tímto turnajem otevřeli další veliká jména pro budoucnost českého hokeje. Je vidět, že ať z hráčů ze severských zemí nebo kluků, kteří ještě v reprezentaci nenastoupili, spousta na jakémkoliv postu obstála. Spousta z nich se možná přihlásila o to, aby byli nominováni do dalších turnajů, a možná se nám tady rodí nějaká další garnitura hráčů," dodal Pešán.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články