Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Pastrňák se připomněl gólem a asistencí, Voráček nastartoval triumf Flyers

Během tří zápasů o nasazení do play-off nebodoval, ale v úvodním utkání vyřazovací fáze opět ukázal svou extratřídu. David Pastrňák přispěl brankou a přihrávkou k výhře Bostonu nad Carolinou 4:3 ve druhém prodloužení. V dresu Bruins skóroval i David Krejčí, jemuž asistoval Ondřej Kaše. Trefil se i Jakub Voráček, který pomohl Philadelphii porazit Montreal 2:1. Colorado s Pavlem Francouzem na střídačce vstoupilo do play-off vítězstvím 3:0 nad Arizonou.

Bostonské klanění
zdroj: ČTK/AP/Wilfredo Lee

Boston - Carolina 4:3 ve druhém prodloužení

Šance Hurricanes dlouho držel gólman Petr Mrázek, kterého favorit zasypal 40 střelami, spoluhráč Martin Nečas se do statistik nezapsal.

Utkání se mělo v Torontu původně hrát už v úterý, ale bylo o 15 hodin odloženo kvůli maratonskému duelu mezi Tampou a Columbusem, jež skončilo výhrou Lightning až v pátém prodloužení.

Zápas Bostonu s Carolinou tak dlouhý nebyl, skončil "už" v úvodu druhé nastavené dvacetiminutovky, kdy Pastrňák v rychlém brejku přihrál ideálně Bergeronovi.

Nejlepší tým základní části si tak po restartu ligy připsal v pravý čas první vítězství, všechny tři zápasy o nasazení totiž Bruins prohráli. Pastrňák, který byl společně s Alexandrem Ovečkinem z Washingtonu nejlepším střelcem základní části, se gólově prosadil v 18. minutě. Mrázka překonal z úhlu po přihrávce Brada Marchanda a vyrovnal na 1:1, protože skóre o čtyři minuty dřív otevřel Joel Edmundson.

Po přesunu na dohrávku ročníku do Toronta se tak elitní lajna Bostonu s Pastrňákem, Marchandem a Bergeronem prosadila gólově poprvé. Ve druhé třetině šli Bruins do vedení kontroverzním gólem Charlieho Coylea. Carolina protestovala, že Mrázek už krátce předtím držel puk v lapačce, takže branka neměla být uznána.

Hurricanes s protestem neuspěli a Boston dostal podle pravidel možnost hrát přesilovku, v níž ale Brock McGinn vystihl Pastrňákovu nahrávku na modré a po brejku v oslabení vyrovnal. Boston šel znovu do vedení po necelé minutě třetí třetiny, kdy se Krejčí dostal k dorážce Kašeho pokusu a po chladnokrevné kličce do forhendu překonal Mrázka.

Do prodloužení poslal zápas v 50. minutě Haydn Fleury. Tuukku Raska, jenž měl 25 zákroků, překonal střelou od modré. Druhý zápas série na čtyři vítězství se hraje ve čtvrtek. 

Philadelphia - Montreal 2:1 

Voráček vynechal z neznámých důvodů poslední zápas ve skupině o nasazení do play-off, ale v úvodním utkání série už v sestavě nechyběl.

Kladenský odchovanec se sice nevrátil do elitní formace, nastupoval až ve třetí, ale v přesilové hře otevřel skóre. Původně byl jako autor gólu označen po střele od modré Igor Provorov, až po zápase došlo k opravě, když záznam odhalil teč českého hráče.

Zvýšit mohl z mezikruží Scott Laughton poté, co se dostal brankář Carey Price mimo brankoviště a mezi třemi tyčemi ho zastupoval Nick Suzuki. Price se ale ještě natáhl po střele hokejkou, kterou puk vytěsnil senzačním zákrokem nad branku.

Montreal vyrovnal ve 35. minutě, když se v závaru před brankou nejlépe zorientoval Shea Weber, ale už za šestnáct sekund vstřelil Joel Farabee z dorážky vítěznou trefu. Philadelphia měla v závěru i štěstí, protože 27 sekund před koncem orazítkoval Nick Suzuki břevno.

"Vydřeli jsme výhru, byla to bitva," řekl gólman Philadelphie Carter Hart. "Přesně takový zápas jsme čekali. Střetávají se dva dobré týmy s výbornými brankáři," uvedl kouč Philadelphie Alain Vigneault.

Colorado - Arizona 3:0

Francouz vychytal ve svém jediném startu ve skupině o nasazení do play-off čisté konto, ve zbývajících dvou zápasech nastoupil Philipp Grubauer, jehož trenéři upřednostnili i v prvním duelu série s Arizonou.

Německý strážce svatyně moc práce neměl, nulu si připsal za čtrnáct zákroků. Na druhé straně odolával Darcy Kuemper až do 53. minuty, poté Colorado vstřelilo všechny tři branky v rozmezí 83 sekund.

Hokejisté Avalanche tím zúročili střeleckou převahu 40:14. "O přestávce jsme si připomínali, že musíme být trpěliví. Vytvářeli jsme si hodně šancí a věděli jsme, že je otázkou času, kdy dáme gól," konstatoval Mikko Rantanen, který uzavřel skóre. Před ním se během deseti sekund trefili Nazem Kadri a J.T. Compher.

Washington - NY Islanders 2:4

Washington vedl po dorážkách T. J. Oshieho v přesilových hrách, ale Islanders na přelomu druhé a třetí třetiny vyrovnali góly Jordana Eberleho a Anderse Leeho.

Vítěznému zásahu předcházelo nedorozumění mezi Bradenem Holtbym a Alexandrem Ovečkinem. Brankář Capitals v přesilové hře rychle rozehrál, ale puk získal v rohu kluziště Brock Nelson a předložil ho skórujícímu Joshi Baileymu. Výhru pojistil Anthony Beauvillier.

Holtby si vyčítal hlavně kontaktní branku. "Škoda toho gólu na konci druhé třetiny. Zbytečně jsme jim dali šanci, aby se trochu nadechli," řekl Holtby. "Třetí gól byl spíš důsledkem špatné komunikace. Chytal jsem puk ze vzduchu a nevšiml jsem si, že napadají tak hluboko. Měl jsem puk podržet. Myslel jsem, že máme na rozehrávku více času," vysvětlil.

Capitals neztratili jen první zápas, ale už ve třetí minutě odstoupil ze hry Nicklas Bäckström, jehož nedovoleně atakoval po odehrání kotouče Lee. Vážnost zranění švédského centra klub po utkání neupřesnil.

1. kolo play-off NHL:

Východní konference (Toronto) - 1. zápasy:

Boston - Carolina 4:3 ve druhém prodl. (1:1, 1:1, 1:1 - 0:0, 1:0)
Branky: 18. Pastrňák, 25. Coyle, 41. Krejčí (O. Kaše), 82. Bergeron (Pastrňák) - 14. Edmundson, 25. McGinn, 50. Fleury. Petr Mrázek odchytal za Carolinu celý zápas, inkasoval čtyřikrát z 40 střel a úspěšnost zásahů měl 90 procent. Střely na branku: 40:28. 

Washington - NY Islanders 2:4 (0:0, 2:1, 0:3)
Branky: 26. a 32. Oshie - 39. Eberle, 41. Lee, 47. Josh Bailey, 52. Beauvillier. Střely na branku: 26:27. Hvězdy zápasu: 1. Josh Bailey, 2. B. Nelson (oba NY Islanders), 3. Oshie (Washington).

Philadelphia - Montreal 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Branky:
9. Voráček, 35. Farabee - 35. S. Weber. Střely na branku: 31:28. Hvězdy zápasu: 1. Hart, 2. Provorov (oba Philadelphia), 3. Petry (Montreal).

Západní konference (Edmonton) - 1. zápasy:

Colorado - Arizona 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)
Branky:
54. Kadri, 54. Compher, 55. Rantanen. Střely na branku: 40:14. Hvězdy zápasu: 1. Kadri (Colorado), 2. Kuemper (Arizona), 3. Landeskog (Colorado).

St. Louis - Vancouver 2:5 (1:1, 1:1, 0:3)
Branky:
17. Perron, 30. Schwartz - 5. a 49. Horvat, 29. E. Petterrson, 46. Stecher, 60. J.T. Miller. Střely na branku: 31:22. Hvězdy zápasu: 1. Stecher, 2. Horvat, 3. Markström (všichni Vancouver).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články