Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Parádní souhra bratří Zohornů rozhodla duel s Finskem. Češi uťali šňůru porážek

Po třech prohrách česká reprezentace výsledkově v seriálu Euro Hockey Tour zabrala. Svěřenci trenéra Miloše Říhy přetlačili na Švédských hrách Finy 3:1, když vyrovnaný zápas zlomila povedená akce druhého útoku bratrů Zohornů na konci druhé třetiny. V závěru pak zařídili také pojistku do prázdné brány. Národní tým čeká ještě utkání proti Rusku, přímý přenos sledujte v neděli na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 12:05.

Bratři Radim, Tomáš a Hynek Zohornové se radují z reprezentační branky
zdroj: Reuters autor: TT NEWS AGENCY

"Zatím nám to s Finy jde. Náhoda to asi není, hrajeme s nimi dobře a dobře se připravíme. Se Švédy to mohlo jít do prodloužení, dali náhodný gól. Jinak jsou to vyrovnané zápasy. Souhra s bratry těší o to víc, že jsme vyhráli. Je to náš sen. Když můžeme dát góly, je to o to silnější. Jsme strašně rádi, že jsme tady, je to super, že jsme se sešli," těšilo nejstaršího ze Zohornů Tomáše.

Češi, v jejichž sestavě debutoval útočník Jan Dufek, vstoupili do utkání dobře. V úvodu měl šanci Flek, který z úhlu zkoušel trefit branku bekhendem. Ve čtvrté minutě se Říhův tým ujal vedení, přestože hrál po Klokově vyloučení v oslabení. Horák obral o puk Ruotsalainena a prostřelil debutujícího Lehtinena mezi betony.

Vyrovnat mohl nejdříve Junttila, na druhé straně zahrozil Tomáš Zohorna. V polovině úvodního dějství nedotáhl do úspěšného konce únik Pulkkinen, ale vzápětí při přečíslení nabil Junttila na levý kruh Karjalainenovi, který už Furcha překonal. V 15. minutě se Češi dočkali první přesilovky po Seppäläově faulu, ale Finové se ubránili.

V úvodu druhé části trefil Parikka od modré čáry konstrukci Furchovy branky. Češi se ubránili i při Košťálkově trestu. Ve 24. minutě po Kovářově střele dorážel Zaťovič, po něm i autor střely a dotlačil Lehtinena i s pukem do branky, ale gól neplatil.

Říhův výběr potom odolal při Košťálkově trestu. Při Melartově vyloučení dvakrát pálil právě Košťálek. Češi se zase ubránili při trestu kapitána Kováře a šest sekund před koncem jim vrátil vedení Tomáš Zohorna, který se z levého kruhu trefil do protějšího horního rohu Lehtinenovy branky.

Úvod třetí třetiny přinesl několik nadějných situací na obou stranách, ale skóre se neměnilo. V 50. minutě proti Furchovi neuspěl Aleksi Mustonen. Při Honkově vyloučení nepřekonal Lehtinena zblízka bekhendem Radim Zohorna a finský gólman následně v závaru puk přikryl.

V závěru se bránili Češi v oslabení při Skleničkově vyloučení, ale při power-play pojistili náskok. Tomáš Zohorna přenechal puk bratru Hynkovi, který dovršil skóre.

"Bylo to rychlé, čekal jsem to a potvrdilo se to. Já jsem si to užil a jsem hlavně rád, že to byla vítězná premiéra. Ukázalo mi to, že mě čeká ještě dlouhá cesta ve zlepšování a ve všem celkově. Je to oproti extralize ještě o level výš. Každý to říká a potvrdilo se to. Vidím na těch klucích, jak jsou rychlejší ve všem, ať už je to zpracování puku, bruslení, nebo střelba," dodal Dufek k premiéře.

Švédské hokejové hry ve Stockholmu, součást Euro Hockey Tour:

ČR - Finsko 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 4. Horák, 40. T. Zohorna (H. Zohorna, R. Zohorna), 59. H. Zohorna (T. Zohorna) - 10. Karjalainen (Junttila, R. Salo). Rozhodčí: Öhlund, Björk - Persson, Jonsson (všichni Švéd.). Vyloučení: 4:3. Bez využití. V oslabení: 2:0. Diváci: 3769.

ČR: Furch - Jeřábek, Šulák, Košťálek, Krejčík, Sklenička, Němeček, Klok, D. Musil - Řepík, Jan Kovář, Zaťovič - H. Zohorna, T. Zohorna, R. Zohorna - Flek, Horák, Hyka - Dufek, M. Kovařčík, D. Šťastný - od 31. navíc Rousek. Trenér: Miloš Říha.

Finsko: Lehtinen - Koivisto, Melart, R. Salo, O. Manninen, J. Honka, Parikka, Nikkilä, Seppälä - Pulkkinen, Lehterä, Julius Nättinen - Karjalainen, Ruotsalainen, Junttila - Pajuniemi, Ilomäki, J. Mustonen - A. Mustonen, J. Lajunen, Innala. Trenér: Jukka Jalonen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články