Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pastrňákův zápas. Česká hvězda sestřelila Rangers pěti body

Bostonští hokejisté nastříleli rivalům New York Rangers šest branek a hned pod pěti se podepsal David Pastrňák. Český útočník tři góly dal, na dva přihrál a vyslechl si ovace fanoušků. Na výhře Bostonu měl podíl i David Krejčí, který u dvou branek asistoval.

David Pastrňák
zdroj: Reuters

Boston – NY Rangers 6:3

Pastrňák je prvním hráčem Bruins, který během jedné sezony nasázel tři hattricky, od ročníku 1993/94. Dvaadvacetiletý útočník je s 36 góly nejlepším českým střelcem v soutěži, i když přišel o 16 zápasů kvůli zranění palce na levé ruce. Pastrňák si od návratu připsal v pěti utkáních jedenáct bodů (5+6), přestože si stěžoval, že jeho výkony nejsou podle představ.

Český hráč se prosadil poprvé ve třetí minutě v přesilové hře ze své parkety v pravém kruhu, kdy rozvlnil síť střelou bez přípravy k bližší tyči. Znovu dostal Boston do vedení (2:1) v polovině zápasu po průniku Krejčího, po kterém Pastrňák skóroval do odkryté branky. Oba čeští útočníci vymysleli i gól na 3:1 a jejich akci zakončil Jake DeBrusk do prázdné branky.

Po snížení Rangers opět zasáhl Pastrňák, který v 53. minutě zkompletoval v přesilové hře hattrick. Český útočník si připsal pátý bod v další početní výhodě, kdy jeho střílenou přihrávku usměrnil do branky Patrice Bergeron a zvýšil na 5:2. Pastrňák zažil produktivnější večer jen loni proti Torontu, kdy přidal ke třem gólům i tři přihrávky.

Pastrňák minulou sezonu nevynechal ani jeden zápas a přiznal, že se s novou situací pral. Podle slov trenéra Bostonu Bruce Cassidyho měl jeho svěřenec po pětitýdenní zápasové absenci problém s načasováním a pomaleji se rozhodoval. "Věřím, že mi tento zápas pomůže, zpočátku to pro mě bylo těžší," připustil. "Hodně mi to pomohlo. Byla zábava hrát zase v naší hale," dodal.

Cassidy řekl, že se český útočník téměř dostal do staré formy. "Dnes hrál úžasně. Dobře pálil puky na branku, vypadal jistější při řešení situací i ve skrumážích," uvedl kouč, který přeřadil před utkáním Pastrňáka z elitní řady do Krejčího útoku. A našel i pozitivum, které přinesla nucená pauza. "Vynechal šestnáct zápasů a je znát, že má trošku více energie," dodal.

Boston si upevnil druhé místo v Atlantické divizi před Torontem, které prohrálo na ledě Philadelphie 4:5 po nájezdech. "Chceme být druzí, abychom měli výhodu domácího prostředí. Takže musíme vyhrát co nejvíce zápasů," podotkl Krejčí. Boston má před Torontem, s kterým se pravděpodobně střetne i v prvním kole, náskok šesti bodů.

Philadelphia – Toronto 5:4 SN

Jednu branku Philadelphie vstřelil Radko Gudas, který trefou od modré čáry vyrovnal na 2:2 a připsal si čtvrtý gól v sezoně. Jakub Voráček, který hrál za Flyers 600. zápas, nebodoval a neuspěl ani ve druhém kole nájezdů.

Zápas rozhodl v páté sérii Sean Couturier, který se v rozstřelu trefil jako jediný. Philadelphia ještě udržela teoretickou naději na play-off, na poslední postupové místo jí však chybí osm bodů.

Calgary – Dallas 1:2

David Rittich kryl 21 střel, ale nezabránil domácí prohře Calgary 1:2 s Dallasem. Hosté překonali českého brankáře v přesilových hrách. Nejdříve se po individuální akci prosadil Alexandr Radulov, který prokličkoval mezi třemi hráči a sólo zakončil střelou mezi betony. Po přihrávce Radka Faksy překonal zblízka bezmocného Ritticha Miro Heiskanen. Domácí už jen snížili v předposlední minutě.

Dallasu se v průběhu druhé třetiny zranil brankář Ben Bishop a zápas dochytal Anton Chudobin. Oba gólmani dohromady zastavili 35 střel a Stars dovedli k důležité výhře v boji o play-off. Aktuálně mají pětibodový náskok na první nepostupové místo, na kterém se nachází Arizona. Calgary vede Západní konferenci o šest bodů před San Jose.

Colorado se odpoutalo v tabulce od Arizony na rozdíl dvou bodů po výhře 4:3 nad Vegas. Avalanche, kteří postrádají dva hráče elitního útoku Mikka Rantanena a Gabriela Landeskoga, získali klíčový náskok v první polovině zápasu. V 28. minutě vedli už 3:0.

Výsledky NHL:

Philadelphia - Toronto 5:4 po sam. nájezdech (0:2, 3:0, 1:2 - 0:0)

Branky: 36. a rozhodující sam. nájezd Couturier, 24. Konecny, 29. Gudas, 49. Hartman - 6. C. Brown, 13. Kadri, 42. Matthews, 52. W. Nylander. Střely na branku: 44:42. Diváci: 19 205. Hvězdy zápasu: 1. Couturier, 2. Laughton (oba Philadelphia), 3. C. Brown (Toronto).

Boston - NY Rangers 6:3 (1:1, 1:0, 4:2)

Branky: 3., 30. a 53. Pastrňák (na druhou Krejčí), 44. DeBrusk (Pastrňák, Krejčí), 57. Bergeron (Pastrňák), 58. McAvoy - 17. a 60. Zibanejad, 46. R. Strome. Střely na branku: 32:23. Diváci: 17 565. Hvězdy zápasu: 1. Pastrňák, 2. Krejčí, 3. Marchand (všichni Boston).

Calgary - Dallas 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)

Branky: 59. Brodie - 18. Radulov, 53. Heiskanen (Faksa). Střely na branku: 36:23. Brankář David Rittich odchytal za Calgary 57:09 minuty, inkasoval dva góly z 23 střel a úspěšnost zásahů měl 91,3 procenta. Diváci: 18 881. Hvězdy zápasu: 1. Radulov (Dallas), 2. Giordano (Calgary), 3. Heiskanen (Dallas).

Colorado - Vegas 4:3 (2:0, 2:2, 0:1)

Branky: 6. Calvert, 9. MacKinnon, 28. Barrie, 38. Bourque - 31. Stastny, 35. R. Smith, 57. Tuch. Střely na branku: 30:37. Diváci: 16 799. Hvězdy zápasu: 1. Barrie, 2. MacKinnon (oba Colorado), 3. Tuch (Vegas). 

Zdroj
ČT sport, ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články