Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Patera byl krok od dohody s Ústím, nakonec však ukončil kariéru

Praha - Hokejový útočník Pavel Patera ukončil ve 43 letech aktivní kariéru. Olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa hrál naposledy za Olomouc, s níž udržel v baráži extraligu. Angažovat ho chtělo prvoligové Ústí nad Labem, ale jeho nabídku Patera odmítl. Chce se více věnovat rodině.

"Mohu potvrdit, že končím, i to, že jsem jednal s Ústím. Byl jsem s nimi už přes měsíc na všem domluvený, včetně podmínek smlouvy. Záleželo vyloženě jen na mně, zda budu pokračovat v kariéře," řekl Patera. "Vzal jsem si čas do začátku června, abych se ujistil, zda budu schopen se připravit na další sezonu. Ale pak se to ve mně zlomilo. V Olomouci jsem byl celý rok bez rodiny a té bych se teď chtěl věnovat," uvedl.

Jeden ze symbolů zlaté éry českého hokeje zvažoval konec kariéry už loni pod dojmem zklamání ze sestupu s Kladnem, s nímž je jeho jméno spjato především. Kladenský odchovanec se nakonec rozhodl pokračovat v Olomouci, která středočeský klub poslala v baráži do první ligy. V 65 zápasech nasbíral 19 bodů (10+9) a s kapitánským céčkem pomohl klubu udržet se mezi elitou.

Je nám líto, video expirovalo.
Patera se rozloučil s hokejem

"Na Olomouc nedám absolutně dopustit," prohlásil Patera, ačkoliv na Hané zažil i nelehké chvíle. Přestože byl zdravý, nevešel se párkrát do sestavy. "Po organizační stránce vše perfektní, diváci super, po všech stránkách opravdu super. Jen to bylo daleko od domova," uvedl. I s odstupem měsíce a půl na něm bylo znát, že je rád, že s Kohouty vydřel setrvání mezi elitou. "Bylo by hodně nepříjemné absolvovat po roce to, co předtím s Kladnem," řekl Patera.

Jeho poslední zápis v kolonce startů má díky výhře nad Chomutovem (5:2) přívlastek vítězný a slavný centr ho navíc přikrášlil gólem. "Je to samozřejmě fajn, i když v tom zápase už o nic moc nešlo," konstatoval Patera. Kapitánem byl předtím od roku 2007 i v Kladně.

Patera se chce věnovat rodině

V Česku působil dvě sezony také ve Vsetíně a i díky titulu z roku 1999 se může pyšnit kompletní medailovou sbírkou z extraligy. Rok nato dobyl se Vsetínem stříbro a z roku 1994 má bronz s Kladnem. Úspěšný byl i v zahraničí. Necelé tři sezony v Omsku uzavřel v roce 2004 ruským titulem, o dva roky později získal do sbírky i švédský titul s Färjestadem. Na severu Evropy oblékal předtím rovněž dres AIK Stockholm.

V dresu Dallasu a Minnesoty okusil na přelomu tisíciletí i NHL, ve 32 zápasech si připsal dva góly a sedm nahrávek. Nesmazatelně se zapsal do hokejové historie jako člen vítězného týmu na olympijském turnaji v Naganu. Z legendárního mužstva už hrají pouze Jaromír Jágr (Florida) a Martin Ručinský (Litvínov), který ještě své další plány neoznámil. Na světových šampionátech slavil Patera titul v letech 1996 a 1999 až 2001. Z mistrovství světa 1997 a 1998 má bronz.

V nejbližší době si chce odpočinout a věnovat se rodině, ale na hokej určitě nezanevře. "Chtěl bych si udělat trenérskou jedničku (licenci) a jestli bude zájem, tak se věnovat trenéřině. Strašně bych si přál, aby to mohlo být i třeba právě v Kladně, ale jak říkám - vše záleží na tom, zda o mě bude zájem," uvedl Patera.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články