Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Palát zařídil vítězství Tampy, skórovali také Frolík, Pastrňák a Jágr

New York ‒ Útočník Ondřej Palát rozhodl v NHL svým 14. gólem v sezoně o vítězství hokejistů Tampy Bay nad Floridou 3:2. V dresu Panterů jednou skóroval Jaromír Jágr, který se trefil rovněž počtrnácté. Na triumfu svých týmů se střelecky podíleli také Michael Frolík, který gólem a přihrávkou pomohl Calgary k výhře 3:0 na ledě Winnipegu, a Radim Vrbata, jehož Arizona zdolala 5:4 New Jersey. Další gól v dresu Bostonu přidal také David Pastrňák.

Ondřej Palát se raduje ze vstřelené branky
zdroj: ČTK/AP/Chris O\'Meara

Panthers chtěli ve floridském derby přerušit sérii čtyř porážek a ze začátku se zdálo, že se jim to povede. V 17. minutě otevřel skóre Jágr, který v přesilové hře téměř z nulového úhlu dorazil puk do odkryté branky.

O tři minuty později pak český veterán clonil brankáři Vasilevskému a střela obránce Pysyka znamenala vedení 2:0. Jenže v úvodu druhé třetiny snížil v přesilovce Nikita Kučerov a v polovině zápasu vyrovnal po úniku ve vlastním oslabení premiérovým gólem v NHL Yanni Gourde.

Jaromír Jágr
zdroj: ČTK/AP

Palát pak připravil Panterům další krutou porážku dvě a půl minuty před koncem základní hrací doby, kdy jemně tečoval střelu krajana Andreje Šustra od modré čáry. "Poslední dva zápasy, co jsme hráli, mohly vždy vyhrát oba týmy. A bohužel my byli pokaždé na té špatné straně," litoval kapitán Floridy Derek MacKenzie. "Ale stejně to nebereme tak, že už jsme ze hry. Věříme, že tu černou šňůru zlomíme už v úterý v Torontu, a dál se uvidí," dodal.

Pozice jeho týmu je ale už kritická. Jágr a spol. prohráli osmý z posledních devíti zápasů a v tabulce Východní konference ztrácejí sedm bodů na postup do play-off. Naopak Tampa vyhrála desátý z uplynulých 15 duelů a od osmého Toronta, které vydřelo vítězství 3:2 v prodloužení na ledě Caroliny, ji dělí tři body.

Palát, který byl vyhlášen první hvězdou utkání, skóroval po sedmi zápasech. "Pokaždé je prima, když vám to tam spadne. Prostě se snažím poctivě makat a čekám, kdy se trefím. Dnes to bylo spíš o štěstí a jsem samozřejmě šťastný," radoval se útočník, který za dva týdny oslaví 26. narozeniny.

Winnipeg ‒ Calgary 0:3

Frolík pomohl Calgary k devátému vítězství v řadě, což je nejdelší série v historii klubu od stěhování z Atlanty v roce 1981. Český útočník nejprve v 15. minutě v přesilové hře vybojoval v souboji před brankou odražený puk pro Mikaela Backlunda a ten otevřel skóre zápasu. Ve 33. minutě pak v další početní výhodě sám dorazil kotouč do sítě a patnáctou trefou v sezoně zvýšil na 2:0 pro hosty. Na konečných 3:0 upravil ve 44. minutě Alex Chiasson.

Brankář Brian Elliott zneškodnil všech 31 střel Jets a vychytal druhé čisté konto za sebou. Ve čtvrtek dovedl tým k výhře 5:0 nad Montrealem a celkově má z posledních čtrnácti duelů dvanáct vítězství. Asistenci u všech tří branek si připsal Dougie Hamilton, u něhož nebylo do poslední chvíle jisté, jestli do utkání kvůli zranění v dolní části těla nastoupí. "Hrál přes velkou bolest. Odvedl skvělou práci," ocenil ho trenér Glen Gulutzan.

Arizona ‒ New Jersey 5:4

Hokejisté New Jersey v Arizoně prospali úvod zápasu a doplatili na to desátou porážkou v řadě. Kojoti během úvodních tří minut vstřelili dva góly a ve 24. minutě vedli už 4:0. Vrbata byl autorem úvodní branky, když po 87 sekundách hry zakončil kombinaci v útočném pásmu střelou do odkryté klece.

Ďáblové následně dokázali snížit na 3:4 a na 4:5 a dvě a půl minuty před koncem třetí třetiny mohl vyrovnat Taylor Hall z trestného střílení. Jenže brankář Mike Smith jeho střelu mezi betony vystihl, a domácí tak jednogólový náskok uhájili.

Boston ‒ Philadelphia 2:1

Pastrňák, který bodoval v osmém utkání za sebou, se prosadil v 19. minutě v přesilové hře, když mu zpoza branky poslal puk na hůl Patrice Bergeron. Dvacetiletý český hráč překonal gólmana Flyers Steva Masona, jenž dostal přednost před Michalem Neuvirthem, střelou po ledě. Bruins krátce předtím ubránili bezmála dvouminutové dvojnásobné oslabení.

Hosté vyrovnali hned v úvodu druhé třetiny, kdy Wayne Simmonds přihrál před odkrytou branku Jordanu Wealovi. Zápas potom spěl k prodloužení, ale při posledním bostonském útoku nahodil Stafford od pravého mantinelu puk na branku a Mason ho nedokázal zneškodnit.

Letci utrpěli třetí porážku z posledních čtyř zápasů a v tabulce Východní konference ztrácejí šest bodů na poslední příčku zaručující účast v play-off. "Celý tým poctivě dřel, předvedli jsme velice dobrý výkon. Ale ve finále jsme měli smůlu na pár odražených puků," litoval trenér Dave Hakstol.

Třetí gól v NHL vstřelil Jakub Vrána, jeho Washington ale prohrál na ledě Los Angeles 2:4. Capitals si tak připsali třetí porážku za sebou a lize vládnou už jen s jednobodovým náskokem před Pittsburghem, který po triumfu 3:0 ve Vancouveru prodloužil vítěznou sérii na pět zápasů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články