Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Patrik Augusta se ujme hokejistů Mladé Boleslavi

Mladá Boleslav – Novým hlavním koučem hokejistů Mladé Boleslavi byl jmenován Patrik Augusta. Jeho asistenty budou Viktor Ujčík a Boris Žabka. Augusta na lavičce klubu nahradí Františka Výborného, který Boleslav vedl pět posledních let. 

Patrik Augusta
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

"Jsem hrozně rád za nabídku a za šanci. Beru to jako další krok a velkou výzvu. Strašně moc se do Boleslavi těším a udělám všechno pro to, aby to byl pro obě strany další krok kupředu," řekl Augusta. 

Pro Augustu, syna bývalého reprezentačního kouče Josefa Augusty, bude angažmá v Mladé Boleslavi premiérou na pozici hlavního kouče v profesionálním hokeji. V letech 2009 až 2013 byl asistentem v prvoligovém týmu jihlavské Dukly a pak vedl postupně mladší dorost, starší dorost juniory.

Z hráčské kariéry má Augusta ve sbírce bronzové medaile z olympijských her z Albertville z roku 1992 i z mistrovství světa ve stejném roce v Praze. Na kontě má i čtyři zápasy v NHL za Toronto a Washington. Bývalý útočník, který hrál vedle mateřské Jihlavy a zámořských soutěží také za Schwenningen, Krefeld a Hannover, působil také v letech 2006 až 2008 jako amatérský skaut Phoenixu v NHL.

Pro Augustu čest a příležitost

Augusta si váží toho, že dostává šanci po Výborném. "Je pro mě obrovská čest, že můžu jít v jeho šlépějích. Odvedl tady obrovský kus práce, a dá se tak říct, že mi připravil úžasné pole působnosti. Podle mě je to jeden z nejlepších trenérů současnosti, znám ho od malička z Jihlavy, hrával s mým tátou." Přiznává, že to nebude lehké. "Ale mám spoustu energie a odhodlání a kolem sebe lidi, kterým věřím. Jsem přesvědčený, že to půjde."

Augusta se bude muset popasovat s větším tlakem, než byl dosud zvyklý. "Hlavní trenér má vždycky většinu věcí na svých ramenou a bude jenom na mně, jak se s tím popasuju. Ale dala se tu dohromady dobrá parta lidí. Mám kolem sebe kluky, které znám, a se kterými mám stejné názory na věc. To všechno mi hodně pomůže. Taky jsou mi sympatické a blízké cíle samotného klubu, který je dle mého názoru v super kondici," prohlásil.

Třiašedesátiletý Výborný opustil střídačku Mladé Boleslavi po pěti letech po vyřazení v předkole play-off. S klubem se dohodl, že bude pokračovat už jen jako sportovní konzultant. Na pozici sportovního manažera po sezoně skončil i jeho syn David a nahradil jej Luděk Bukač mladší.

Čtyřiačtyřicetiletý Ujčík byl dosud Augustovým asistentem u juniorského týmu Jihlavy a na stejné pozici působí i u A-týmu, který ještě bojuje v baráži o extraligu. Pro trojnásobného mistra světa a bývalého kanonýra Jihlavy, Slavie, Třince, Plzně, Sparty, Vítkovic či Kärpätu Oulu to bude také první zkušenost na extraligové lavičce.

O pět let mladší Slovák Žabka, bývalý obránce, už na pozici asistenta v Mladé Boleslavi působil od 7. prosince loňského roku. Po boku Františka Výborného tehdy nahradil odvolaného Mariana Jelínka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články