Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Pardubice zůstávají v extralize, před vyprodanou arénou zdolaly Jihlavu

Pardubice - Až závěrečné kolo baráže rozhodlo o záchraně hokejistů Pardubic. Dynamo porazilo Jihlavu 4:2, zajistilo si účast v příštím ročníku extraligy a odsoudilo k sestupu Karlovy Vary, které doma uspěly proti Českým Budějovicím. K udržení postupové pozice stačila Východočechům jakákoli výhra. 

Hokejisté Pardubic se radují z gólu do sítě Jihlavy
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Jihlavští dali vzhledem k jistotě postupu příležitost v brance dvacetiletému Brožovi. Nenastoupili také obránce Říha a v ofenzivě pak kapitán Čachotský či Radek Hubáček, takže se do útoku zařadil i bek Szathmáry.

Mladý gólman zažil v úvodu těžký debut. Po 117 vteřinách totiž poprvé inkasoval, když před ním tečoval Ovčačíkovu střelu od modré čáry Bárta. Za dalších 116 sekund se dostal k dorážce Beran a Pardubice vedly už 2:0.

Dukla se však za 70 sekund radovala také. Po Ovčačíkově chybě za brankou našel Zeman volného Březinu a ten překonal Růžičku. V deváté minutě mohla Jihlava vyrovnat ve vlastním oslabení po přečíslení, ale Zeman ztroskotal na domácím brankáři.

Je nám líto, video expirovalo.
Pardubice zdolaly Jihlavu a slaví záchranu v extralize

Do druhého dějství vstoupilo Dynamo opět náporem. Navíc šel hned po 26 sekundách pykat Dundáček, ale Nahodil nepřekonal Brože z mezikruží. V 26. minutě se nepodařilo v šanci zakončit Petru Sýkorovi. Vzápětí neuspěl z dorážky po Nahodilově střele Beran.

Jihlavský obránce Jiří Dobrovolný, který pro závěrečné utkání sezony převzal kapitánské 'céčko', byl rád, že Jihlava i přes probíhající oslavy odehrála zápas na sto procent. "Za ty dvě třetiny jsme dokázali lidem, kteří si mysleli, že to tady odkloužeme a o nic nám nepůjde, že tým charakter má. Za to jsem strašně rád," podotkl Dobrovolný.

Po 17 vteřinách závěrečného dějství uklidnil Pardubice před brankovištěm nekrytý kapitán Rolinek, který proměnil ideální přihrávku Petra Sýkory. Potom trefil Nahodil horní tyč a ve 44. minutě upravil na 4:1 přesnou ranou Ovčačík.

Za dvě minuty sice při Beranově vyloučení snížil Skořepa, ale Dynamo si bezpečný náskok pohlídalo a mohlo za aplausu vyprodané Tipsport Arény slavit setrvání mezi elitou.

"Jsem samozřejmě zklamaný z celé sezony, ale teď se nám povedlo to, o co nám celou dobu šlo, o co jsme se snažili, takže jsem šťastný. Baráž je hodně náročná na psychiku, navíc už mám nějaký věk, nikdy bych to už nechtěl hrát znovu. Play-off je proti tomu zlaté," podotkl kapitán Pardubic Tomáš Rolinek.

Dynamo Pardubice - Dukla Jihlava 4:2 (2:1, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 2. M. Bárta (Ovčačík, D. Tomášek), 4. M. Beran (D. Tomášek, Čáslava), 41. Rolinek (P. Sýkora), 44. Ovčačík (P. Sýkora, Čáslava) - 6. Březina (A. Zeman), 46. J. Skořepa (Anděl, Půža). Rozhodčí: Hradil, R. Svoboda - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. Diváci: 10 194 (vyprodáno).

Pardubice: Martin Růžička - Schaus, Ščotka, Chaloupka, Trončinský, Ovčačík, Čáslava - P. Sýkora, Nahodil, Rolinek - J. Sýkora, Špirko, P. Hubáček - M. Bárta, D. Tomášek, M. Beran - Panna, T. Kaut, Starý. Trenéři: Holaň, P. Marek a Janecký.

Jihlava: M. Svoboda - Šidlík, Dundáček, Půža, Kajínek, Kaláb, Dobrovolný - Jiránek, J. Skořepa, Anděl - Březina, F. Seman, A. Zeman - Důras, Jícha, Diviš - D. Čermák, Danišovský, Szathmáry. Trenéři: Vlk a F. Zeman.

Miloš Holaň (Pardubice): "Chtěl bych pogratulovat dodatečně soupeři k vybojování extraligy, to my jsme měli starosti jinačí. Měli jsme to ve svých rukách, což byla asi jediná výhoda. Začali jsme utkání velice dobře, aktivně, šli jsme do vedení 2:0, ale nepochopitelně nás zabrzdil gól na 1:2. Ale dojeli jsme to, děkuji všem fanouškům, (generálnímu manažerovi) Dušanovi (Salfickému), že mi dal tady šanci pracovat, a hlavně hráčům. Kdybych mohl naklonovat Tomáše Rolinka nebo Petra Čáslavu... Mužstvo hrabalo na pár lidí. Ti, co jsou tady od začátku sezony, mají v nohách 78 zápasů. Obrovský dík patří i Martinovi Růžičkovi v brance. Bylo to z jeho strany nějaké znovuvzkříšení, mančaft držel celou baráž. Hodili jsme to na něj, bylo to těžké rozhodování a dneska vidím, že jsme udělali velice správně."

František Zeman (Jihlava): "Přijeli jsme k dnešnímu zápasu v trošku okleštěné sestavě a myslím si, že ti hráči, kteří tady dostali prostor, nezklamali. Bohužel se nám tady nepodařilo to, co jsme chtěli. Musím pogratulovat domácím, že jak se říká ukopali vítězství a zachránili se v extralize."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články