Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Pardubice slaví titul, v sérii porazily Vítkovice 4:0

Ostrava - Hokejisté Pardubic slaví pátý mistrovský titul. Východočeši vyhráli i čtvrté finálové utkání ve Vítkovicích 3:2 v prodloužení a sérii rozhodli v minimálním počtu zápasů. Zlatý gól dal po 42 sekundách prodloužení Radovan Somík. Svěřenci Václava Sýkory zakončili letošní play-off dvanáctou výhrou po sobě. Na jejich vítězném tažení měl velký podíl pětačtyřicetiletý gólman Dominik Hašek, který zakončil triumfem sezonu, před níž se vrátil k hokeji. Vítkovice byly nejblíže k výhře v celé sérii. Ještě dvě minuty před koncem vedly 2:1, ale při pardubické power-play jim vítězství sebral Aleš Píša. Další informace přináší server hokejživě.cz.

Východočeši neuhnuli z mistrovského kurzu a od první chvíle soupeře znovu válcovali famózním pohybem. Gólman Štěpánek už v první minutě musel vytáhnout obtížný zákrok proti ráně Nakládala, přesto už za 74 sekund hosty uklidnil gól. Znovu u toho byl Nakládal, který napřáhl v přesilovce od modré čáry a Rákos před Štěpánkem jemnou tečí pomohl puku do síťky.



Pardubice byly v ráži. Soupeře točily v útočném pásmu a po dlouhém obléhání čtvrté řady měl druhý gól na holi Buchtele, vítkovický gólman však zázračně jeho dorážku vyrazil nad branku.


Z tlaku se Vítkovice dostávaly jen na chvíli. V 15. minutě se dokonce znenadání ve velké šanci zjevil Krenželok, bombou z mezikruží však Haška neprostřelil. Pardubický fantom zdaleka nebyl v takové permanenci jako o den dřív. Na konci úvodní dvacetiminutovky se ho přesto vítkovický mladíček Šedivý, který nastoupil ve finále vůbec poprvé, snažil rozhodit dohráním situace v brankovišti, což vyvolalo velkou šarvátku a přineslo čtyři menší tresty.

Bilance Pardubic v letošním ročníku extraligy:

Umístění po základní části: 3. místo (96 bodů) 
Nejproduktivnější hráč zákl. části: Petr Sýkora 42 (27+15) 
Nejproduktivnější obránce zákl. části: Aleš Píša 20 (5+15) 
Nejlepší střelec zákl. části: Petr Sýkora 27 gólů 
Nejproduktivnější hráč play-off: Petr Sýkora 16 (12+4) 
Play-off: čtvrtfinále s Třincem 4:1, semifinále s Libercem 4:0, finále s Vítkovicemi 4:0


Pardubičtí byli i zkraje druhé části lepší, intenzita jejich náporu však slábla. Možná i proto, že domácí nenechali Haška v klidu a potyčkami před jeho brankou rozmělnili soupeřův tlak. Domácí vydolovali zbytky sil, zlepšili bruslení a stále častěji se dostávali do hry. Vrána dokonce v 32. minutě pádil na Haška sám od modré čáry, ale ranou pod břevno neuspěl.

Hosté si vyrovnání "vykoledovali" nevyužitou přesilovkou pět na tři: 43 sekund marně ostřelovali Štěpánka ze všech pozic. Přišel trest a Sičák 23 sekund před koncem druhé části bombou z přesilové hry Haška prostřelil. Jeho gól na Vítkovice zapůsobil jako životabudič. Třetí část byla z jejich strany nejlepší a srdnatým výkonem si došli po obrat. Osm minut před koncem v další přesilovce nejprve Hašek v závaru před brankou ztratil hůl, špatné vyhození zachytil Barinka a dělovkou od modré čáry zavěsil.


Vítězství mohl po faulu Kočího na unikajícího Svačinu zpečetit Ujčík, ale v 57. minutě neproměnil trestné střílení. Haška sice zmátl bekhendovou kličkou, přehodil však branku. A hosté v závěrečném náporu bez gólmana vyrovnali. Do puku se 82 sekund před koncem třetího dějství razantně opřel Píša a Štěpánek máchl do prázdna. Prodloužení trvalo pouze 42 sekund. Z první akce a první střelou prostřelil Štěpánka Somík a po pěti letech znovu rozpoutal pardubické oslavy titulu.

Vítkovice - Pardubice 2:3 v prodl. (0:1, 1:0, 1:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 40. Sičák (Kvapil, Barinka), 52. Barinka - 2. Rákos (Nakládal, Kolář I), 59. Píša (Pineault), 61. Somík. Rozhodčí: Hradil, Hribik - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 11:10. Využití: 2:1. Diváci: 9 496 (vyprodáno).

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články