Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pešán na Turnaj Karjaly nominoval Hronka i deset nováčků

Deset nováčků zařadil do širší, třicetičlenné nominace na listopadový turnaj Karjala v Helsinkách nový trenér českých hokejistů Filip Pešán. Osm z nich jsou kandidáti nominace na mistrovství světa dvacítek, které se uskuteční na přelomu roku v Edmontonu. S výjimkou sedmi juniorů a obránce Filipa Hronka z Hradce Králové působí všichni vybraní hráči v klubech mimo Českou republiku. Celý turnaj Karjaly odvysílá živě ČT sport a web ctsport.cz.

Filip Hronek
zdroj: ČTK/AP

Od původního náčrtu nominace se mu seznam hráčů zcela proměnil. "Sestava se úplně překopala, reagujeme na covidovou situaci a zdravotní stav. Budou mi chybět všichni hráči, které jsem oslovil. Budu jmenovat jednoho za všechny: chtěl jsme zblízka vidět práci mladého brankáře Lukáše Dostála, bohužel nám ho Ilves neuvolnil. Konečná nominace se liší od ideální sestavy, ale nemyslím si, že bude mít tak rozdílnou kvalitu," řekl dvaačtyřicetiletý Pešán.

Při současném zastavení soutěží i zákazu tréninků ve vnitřních prostorech v zemi kvůli pandemii koronaviru jsou v nominaci z hráčů působících v českých klubech dále jen brankář Lukáš Pařík z Liberce, obránci David Jiříček z Plzně, Stanislav Svozil z Komety Brno a Šimon Kubíček z Litoměřic a útočníci Jan Myšák z Litvínova, Adam Raška z Třince a Michal Teplý z Mladé Boleslavi.

Českou nominaci včetně novinek okolo dění na Turnaji Karjaly rozebíral Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

Z hráčů dvacítky je doplňuje v ofenzivě Jaromír Pytlík ze Sault Ste. Marie z OHL. Pešán jim chce umožnit v době platných restrikcí v tuzemsku včetně zákazu tréninku ve vnitřních prostorech už od 12. října trénink i zařazení do utkání s Ruskem, které nominovalo komplet výběr do 20 let.

Jiříček, který 28. listopadu oslaví sedmnácté narozeniny, by se mohl stát nejmladším hráčem v historii samostatné české reprezentace. Tím je nyní Rostislav Olesz, který na Baltika Cupu v Moskvě nastoupil 22. prosince 2002 proti Rusku ve věku 17 let, dvou měsíců a 12 dní. V součtu s československým týmem je rekordmanem Jaroslav Drobný, který v únoru 1937 debutoval ve věku 15 let, tří měsíců a 30 dní.

První starty v národním týmu si vedle nich mohou připsat také současní spoluhráči z Tappary Tampere - gólman Dominik Hrachovina, který byl jako trojka na mistrovství světa v Dánsku v roce 2018, a útočník Michael Špaček.

Je nám líto, video expirovalo.
V širší nominaci hokejistů na Karjalu je deset nováčků

Vedle mladíků zařadil Pešán do kádru z českých klubů jen Hronka, který dočasně před odloženým startem NHL vypomáhá Hradci Králové z Detroitu. Naposledy reprezentoval dvaadvacetiletý bek na loňském mistrovství světa v Bratislavě, kde byl zvolen nejlepším obráncem a byl vybrán i do All Star týmu turnaje.

"Jednali jsme částečně i s některými hráči z NHL a AHL, ale v současné chvíli je tak složitá situace s jejich uvolňováním, že jsme prostřednictvím komunikace s manažerem Detroitu Stevem Yzermanem nominovali pouze Filipa Hronka. On má tak silnou pozici v klubu, že ho na reprezentační akci uvolnil. Má velkou touhu reprezentovat a velmi rád ho přivítám," prohlásil Pešán.

A jiných 27 extraligových hráčů je mezi náhradníky. "Po poslední situaci například ze včerejšího odpoledne, kdy se mi osm hráčů z původní nominace omluvilo kvůli zdravotním problémům nebo potížím s uvolněním z klubů, jsem musel sáhnout do řad extraligových klubů a nominovat velmi široký kádr," podotkl Pešán.

Reprezentační góly mohou zajistit obědy zdravotníkům

Čeští hokejisté mají postaráno o velkou motivaci. Každý gól navíc nad počet tří, který na turnaji během tří zápasů se Švédy, Finy a Rusy dají, zajistí 125 obědů pro personál infekčních oddělení a také těch zaměřených na boj s koronavirem v některé z českých nemocnic. Loni Češi turnaj vyhráli a skórovali dohromady devětkrát. I kdyby shodou okolností vyšel národní tým v Helsinkách střelecky naprázdno, minimálně tři nemocnice podle výsledků hlasování se závozu obědů dočkají.

"V původním plánu bylo tyto hráče nenominovat a nadále to v plánu je, protože český hokej trénuje v zahraničí a na venkovních kluzištích. Příprava hráčů extraligy na takto těžký turnaj je opravdu velmi nedostatečná. Do této široké nominace sáhnu pouze v situaci, kdy mě k tomu opravdu donutí omluvenky v následujících dnech," vysvětlil Pešán.

Rovněž poprvé od posledního světového šampionátu na Slovensku se podobně jako Hronek vrací do národního týmu brankář Patrik Bartošák z Pelicans Lahti. V minulé sezoně při působení v Třinci v listopadu z osobních důvodů i kvůli problémům s alkoholem přerušil kariéru a Oceláři s ním rozvázali smlouvu. Po léčení na konci ledna zamířil do švédského druholigového MODO Hockey a v létě se přesunul do Lahti.

Poprvé od dubna 2018 se vrací Jan Ordoš ze švédského Oskarshamnu a od prosince téhož roku Ondřej Roman z Ilvesu Tampere. Naposledy loni v únoru se představil další útočník Radek Koblížek z Kärpatu Oulu a v květnu také další ofenzivní hráč Rudolf Červený z Lahti.

zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Nejvíce zkušeností z kádru má obránce Jakub Krejčík z Jokeritu Helsinky, který má na kontě 99 utkání a při příštím startu oslaví jubileum. Vedle něj je v týmu dalších sedm hráčů z KHL, jedenáct z finské ligy, dva ze švédské nejvyšší soutěže a jeden ze zámořské OHL.

Český tým odletí do "bubliny" v Helsinkách dvěma speciály z Prahy a Moskvy a první trénink má na programu v úterý dopoledne. Ve čtvrtek od 13:30 vstoupí do prvního turnaje série Euro Hockey Tour v sezoně duelem se Švédskem. O dva dny později od 16:30 nastoupí proti domácímu Finsku a v neděli od 12:30 proti Rusku.

Nominace na turnaj Karjala:

Brankáři: Patrik Bartošák (Lahti, Finsko), Dominik Hrachovina (Tappara Tampere, Finsko), Lukáš Pařík (Bílí Tygři Liberec).

Obránci: Filip Hronek (Mountfield HK), Jakub Jeřábek (Podolsk, KHL), Andrej Šustr (Kunlun, KHL), David Sklenička, Jakub Krejčík (oba Jokerit Helsinky, KHL), Vojtěch Mozík (Färjestad, Švédsko), Lukáš Klok (Lukko Rauma, Finsko), Michal Moravčík (Tappara Tampere, Finsko), Jakub Galvas (Jukurit Mikkeli, Finsko), David Jiříček (HC Škoda Plzeň), Stanislav Svozil (HC Kometa Brno), Šimon Kubíček (HC Stadion Litoměřice).

Útočníci: Dmitrij Jaškin (Dynamo Moskva, KHL), Hynek Zohorna, Tomáš Zohorna (oba Chabarovsk, KHL), Andrej Nestrašil (Magnitogorsk, KHL), Ondřej Roman (Ilves Tampere), Michael Špaček, Jiří Smejkal (oba Tappara Tampere, Finsko), Rudolf Červený (Lahti, Finsko), Radek Koblížek (Oulu, Finsko), Šimon Stránský (Jukurit Mikkeli), Jan Ordoš (Oskarshamn, Švédsko), Jan Myšák (HC VERVA Litvínov), Michal Teplý (BK Mladá Boleslav), Jaromír Pytlík (Sault Ste. Marie, OHL), Adam Raška (HC Oceláři Třinec).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články