Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Pešán: Dlouho jsme na turnaji hledali tvář, ale věřil jsem, že Finy potrápíme víc

Zažil první mistrovství světa v pozici hlavního kouče reprezentace a pro Filipa Pešána končí trpce. Ve čtvrtfinále a bez vstřelené branky jeho týmu. Čeští hokejisté po fotbalovém výsledku 0:1 padli s Finskem a třiačtyřicetiletý kouč doufal, že Suomi potrápí jeho svěřenci víc. 

Filip Pešán na české střídačce ve čtvrtfinále
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Byli jsme trochu ustrašenější, moc jsme Finům nezatopili. Doufal jsem, že budeme odvážnější. Zápas byl vyrovnaný a šance nebyly ani na jedné straně. Finy jsme dostali pod tlak de facto až v úplném závěru, což je bohužel málo," pokrčil rameny Pešán. Největší příležitosti v posledních pěti minutách neproměnili Dominik Kubalík, Jan Kovář či Filip Zadina. 

Finové dominovali v několika činnostech, které vždy překlápí vývoj utkání na vítěznou stranu. Jedním z aspektů byla vhazování. Český tým v každé třetině na buly neuspěl a soupeř jich vyhrál o dvě třetiny víc. 

"Buly jsou součástí nějakých malých bitev o kotouč. V tom byli Finové důraznější a my jsme si kolikrát vzali šanci v útočném pásmu je něčím překvapit, když jsme neustále honili kotouč. Prohrávali jsme téměř všechna vhazování v tom zápase. Od toho se trochu odvíjel zápas," mrzelo Pešána.

Je nám líto, video expirovalo.
Pešán: Doufal jsem, že budeme kotouče dostávat za jejich obránce

V sestavě na nejdůležitější zápas šampionátu chyběli forvardi Michael Špaček a Jiří Sekáč, což místy vyvolalo údiv u hokejové veřejnosti. "Chtěli jsme mít dva útoky ofenzivní a dva defenzivní. Dvě poctivé lajny, které kdybychom vedly, tak nám poctivě odehrají obranné pásmo. Celý turnaj se nám nedařila oslabení, takže jsme chtěli mít hráče připravené i na ně," prozradil své záměry.

Nejdřív spletitá cesta základní skupinou, prohazování formací a nakonec vypadnutí ve čtvrtfinále. Jaký měl Pešán dojem z turnaje? "Hledali jsme tvář. Trochu byl turnaj ovlivněný tím, že celá sezona byla specifická pro všechny týmy, proto bylo hodně překvapení na tomto turnaji. Mohl se vzít větší počet hráčů, takže se dala měnit sestava. Hledali jsme tvář v podstatě do půlky základní skupiny a pak jsme ji začali plnit, odehráli jsme velmi dobrý zápas se Slovenskem. Ale věřil jsem, že Finy potrápíme víc."

Kdybych skandoval na střídačce, budu spíš fanoušek

Na šampionátu dle svý slov posbíral zkušenosti, musel se však také vyrovnávat s mediálním tlakem na jeho vystupování. "Nechám lidi, ať si udělají obrázek jak vypadám, sami. Jestli jsme měli nejškaredějšího kouče na mistrovství, tak to přijímám. To neovlivňuje moji práci. Abych po střídačce běhal a skandoval, to bych byl spíš fanoušek než kouč," řekl Pešán.

Nejproduktivnějším českým hráčem na turnaji byl Kubalík s třemi góly a stejném počtem přihrávek, další ofenzivní esa z NHL se přilíš nepřidala. "Musíme se naučit vyhrávat, speciálně mladí hráči. Hrozně jim děkuju, že dorazili ze všech koutů světa. Potřebujeme ale lídry, vítěze a hráče, kteří se oddají tomu, aby vyhráli zápas a přivezli do České republiky úspěch. Nestačí, že hrají v NHL a KHL, u těch hráčů to musíme vyvolat," dodal Pešán. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články