Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Palát zařídil výhru Tampy, trefili se i Krejčí a Pastrňák

New York - Útočník Ondřej Palát zařídil gólem v prodloužení výhru hokejistů Tampy Bay 4:3 na ledě Winnipegu. V pátečních zápasech NHL se dařilo i dalším českým hráčům - Davidové Pastrňák s Krejčím přispěli každý jednou trefou k vítězství Bostonu 5:3 v New Yorku proti Islanders, Tomáš Plekanec si připsal tři asistence při triumfu Montrealu 7:2 v Buffalu. Za Canadiens se blýsknul jednou gólovou přihrávkou i Tomáš Fleischmann, v dresu Calgary se na dvou gólech podílel svými asistencemi Jiří Hudler.

Ondřej Palát
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Del Mecum

Winnipeg - Tampa Bay 3:4 v prodl.

Palát se trefil už po 36 sekundách nastaveného času a měl poměrně snadnou úlohu. Po zaváhání útočníka domácích Andrewa Ladda se všichni tři hráči Tampy dostali do rychlého přečíslení proti jedinému obránci. Victor Hedman naznačil střelu, následně přihrál k levé tyči Stevenu Stamkosovi, ten puk hbitě předal na druhou stranu Palátovi, který rychlou souhru zakončil trefou do odkryté branky. Gólman Jets Ondřej Pavelec, jenž předtím zaznamenal 27 zákroků, neměl nárok.
 
"Jestli jsme předvedli perfektní výkon? Ne, ale přijeli jsme sem pro dva body a máme je," prohlásil trenér vítězů Jon Cooper. "Potkaly se dva ofenzivní týmy, na obou stranách byla spousta šancí. Nemohlo to asi skončit jinak než prodloužením, ve kterém se štěstí obrátilo na naši stranu," dodal kouč Lightning.
 
Vyrovnaný souboj sice vyhrála Tampa, zpočátku měl ale střeleckou převahu Winnipeg. "Začali jsme vlažně," uznal Palát. "Byli jsme pod tlakem, soupeř byl všude. Chyběl nám důraz a to se nesmí stávat. Nevím, čím to bylo, ale musíme se toho vyvarovat. Ve druhé a třetí třetině už to bylo lepší," dodal Palát.

Buffalo - Montreal 2:7

Hokejisté Montrealu potvrdili sedmigólovým přídělem v Buffalu skvělou formu a vyhráli i osmý zápas v sezoně v základní hrací době. Stali se teprve druhým týmem v historii NHL, jemuž se to podařilo. Ironií osudu to naposledy dokázali právě hráči Sabres, kteří vyhráli prvních osm utkání na startu ročníku 1975/76, tedy před čtyřiceti lety. Největší podíl na výhře 7:2 měl obránce Andrej Markov, který dal gól a na další čtyři přihrál.
 
"V hlavách ale máme pokaždé jen ten jeden zápas, to se nemění," ujistil autor dvou gólů Brendan Gallagher, že prodloužení vítězné série a atakování nového rekordu hráči Canadiens neřeší. "Snažíme se vždy vytěžit co nejvíc z aktuálního duelu a pak se zase soustředíme jen na ten příští."
 
Absolutní rekord v počtu výher na začátku sezony je deset. Nasbíralo je v roce 2007 Buffalo a v roce 1994 Toronto. Sabres ale před osmi lety třikrát zvítězili až po nájezdech, Maple Leafs zase vybojovali výhru v osmém zápase v prodloužení.

NY Islanders - Boston 3:5

David Krejčí proti Islanders splnil normu minimálně jednoho bodu v každém ze sedmi dosud odehraných utkání. Tentokrát se prosadil až v závěru trefou do prázdné branky při power play domácích a potvrdil své vedení v produktivitě NHL, dosud nasbíral 12 bodů za pět branek a sedm asistencí. Pastrňák skóroval podruhé v sezoně, když ve 39. minutě dostal Boston do vedení 3:2.
 
Islanders, kteří vyhráli předchozí čtyři zápasy, ovládli první třetinu. Soupeře přestříleli 18:8, ale Boston zásluhou skvělého výkonu brankáře Jonase Gustavssona prohrával jen 1:2. Švédský gólman nakonec zlikvidoval 23 střel a vítězstvím si dal dárek k sobotním 31. narozeninám. "Je to lepší než většina dárků dohromady. Vyhrát je vždy fajn, ale oslavit vítězstvím narozeniny je ještě lepší," smál se Gustavsson, jehož tým si připsal třetí výhru v sezoně.

Calgary - Detroit 3:2 v prodl.
 
Po čtyřech prohrách v řadě zabralo Calgary, které porazilo Detroit 3:2 v prodloužení. Zasloužil se o to i Jiří Hudler, který přihrál na oba góly Flames v základní hrací době. Jednatřicetiletý držitel Lady Byng Award za gentlemanské chování v kombinaci s hokejovým uměním z minulé sezony se navíc poprvé v kariéře v NHL popral. Hudler za to dostal pětiminutový trest, přestože v potyčce z 18. minuty s Landonem Ferrarem ani nestihl shodit rukavice. 

Jen mezi náhradníky na tribuně zůstal po povolání z farmy sedět obránce Jakub Nakládal, který si tak na svou premiéru v NHL musí počkat. Místo něho nakonec dostal přednost v sestavě uzdravený Ladislav Šmíd.
 
Flames přitom nebyli daleko od další porážky. Od 13. minuty prohrávali 1:2 a tento stav trval až do 59. minuty. Teprve 72 sekund před třetí sirénou vyrovnal při hře bez brankáře Joe Colborne, který tečoval střelu Marka Giordana. Ten pak svým druhým gólem v zápase rozhodl ve čtvrté minutě prodloužení o výhře domácích.
 
"Několik hráčů se po minulém zápase zvedlo a mělo menší proslov. Mark byl jedním z nich," prozradil Colborne a dodal: "Není nijak hlučný a výřečný, takže když něco řekne, víme, že si to máme vzít k srdci. A on jako správný lídr nejenže zvýšil hlas, ale pak svá slova potvrdil i na ledě."

Edmonton - Washington 4:7

Největší přestřelku viděli fanoušci v Edmontonu, který podlehl 4:7 Washingtonu. Capitals zvítězili popáté v řadě a pošesté ze sedmi zápasů. Největší zásluhu na tom měl tentokrát Jevgenij Kuzněcov, který poprvé v kariéře vstřelil hattrick a navrch přidal dvě asistence. Lídr mužstva Alexandr Ovečkin poprvé po pěti utkáních neskóroval, ale na dvě branky přihrál.

Výsledky NHL

Winnipeg - Tampa Bay 3:4 v prodl. (1:1, 1:2, 1:0 - 0:1)

Branky: 17. Ehlers, 31. Stafford, 42. Wheeler - 13. Coburn, 28. Paquette, 32. Naměstnikov, 61. Palát. Ondřej Pavelec odchytal za Winnipeg celý zápas, z 31 střel inkasoval 4 góly a úspěšnost zásahů měl 87,1 procenta. Střely na branku: 36:31. Diváci: 15.294. Hvězdy zápasu: 1. Paquette, 2. Hedman (oba Tampa), 3. Ehlers (Winnipeg).
 
Buffalo - Montreal 2:7 (0:1, 2:3, 0:3)

Branky: 25. Moulson, 32. O'Reilly - 15. a 56. Weise (na první Fleischmann), 21. a 41. Gallagher (na první Plekanec), 34. Mitchell, 39. Markov (Plekanec), 52. Pacioretty (Plekanec). Střely na branku: 36:26. Diváci: 18.214. Hvězdy zápasu: 1. Markov, 2. Gallagher, 3. Subban (všichni Montreal).
   
NY Islanders - Boston 3:5 (2:1, 0:2, 1:2)

Branky: 15. Bailey, 16. Cizikas, 59. Hickey - 10. Connolly, 37. Kemppainen, 39. Pastrňák, 49. Spooner, 58. Krejčí. Střely na branku: 26:26. Diváci: 13.113. Hvězdy zápasu: 1. Kemppainen, 2. Spooner (oba Boston), 3. Cizikas (Islanders).
   
Calgary - Detroit 3:2 v prodl. (1:2, 0:0, 1:0 - 1:0)

Branky: 12. a 64. Giordano (na první Hudler), 59. Colborne (Hudler) - 8. Nyquist, 13. B. Smith. Střely na branku: 40:29. Diváci: 19.158. Hvězdy zápasu: 1. Giordano (Calgary), 2. Howard (Detroit), 3. Colborne (Calgary).
   
Edmonton - Washington 4:7 (2:3, 2:3, 0:1)

Branky: 11. Pouliot, 16. Klinkhammer, 21. McDavid, 35. Nugent-Hopkins - 4., 27. a 57. Kuzněcov, 13. Bäckström, 20. Johansson, 30. Burakovsky, 32. Justin Williams. Střely na branku: 23:26. Diváci: 16.839. Hvězdy zápasu: 1. Kuzněcov, 2. Justin Williams (oba Washington), 3. Nugent-Hopkins (Edmonton).
   
Los Angeles - Carolina 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Branky: 12. a 58. Toffoli, 49. Kopitar. Střely na branku: 28:40. Diváci: 18.230. Hvězdy zápasu: 1. Quick, 2. Martinez, 3. Toffoli (všichni Los Angeles).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články