Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Pardubice po přestřelce slaví záchranu, Kladnu chybí k postupu poslední krok

Pardubice vyhrály v 9. kole baráže o extraligu na ledě Chomutova 7:5 a zajistili si účast v nejvyšší soutěži i pro příští sezonu. Východočeši mají tři kola před koncem náskok 14 bodů na třetí Piráty a odvrátili hrozbu sestupu z extraligy, ve které působí nepřetržitě od roku 1950. Kladno porazilo České Budějovice 4:2, gólem a dvěma asistencemi k tomu přispěl Ladislav Zikmund, hrající majitel Jaromír Jágr zaznamenal jednu branku a přihrávku. Rytíři mají před Chomutovem k dobru osm bodů.

Radost hokejistů Pardubic
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

"Klobouk dolů před klukama. Zvládli jsme to, i když v některých zápasech jsme byli horší. Počítají se ale body a my jsme to po devíti kolech zvládli. Nechtěli jsme dopustit, aby takové hokejové město přišlo o extraligu," řekl kapitán Pardubic Tomáš Rolinek.

"Co mám k naší situaci říct? Je možné, aby Kladno, které prohrálo jeden ze sedmi posledních zápasů, teď třikrát klopýtlo? Šance jsou mizivé. Tímhle zápasem jsme je snížili téměř na nulu," uvedl chomutovský útočník Ivan Huml.

Dynamo sice v Chomutově prohrávalo po první třetině 1:3, ve druhé části však zápas otočilo. Do vedení hosty poprvé posunul v čase 39:59 Brian Ihnacak.

Domácím k úspěchu nepomohly ani dvě branky Petra Koblasy a Romana Chlouby, v dresu soupeře se dvakrát prosadil Marek Hovorka.

V závěru první třetiny si Piráti v rozmezí 20 sekund vypracovali dvoubrankové vedení. Na trestné lavici se sešli Sýkora s Porselandem a domácí se prosadili v přesilovce pět na tři i pět na čtyři. Kacetla prostřelili Klhůfek a Koblasa.

Trenéři Dynama se pak stejně jako v předešlém zápase rozhodli vyměnit brankáře a hned na začátku druhé třetiny si Klouček připsal důležitý zákrok po Humlově střele.

Jeho spoluhráči následně vyrovnali. Peterse po samostatných akcích překonali Bubela a Petr Sýkora.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy 9. kola baráže Chomutov - Pardubice

Na ztrátu vedení ale dokázali Severočeši rychle zareagovat. Bezprostředně po buly se do šance natlačil Chlouba a svou první extraligovou brankovou v sezoně vrátil po šesti sekundách vedení Chomutovu.

Hosté však opět vyrovnali a sekundu před koncem druhé dvacetiminutovky se dostali poprvé do vedení.

Nejprve se po zmatcích u mantinelu trefil Horký a poté se v přesilovce prosadil po další samostatné akci Ihnacak. Když v 51. minutě překonal Peterse po brejku Machala, začali diváci odcházet.

"Bylo to podobné jako první dvě třetiny minule na Kladně. Jako bychom si mysleli, že se nic nemůže stát, že jsme dobří a nemůžeme prohrát. Dá se říct, že jsme byli na hrušce. Byl to divoký a z naší strany divný zápas. I když jsme vedli, nehráli jsme zodpovědně, pořád tam byl červíček, že o to můžeme přijít," řekl Rolinek.

Piráti ale opět bleskově odpověděli a znovu se o to zasloužil Chlouba, jenž tentokrát snížil po 13 sekundách. Vyrovnat již domácí nedokázali, naopak ještě jednou inkasovali.

"Pouštěli jsme soupeře do absolutních, stoprocentních šancí. To se prostě, když se hraje o extraligu nebo v play-off, stát nemůže. Je mi líto Justina (Peterse), protože on si v zásadě nešáhl na puk. Oni na něj jezdili sami nebo stříleli z mezikruží. Nemám pro to vysvětlení, tohle je špatně," kroutil hlavou Huml.

Piráti Chomutov - Dynamo Pardubice 5:7 (3:1, 1:4, 1:2)

Branky a nahrávky: 1. Koblasa (Klhůfek, Sklenář), 19. Klhůfek (Sklenář), 19. Koblasa (Duda, Huml), 29. Chlouba (Trefný), 51. Chlouba (Chrpa) - 12. Poulíček (Machala), 24. Bubela (Hovorka, Budík), 29. P. Sýkora (Dušek, Schaus), 36. Horký, 40. Ihnacak (Rolinek, P. Sýkora), 51. Machala (Horký, Holland), 57. Horovka (Ihnacak, Schaus). Rozhodčí: Kika, Kubičík - J. Frodl, Komárek. Vyloučení: 6:5. Využití: 2:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 2671.

Chomutov: Peters - Flemming, Dietz, Knot, Štich, L. Blaha, Trefný, L. Kovář - Klhůfek, Sklenář, Koblasa - J. Stránský, Huml, Tomica - Duda, Šťovíček, Dlouhý - T. Svoboda, Chlouba, Chrpa. Trenéři: V. Růžička st., Martínek a J. Šťastný.

Pardubice: Kacetl (21. M. Klouček) - Holland, Eklund, Schaus, J. Mikuš, Porseland, Budík, od 21. navíc Nedbal - P. Sýkora, Ihnacak, Perret - Hovorka, Bubela, Rolinek - Horký, Poulíček, Machala - J. Kloz, Marosz, Dušek. Trenéři: Lubina, Čáslava a R. Král.

Jan Šťastný (Chomutov): "V první řadě musím pogratulovat Pardubicím k zachování extraligy. Klobouk dolů jak po sezoně, jakou měly, těžkou baráž zvládly. Utkání jsme měli výborně rozehrané, vedli jsme a pomohli jsme si dokonce i přesilovkami pět na tři a pět na čtyři. Vedli jsme o dva góly, ale bohužel, jak je celoročním zvykem, jsme utkání ztratili. Dělali jsme hrozné hrubky v obraně. Hrajeme hrozně složitý hokej a jsme za to potrestaní. Víceméně jsme si dneska podepsali ortel a de facto padáme z extraligy."

Richard Král (Pardubice): "Chtěl bych poděkovat klukům, jak perfektně baráž zvládli, že jsme se již nyní zachránili, respektive jsme extraligu udrželi. Je to pecka. Bylo důležité, že jsme se po první třetině dokázali dostat do utkání a nepoložili jsme se. Dali jsme góly. Byl to divoký zápas, ale je skvělé, že jsme ho zvládli."

Radost hokejistů Kladna
zdroj: ČT4 autor: Michal Kamaryt

Poslední tým čtyřčlenné tabulky Motor už bez nadějí na postup chtěl poprvé v baráži proti Kladnu bodovat a hrál s ním vyrovnanou partii.

Úvodní třetina moc šancí nepřinesla. Za domácí nebezpečně pálil Bláha a také Plekanec. Největší šanci hostů měl v 18. minutě Doktor, který se dostal před Cikánka, ale neuspěl.

V úvodu druhého dějství nadělal Cikánkovi problémy pokus Martina Janduse od modré čáry. Potom se neprosadil ani Čermák.

V polovině utkání při Beránkově vyloučení otevřeli skóre domácí. Zikmund z otočky našel ideálně Melku, který zamířil po ledě k pravé tyči.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy 9. kola baráže Kladno - České Budějovice

Přesně za dvě minuty hosté odpověděli, z pravého kruhu skóroval Doležal. Kladnu vrátil vedení v 36. minutě tečí Lakosovy střely od modré čáry Zikmund.

Za 71 sekund přihrál Plekanec na levý kruh Jágrovi, který prostřelil Kváču mezi betony a připsal si šestý gól v baráži.

Hned po 29 vteřinách poslední třetiny se dostal za kladenskou obranu Doležal a z pravého kruhu snížil na 2:3. Domácí se ubránili při Lakosově vyloučení a ve 49. minutě mohl pojistit vedení Hajný.

Pokusy Motoru spolehlivě vykrýval Cikánek a v 557. minutě promarnil šanci na vyrovnání Doktor, který neměl přesnou mušku.

Naopak 70 sekund před koncem dovršil výsledek v power-play bekhendovým pokusem z vlastního obranného pásma do prázdné branky Petr Hořava.

"Ještě není nic hotového. Musíme jet do Budějovic, které nám ukázaly, že nám nic nedají zadarmo. Musíme se o to poprat a získat dva body. Když se nám to nepodaří, budeme tu mít v neděli rozhodující zápas proti Chomutovu," řekl Jágr.

Rytíři Kladno - Motor České Budějovice 4:2 (0:0, 3:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 30. Melka (Zikmund, Plekanec), 36. Zikmund (A. Lakos, Jágr), 37. Jágr (Plekanec, Zikmund), 59. P. Hořava (B. Nash) - 32. Z. Doležal (M. Novák), 41. Z. Doležal (Gilbert). Rozhodčí: Hradil, Mrkva - Kis, D. Klouček. Vyloučení: 2:3, navíc Gilbert (České Budějovice) 10 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 5028.

Kladno: Cikánek - J. Říha, Kehar, B. Nash, Zajíc, P. Hořava, A. Lakos, Svedlund - Jágr, Plekanec, Zikmund - Redlich, Vampola, J. Strnad - Š. Jelínek, Machač, Melka - Hajný, T. Kaut, Š. Bláha. Trenéři: D. Čermák, Lidický a Kregl.

České Budějovice: Kváča - M. Jandus, Plášil, Kachyňa, Vydarený, V. Prospal ml., Kutlák - Z. Doležal, Gilbert, M. Novák - P. Novák, J. Doktor, M. Beránek - Babka, Šimánek, Karabáček - M. Heřman, R. Přikryl, M. Čermák. Trenéři: V. Prospal st., Totter a S. Hrubec.

David Čermák (Kladno): "Myslím si, že to byl od nás nejméně povedený zápas v baráži. Chtěli jsme hned dostat Budějovice pod tlak, což se tady doma zatím pokaždé podařilo, ale od začátku nám vůbec nejezdily nohy. Neměli jsme pohyb, neudrželi jsme se na puku v útočném pásmu, nestačili jsme dobruslovat soupeře. Výkon nebyl dobrý. Mysleli jsme si, že nám pomůže první vstřelený gól, bohužel jsme hned vzápětí dostali na 1:1. Pak jsme odskočili na dva góly, ale hned první střídání ve třetí třetině jsme udělali chyby a pustili jsme Budějovice znova do hry. Máme tři body a to je pro nás to nejdůležitější."

Václav Prospal (České Budějovice): "Samozřejmě porážka je porážka. Na druhou stranu jsme měli čtyři zápasy do konce a nechceme dopustit to, abychom někomu zavdali příčinu k domněnce, že jsme se na to vybodli. Nemáme už žádnou šanci, ale nechceme celou tu sezonu zahodit. Chceme se prezentovat bojovným výkonem. To se nám tady podařilo, bohužel nás v baráži sráží detaily hry a k tomu nízká produktivita."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články