Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
První oddíl - David Schweiner

Parahokejisté chtějí na IPH Cupu potrápit zámořské týmy. Finále by bylo krásné, říká kapitán Zelinka

Start parahokejové sezony proběhne jako už tradičně v Ostravě. Česká reprezentace se opět poměří s nejlepšími týmy světa na IPH Cupu a obhajuje z loňského ročníku bronz. Ten vybojovali parahokejisté i na posledním světovém šampionátu, a tak cíl i pro turnaj v Ostravar aréně je jasný. Kapitán Radek Zelinka a trenér Jan Szturc by si s týmem přáli poprvé porazit USA či Kanadu. IPH Cup se startem 7. října a první utkání od 17:55 Česko – USA nabídne živě ČT sport Plus.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Kapitán parahokejistů Zelinka a trenér Szturc o nadcházejícím IPH Cupu

Tradičně si kromě Američanů a Kanaďanů pozvala reprezentace do Ostravy také Itálii. Na předchozích ročnících startoval IPH výběr, Italové však tvořili větší část, a tak letos sestavili vlastní tým i s výhledem k domácí paralympiádě v roce 2026. "Ten turnaj vám ukáže, jak na tom jste s výhledem do celé sezony. Necháme se překvapit, ale zahrát si finále by bylo krásné," přál si kapitán Zelinka.

Pro trenéry bude IPH Cup vítaným testem. "Máme tam několik nových kluků, kterým bychom chtěli dát na domácím turnaji první příležitost zkusit si mezinárodní hokej. Je to o tom, dobře nastartovat novou sezonu. Navíc tam máme pořád výzvu zkusit porazit zámořské týmy. Kde jinde než v Ostravě to dokázat s podporou našich fanoušků," řekl jeden z trojice koučů národního týmu Szturc.

Na květnovém mistrovství světa se Čechům zaskočit zámořské týmy ještě nepodařilo, ovšem podařilo se jim obhájit bronzové medaile. "Jsme moc rádi, že rok od roku je ta díra menší a menší. Věříme, že s výhledem k paralympiádě se nám to podaří prolomit. Tohle potřebujeme okusit, jaké to je, zámořské giganty poprvé seknout," pousmál se Szturc.

Přibližování se zámořským gigantům

Čeští parahokejisté na MS nestačili na USA po výsledku 1:3. "Chtěli jsme obhájit bronzovou medaili, což se nakonec povedlo. V tom semifinále bylo blízko i k finále, ale bohužel pořád to ještě nestačilo. Tak snad za rok," připomněl Zelinka.

Kouč Szturc přišel se zajímavou teorií, kdo by mohl být o něco snadněji k poražení. "Já jsem to říkal před semifinále na posledním mistrovství světa. Jsem přesvědčený, že porazíme dřív v posledních letech dominantní Američany, protože ti se parahokejem baví, zatímco Kanada se učí posledních pět let Američany bránit. Kanaďané hrají daleko více z obrany a jsou zodpovědnější, proto si myslím, že budou trochu větší oříšek. Jsem ale přesvědčený, že můžeme porazit oba. Hlavně si to potřebujeme zkusit, jaké to je," prohlásil Szturc.

Reprezentanti jsou optimističtí a věří v postupné přibližování se gigantům parahokeje. "Oni už jsou na nějakém svém vrcholu a je těžké se dostat někam dál. Mohou si udržet svůj standard, ale my se k nim můžeme pořád blížit," dodal Zelinka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články