Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Panthers si jako prvního vybrali Ekblada, Vránu bere Washington

Filadelfie – Florida Panthers využila svého práva na první volbu v draftu NHL a vybrala kanadského zadáka Aarona Ekblada. V prvním kole byli vybráni i dva čeští hráči – jako třináctého získal Washington útočníka Jakuba Vránu a jako pětadvacátého Boston jeho reprezentačního spoluhráče Davida Pastrňáka. Vránovi poté v telefonickém rozhovoru gratulovala i největší hvězda Capitals Alexander Ovečkin.

Aaron Ekblad
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Slocum

Letošní draft neměl jednoznačného favorita, kandidáty na jedničku byli hned tři kanadští reprezentanti. Zástupci Floridy se nakonec rozhodli pro obránce Ekblada, poté si Buffalo vybralo útočníka Sama Reinharta. Trojkou se stal nejlepší Evropan Leon Draisaitl z Německa, jehož hráčská práva získal Edmonton. Syn současného kouče extraligového Hradce Králové a hráč s českými předky se tak stal nejvýše draftovaným německým hokejistou v historii kanadsko-americké soutěže.

Až poté získalo Calgary kanadského útočníka Sama Bennetta, který byl společně s Ekbladem a Reinhartem odborníky považován za hlavního kandidáta na volbu číslo jedna. "Na svůj věk je to hodně vyspělý hráč. A to se nám hodí. Společně s Aleksandrem Barkovem, Erikem Gudbransonem a Nickem Bjugstadem bude patřit k základním kamenům našeho týmu. Na těchto klucích můžeme postavit hru na dlouhou dobu," uvedl generální manažer Floridy Dale Tallon.

Osmnáctiletý Ekblad se stal prvním obráncem na postu jedničky draftu od roku 2006, kdy si St. Louis vybralo Erika Johnsona. Věří, že se už v příští sezoně prosadí do NHL. "Tvrdě jsem pracoval, takže věřím, že se to podaří," řekl nejproduktivnější obránce kanadské juniorské soutěže OHL v uplynulé sezoně.

Sport
zdroj: ČT4

Podle očekávání byli v prvním kole vybráni i dva Češi. Práva na útočníka Vránu, nejlepšího střelce letošního mistrovství světa hráčů do 18 let, získal Washington a první volbou Bostonu se stal další forvard Pastrňák. Ten stejně jako Vrána působí ve Švédsku. Zatímco však osmnáctiletý odchovanec Letňan hraje za Linköping, Pastrňák působí ve druholigovém Södertälje.

"Je to velmi dobrý a rychlý bruslař. A střelec. To bylo hlavní důvod, proč jsme si jej vybrali," uvedl generální manažer Washingtonu Brian MacLellan na adresu Vrány. "Když jsem slyšel své jméno, byl jsem šťastný. Teď se budu snažit udělat maximum pro tým," řekl Vrána. Podle zámořských pravidel by již v příští sezoně mohl hrát na farmě v nižší soutěži AHL. Vrána má ale smlouvu ve švédském Linköpingu a v minulosti několikrát uvedl, že další rok zřejmě stráví v Evropě.

Hned tři české hokejisty si vybrali zástupci zámořských klubů v druhém kole draftu. Jako celkově 35. hráče získala Tampa Bay práva na obránce Dominika Mašína, Washington o čtyři volby později zvolil brankáře Vítka Vaněčka a Buffalo si jako 49. hráče v pořadí vybralo útočníka Václava Karabáčka.

V pátém kole poté získal New York Rangers útočníka Richarda Nejezchleba, v závěrečném sedmém se dostalo na další forvardy Pavla Jenyše a Ondřeje Kašeho, které si vybrali zástupci Minnesoty, respektive Anaheimu.

Letošním draftem tak prošlo nejvíce hráčů od roku 2011, kdy si kluby kanadsko-americké soutěže zajistily práva na deset českých hokejistů. V následujícím roce to bylo šest hráčů a loni tři, přičemž nejlepším z nich byl obránce Jan Košťálek, jehož si Winnipeg zvolil ve čtvrtém kole. Zvýšený zájem je odrazem zisku stříbrné medaile české reprezentace na letošním mistrovství světa hráčů do 18 let, kde se Vrána a spol. představili.

Pořadí draftu NHL 2014 (v pořadí tým NHL – hokejista – národnost –post – dosavadní tým/soutěž):

1. Florida Panthers – Aaron Ekblad – Kanada – obránce – Barrie/OHL

2. Buffalo Sabres – Sam Reinhart – Kanada – útočník – Kootenay/WHL

3. Edmonton Oilers – Leon Draisaitl – Německo – útočník – Prince Albert/WHL

4. Calgary Flames – Sam Bennett – útočník – Kanada – Kingston/WHL

5. New York Islanders – Michael Dal Colle – Kanada – útočník – Oshawa/OHL

..

13. Washington Capitals  Jakub Vrána  Česko  útočník  Linköping

25. Boston Bruins  David Pastrňák  Česko  útočník  Södertälje

35. Tampa Bay Lightning - Dominik Mašín - Česko - obránce - Slavia Praha

39. Washington Capitals - Vítek Vaněček - Česko - brankář - Liberec

49. Buffalo Sabres - Václav Karabáček - Česko - útočník - Gatineau/QMJHL

122. NY Rangers - Richard Nejezchleb - Česko - útočník - Brandon/WHL

199. Minnesota Wild - Pavel Jenyš - Česko - útočník - Brno

205. Anaheim Ducks - Ondřej Kaše - Česko - útočník - Chomutov

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články