Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Pardubice srovnaly sérii, Liberec je blízko semifinále

Ostrava - Hokejisté Pardubic zvítězili ve 4. utkání čtvrtfinále play-off hokejové extraligy na ledě Vítkovic 3:2 a srovnali stav série na 2:2. Na dvougólové vedení Východočechů dokázali ještě Ostravané reagovat, na gól Václava Kočího z 39. minuty už odpověď nenašli. Naopak České Budějovice se ocitly na hraně vyřazení, když nezvládly ani druhý domácí zápas. Bílí Tygři z Liberce vyhráli na jihu Čech 3:1 a v pátek mohou na domácím ledě slavit postup. Dvěma góly a přihrávkou přispěl k výhře Petr Nedvěd, Severočeši navíc neproměnili v utkání dvakrát trestné střílení.

Lépe Pardubice odstartovat snad ani nemohly, už ve 28. vteřině Starý po přečíslení přesným švihem k tyčce otevřel skóre. Vítkovice o sobě daly vědět v šesté minutě, kdy se Ujčík protáhl před Růžičku, ale v pádu mířil bekhendem jen do tyče. Pak přišla další gólová chvilka Starého, který v deváté minutě nachytal Šindeláře střelou z těžkého úhlu. Vítkovice nemohly najít správný rytmus a iniciativy se chopily ve druhém dějství. Po dvou šancích Jana Káni a Klimka nabral rychlost ve středním pásmu Pohl a bekhendem ve 31. minutě už zavěsil. Hosté znovu přidali, ale Zohorna zblízka Šindeláře nepokořil.

Zato na druhé straně Klimkovu střelu po brejku Růžička vyrazil a jeho spoluhráč Somík kotouč bruslí smolně poslal do vlastní branky. Gól těsně před pauzou měl být pro Pardubice ledovou sprchou, jenže hosté bleskově oplatili stejnou mincí. Už za 23 sekund skóroval bombou od modré čáry Kočí a ještě před přestávkou vrátil Východočechům vedení. Pardubice byly v třetí třetině lepší, ale Kousal v sólu ztroskotal na Šindelářovi, Bartek nastřelil tyčku a Somík opět jen vítkovického gólmana. V 58. minutě mohl po nenápadné střele vyrovnat Tomáš Káňa, štěstí v podobě tyčky ale tentokrát stálo při Pardubicích.

Útočník Jan Starý zařídil všechny tři branky Pardubic a stal se ústřední postavou zápasu. "Je to moje práce. Naše první lajna je tu od toho, aby dávala góly," zlehčoval Starý své vlastní zásluhy. Pardubický střelec domácí nadšení v úvodních devíti minutách spláchl hned dvěma góly. Zatímco při prvním Šindelářovi nedal šanci umístěnou ranou, při druhém vítkovického brankáře zaskočil střelou z úhlu. "Důležité je, že to byl gól, než to, že byl laciný. Nevím, jestli to podcenil. Musíme prostě střílet a střílet," řekl Starý, který asistoval i u vítězné trefy Kočího.

Vítkovice Steel - HC Pardubice 2:3 (0:2, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 31. Pohl (Húževka), 39. Klimek - 1. Starý (Koukal, Píša), 9. Starý (Kolář I, Havíř), 40. V. Kočí (Starý). Rozhodčí: Hradil, Šindler - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 8570. Stav série: 2:2.

Je nám líto, video expirovalo.
HC VÍTKOVICE STEEL - HC ČSOB POJIŠŤOVNA Pardubice

Liberec udělal zásadní změnu v sestavě, brankář Pinc zůstal pouze mezi náhradníky a útokům domácího celku čelil Tomáš Vošvrda. České Budějovice začaly aktivně, ale největší příležitost první třetiny měl Liberec. Po chybě Kotalíka se dostal do úniku Urban, domácí obránci jej faulovali, při trestném střílení ale Urban blafákem do bekhendu neuspěl. Jihočeši se trápili při hře v početní převaze, ve 31. minutě měli dokonce 60 sekund přesilovku pět proti třem, ale Vošvrdu ani jednou vážněji neohrozili.

A tak se jako první z gólu radovali Severočeši, ve 36. minutě se prosadil kapitán Bílých Tygrů Nedvěd. První formace hostů udeřila ještě jednou v úvodu třetí části. Tentokrát Nedvěd přihrával a Urban poslal svůj tým do dvougólového vedení. Jen o pár desítek vteřin později se ale na druhé straně prosadil Kašpařík. Definitivně mohl o výsledku rozhodnout Bartovič, který měl po Ptáčkově faulu výhodu trestného střílení, ale Kovář jej i tentokrát zlikvidoval. Domácí přesto vyrovnat neokázali, v 59. minutě navíc při jejich power play vstřelil třetí gól Liberce Nedvěd.

Brankář Českých Budějovic Jakub Kovář mohl jen litovat, že dva zákroky proti libereckým exekutorům penalt Tomáši Urbanovi a Milanu Bartovičovi domácím k výhře nepomohly. "Jsem tam od toho, aby těch gólů do naší sítě padlo co nejmíň, bohužel to nestačilo. Zase dali o gól víc než my, nepadá nám to tam. Naštěstí máme ještě jeden pokus v Liberci a teď už musíme být úspěšnější," řekl Kovář. Zatímco při Urbanově pokusu bekhendovou kličku očekával, Bartovič ho překvapil. "I když na druhou stranu střelu jsem čekal. Vím, že když ujel v Liberci, dával to na vyrážku. Takže jsem si to trošku hlídal," řekl Kovář.

HC České Budějovice - Bílí Tygři Liberec 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 43. Kašpařík (Kranjc, Červený) - 36. P. Nedvěd (Bartovič, T. Urban), 41. T. Urban (P. Nedvěd, Bartovič), 59. P. Nedvěd (T. Urban, Čakajík). Rozhodčí: Minář, Hribik - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:10, navíc Kuchejda - Ulrych a Bartovič oba 10 min. Bez využití. Diváci: 5373. Stav série 1:3.

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání České Budějovice - Liberec
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články