Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pardubice rozmetaly Liberec 8:1, Boleslav vzdoruje baráži

Pardubice – Pardubičtí hokejisté v pátém semifinálovém utkání deklasovali Liberec 8:1. K vysokému vítězství vykročili Východočeši v první třetině, kterou vyhráli 4:0. Dvěma góly se na výhře Pardubic podíleli kapitán Petr Koukal a Lukáš Radil. Díky nejjednoznačnějšímu výsledku letošního play-off vedou Pardubice v sérii 3:2 a v úterý mohou v Liberci v případě výhry slavit postup do finále.

Pardubičtí hokejisté se radují z gólu
zdroj: ČTK autor: Alexandra Mlejnková

Domácí mohli otevřít skóre již ve třetí minutě, brankář Pinc však samostatnou akci útočníka Koláře zlikvidoval. Ve 12. minutě se ale již Pardubice radovaly. V první přesilové hře otevřel skóre po rychlé kombinační akci Koukal. Další gól mohl přidat Somík, jenže přečíslení dva na jednoho zakončil střelou těsně vedle pravé Pincovy tyčky.

O osudu zápasu Východočeši rozhodli v závěru první třetiny. Nejprve v další početní výhodě i s nechtěným přispěním Výtiska přidal druhou branku Somík, o 27 sekund později se po přečíslení prosadil podruhé Koukal a Pinc přepustil své místo Vošvrdovi. Ani on ale dlouho nevydržel s čistým kontem, nedůslednou hru libereckých hráčů potrestal Radil. Před koncem úvodní dvacetiminutovky navíc mohl Koukal zkompletovat hattrick, Vošvrda však jeho velkou šanci dokonce v pardubickém oslabení zastavil.

Je nám líto, video expirovalo.
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - Bílí Tygři Liberec

V pohodě hrající domácí ale na další branku dlouho nečekali, již ve 23. minutě ji při dalším tlaku v útočném pásmu přidal Rákos. Liberec byl smířený s porážkou, přesto i on útočil. Snížit mohl Bartovič, brankář Růžička ale jeho šanci zlikvidoval. Ve 30. minutě jej ovšem překonal Víšek a postaral se tak alespoň o dílčí radost hostů.

Oba celky si poté několikrát vyzkoušely hru v početní výhodě, ke gólu ale pomohla pouze domácím. Přesně v konci přesilovky pět na tři se parádně pod horní tyčku trefil Píša, který se do sestavy vrátil po dvouzápasovém disciplinárním trestu. Utkání se sice jen dohrávalo, ale i tak na ledě nuda nebyla. Liberec si pro další souboj snažil zjednat respekt, a tak přitvrdil. Více práce měl i nadále Vošvrda, jeho protějšku však musela ve 48. minutě po Bártově střele pomoci tyč. V samotném závěru dorazily Pardubice hosty dalšími góly, když vyprodanou arénu rozjásali Radil a Semorád, Somík navíc trefil tyč.

K vidění bylo ovšem i několik potyček, při jejichž vyprovokování si nejaktivněji počínal liberecký Štich a jeho počínání nakonec pouhé čtyři vteřiny před koncem ohodnotili sudí trestem ve hře. Bek Bílých Tygrů tak bude automaticky scházet svému týmu v šestém utkání.

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - Bílí Tygři Liberec 8:1 (4:0, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 12. Koukal (Starý, Kolář II), 18. Somík (Bartek, Cetkovský), 18. Koukal (Kolář I), 19. Radil (Benák, Kousal), 23. Rákos (Bartek, Kolář II), 38. Píša (Bartek, Somík), 55. Radil (Kousal, Kolář II), 57. Semorád (T. Zohorna) - 30. Víšek (Ulrych). Rozhodčí: Šindler, A. Jeřábek - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:9, navíc Štich (Liberec) 5 min. a do konce utkání (trest ve hře). Využití: 3:0. Diváci: 10 050 (vyprodáno). Stav série: 3:2.

Hlasy trenérů po utkání:

Ladislav Lubina (Pardubice): "Do utkání jsme vstoupili trochu bázlivě, ale pak jsme zahráli vynikající druhou desetiminutovku první třetiny, která rozhodla o utkání. Pak už se jen nějakým způsobem dohrávalo a my jsme rádi, že jsme udělali další bod a vedeme 3:2. Rozdíl skóre není v play-off důležitý, my na to musíme rychle zapomenout a v dalším utkání začít od nuly."

Jiří Kalous (Liberec): "Utkání jsme bohužel prohráli velmi vysokým rozdílem. Myslím si, že nás dostaly dolů úvodní dvě branky, které Pardubice vstřelily z přesilové hry. Zbytečné fauly nás sráží dolů a vždy tím Pardubicím nabijeme. Není ale ještě konec série a já věřím, že ji ještě zdramatizujeme."

Boleslav ještě drží naději na únik baráži

Poslední Mladá Boleslav zvítězila v 10. kole skupiny o udržení v extralize doma nad Karlovými Vary 4:2 a udržela si teoretickou naději na únik baráži. Právě na Energii, která klesla na třinácté místo, ztrácí Bruslařský klub dvě dějství před koncem pět bodů, a na dvanáctý Litvínov má manko šesti bodů. Utkání sledovala nejnižší návštěva sezony 1 040 diváků.

BK Mladá Boleslav - HC Energie Karlovy Vary 4:2 (3:1, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 2. Bahenský (Čutta, Tomas), 18. Podkonický (Žabka, Rýgl), 19. Nouza (D. Výborný, Rýgl), 34. Stieler (Lenc, Loskot) - 20. Kumstát (Pech, Zaťovič), 60. Kumstát (T. Sýkora, Prošek). Rozhodčí: Hodek, Hribik - Tošenovjan, Hlavatý. Vyloučení: 8:6, navíc Bahenský (Mladá Boleslav) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 1 040.

Hlasy trenérů po utkání:

Petr Novák (Mladá Boleslav): "Máme před sebou ještě dva zápasy a myslím si, že ještě není nic rozhodnuté. Uděláme všechno pro to, abychom v Litvínově zvítězili."

Martin Pešout (Karlovy Vary): "Potvrdili jsme, že utkání, která jsme tady hráli za poslední dva a půl roku, jsou naprosto stejná. Přestože jsme na to hráče upozorňovali, tak jsme z první střely dostali gól. Domácí zaslouženě zvítězili."

Je nám líto, video expirovalo.
Mladá Boleslav zdolala Karlovy Vary 4:2

Litvínov se přiblížil jistotě udržení

Hokejisté Litvínova porazili Slavii těsně 2:1 a jsou jen kousek od jistoty udržení v extralize, neboť na poslední Mladou Boleslav mají k dobru dvě kola před koncem šest bodů. Vítězný gól vstřelil ve 35. minutě útočník Martin Ručinský. Kuriozitou zápasu je branka, která byla připsána slávistickému gólmanovi Dominiku Furchovi. Stal se tak prvním brankářem v historii samostatné české soutěže, jenž dokázal skórovat.

HC Verva Litvínov - HC Slavia Praha 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 4. Majdan, 35. Ručinský (Šlégr, Frolík) - 15. Furch. Rozhodčí: Fraňo, Polák - Kostka, Horinek. Vyloučení: 3:8. Využití: 1:0. Diváci: 3 130.

Hlasy trenérů po utkání:

Viktor Lukeš (Litvínov): "Po solidním začátku, kdy jsme se dostali do vedení, nás umrtvil Jarešův vlastní gól. Byli jsme nervózní, nedokázali si přihrát, nešly nám ani přesilovky, navíc Furch chytal výborně."

Jiří Čelanský (Slavia): "Po pátečním zápase, kdy jsme se vyhnuli baráži, byla motivace u nás někde jinde. Podali jsme průměrný výkon a domácí i proto vyhráli 2:1."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy