Následuje
Toi Toi Cup

Pešán se zlobil na rozhodčí. "Srazil nás gól, co svět neviděl," řekl

Brno – Puk vyšel z hole Jozefa Kováčika a narazil do lapačky Jána Lašáka. To je zřejmě to jediné, na čem se oba finalisté extraligy shodnou. Zda však puk překročil brankovou čáru nebo nikoliv, o tom panují velké diskuze. Liberecký trenér Filip Pešán po utkání rozhodnutí sudích zkritizoval. Podle něj nebylo prokazatelné, že brankář Ján Lašák chytil střelu až za čárou.

Filip Pešán
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

"Nás srazil gól, co svět neviděl," komentoval situaci Pešán, který se dožadoval i vysvětlení od rozhodčích. "Nebylo v té vřavě moc slyšet, ale rozhodčí mi řekl, že videorozhodčí prohlásil, že většina lapačky byla za brankovou čárou. A na moji otázku, jak je možné, že on na ledě uznal gól z toho divného úhlu, kde on stál, mi řekl, že on nějak rozhodnout musí."

Lašák byl přesvědčený o tom, že nemohlo být ze záznamu jasné, že byl puk stoprocentně za brankovou čárou. "Já jsem puk neměl v košíku, ale v dlani, nechytil jsem to ideálně a to může hrát velkou roli. Sudí jsou jen lidé, i když to byla specifická situace a měli čas to rozebrat a několik úhlů použít. Pokud je pravidlo, že stačí dedukce, tak si to sudí ustojí a má alibi," uvedl Lašák.

Sám autor branky Kováčik přiznal, že si nebyl stoprocentně jistý. "Bylo to padesát na padesát. Lašák udělal pohyb do branky. Ale nebyl jsem na brankové čáře. Jen jsem doufal, že je to v brance. Lašák střelu chytil grandiózně," řekl Kováčik. S napětím čekal na verdikt rozhodčích. "Hlavně jsem si říkal, aby to bylo spravedlivé rozhodnutí. Celé finále by mělo o tom být. Jsem rád, jak to dopadlo," dodal. 

Ján Lašák: "Bylo to velmi těsné, sám jsem nevěděl, jestli to byl gól, nebo ne. Bylo to hrozně na hraně, ale hlavně tam nebyl čas nad tím přemýšlet. Ta střela přišla rychle, přišla reakce a ruku jsem tahal pryč z branky. Neumím to posoudit."

Kapitán Liberce Branko Radivojevič pak uznání branky vůbec nechápal. "Můžeme polemizovat, jestli to byl gól nebo ne. Neviděl jsem stoprocentně, že by byl puk za brankovou čárou," uvedl.

Podle pravidel sudí nemusí puk vidět, ale gól uznají i v případě, že prokazatelně skončil v brance. "Ale kde ten puk byl? On puk může mít v dlani nebo v koši. Nikdo neviděl, kde byl. Když to není prokazatelné, tak by gól neměl platit. Ale nevím, rozhodují o tom druzí. Ale je to jedno, my jsme ani tak gól nedali, takže bychom asi nevyhráli," dodal Radivojevič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy