Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Pešán dal plus za přesilovky, minus za zbytečné fauly: Možná nás to stálo další body

Jeho tým nevyužil slibné šance na tři body, za což pak zaplatil. Trenér české hokejové reprezentace Filip Pešán po zápase se Švédskem litoval příležitostí v druhé polovině třetí třetiny. Utkání proto dospělo do prodloužení, ve kterém se krátce po velké příležitosti Davida Tomáška prosadil z protiútoku obránce Albert Johansson. Seveřané v úvodu Švédských her porazili český výběr 3:2. Druhé české utkání proti Finsku vysílá zítra od 11:50 program ČT2 a web ctsport.cz.

Kouč národního týmu Filip Pešán na lavičce s Jaroslavem Špačkem
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Ludvig Thunman

"Bylo to vyrovnané utkání. Chvilku jsme Švédy přehrávali, poté oni přehrávali nás. Věděli jsme, že zápas rozhodnou chyby nebo speciální týmy, což se potvrdilo. Góly padaly v přesilových hrách. Bohužel v prodloužení je to o tom, zda se velká šance promění na jednu nebo druhou stranu, a my jsme ji neproměnili, proto jsme prodloužení nezvládli," zhodnotil Pešán duel pro Českou televizi.

Osud utkání ovlivňovala vyloučení. Češi v početní výhodě vstřelili dvě branky a sami v oslabení jednu inkasovali. "Přesilové hry jsme trénovali každý den a bylo vidět, že kluci se o tom i sami bavili. Koncentrovali se na ně, dali jsme v nich dva góly a pomohly nám získat alespoň bod," řekl Pešán. Spokojený celkem mohl být i s hrou v oslabení. "Podařilo se nám spoustu přesilovek soupeře ubránit, bohužel jednu ne. Doufám, že se nám hra speciálních týmů bude dařit i nadále," řekl později v on-line rozhovoru s novináři.

Je nám líto, video expirovalo.
Pešán: Přesilovky nám získaly aspoň bod, fauly byly zbytečné

Pět českých vyloučení ale bylo moc. "Disciplína byla jednoznačným negativem. Minimálně tři fauly byly naprosto zbytečné, mimo hru. Musíme si sednout a trošku to probrat. Soupeři mají na mezinárodní scéně výborné přesilovky a možná nás to stálo další body," uvedl Pešán. Dokonce dvakrát se proti pravidlům provinil obránce David Němeček. "Mluvil jsem s ním, je si toho vědom a troufnu si tvrdit, že v dalších zápasech se toho vyvaruje," řekl.

Český tým s řadou hráčů s minimem mezinárodních zkušeností byl v úvodu zápasu pod tlakem, postupem času se ale jeho hra zlepšovala a v závěru byl lepší. "Škoda, že jsme ve druhé polovině třetí třetiny, kdy jsme Švédy přehrávali, neproměnili nějakou šanci. Je ale pravda, že i oni měli nějaké příležitosti," uvedl Pešán.

Jaké komplikace s sebou nesla nominace a proč vznikl spor kluby vs. reprezentace? Poslechněte si Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

Poukázal na to, že se jeho hráči postupně zlepšovali. "Zvykli jsme si na tempo, na rychlost hry a myslím si, že v té fázi jsme byli lepší a mohli jsme zápas zlomit na naši stranu již v základní hrací době. Na začátku byla otázka času, než si na to kluci zvyknou. Než opadne nervozita," řekl.

Další utkání čeká český výběr v sobotu, kdy se utká s Finskem. Do hry by se měli nově dostat obránce Daniel Gazda a útočníci Filip Suchý s Matějem Blümelem, kteří proti Švédsku nehráli. Větší prostor by měl dostat i sedmý bek Filip Král a třináctý útočník Petr Kodýtek. "Ještě neznám zdravotní stav hráčů, ale jednoznačně zapojíme ty, kteří nehráli. Máme nějaký plán, ale musíme zjistit stav týmu," řekl Pešán.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články