Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Pacina: Od MS jsme se obrovsky posunuli. Hrajeme totální hokej

Trenér Tomáš Pacina je na své svěřenkyně po kvalifikačním turnaji v Chomutově nesmírně hrdý. Hráčky podle něj vyzrály a značně pokročily od srpnového mistrovství světa v Calgary. Doufá, že premiéra českých hokejistek pod pěti kruhy zvýší popularitu domácí ženské hokejové scény a přiláká nové hráčky.

Tomáš Pacina v rozpravě se svými svěřenkyněmi
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

"Mám obrovskou radost za holky i za všechny ženy a sportovkyně v České republice, za všechny maminky, babičky, dcery, sestry. Všechny ty, které o nás ani nevědí. Za všechny, kteří nás podporují. Já osobně mám pocity, jako bych odhodil nejtěžší balvan, který jsem teď nosil rok a půl s sebou," řekl Pacina.

Na šampionátu v Calgary skončil jeho tým sedmý, ale myslel na posun do elitní pětky. "Je vidět, že jsme se obrovsky posunuli od mistrovství světa. Hlavně lidsky a mentálně, vyzráli jsme. Pochopili jsme, co je důležité k vítězství. Holky to na sto procent splnily a jsem na ně nesmírně hrdý. Ony pochopily v kabině do poslední hráčky, že zodpovědnost je na nich. My jim můžeme pomoct, vést je a ukázat jim mantinely, ale nakonec vítězství a výkon je na nich," uvedl Pacina.

Je rád, že se daří aplikovat herní systém, který vyznává. "Naše filozofie je založená na tom se udržet za každou cenu na kotouči. Střídat na kotouči, hrát na krátké přihrávky a nemít pozice. Jestli je první hráčka na puku, je to jedno, jestli je to obránkyně nebo útočnice. Hrajeme totální hokej, co učil před léty Tarasov a jak se dneska hraje moderní hokej v NHL. Snažíme se ty principy dodržovat a vrátili jsme do toho českou chytrost a trpělivost. Že si umí puk tak nahrávat, že překonají i lepší soupeře," prohlásil Pacina.

Zakládal si na tom, aby v týmu všechno klapalo. "Dosáhli jsme toho každodenní dlouhodobou důslednou prací, kterou jsme začali už před rokem a půl. Není to věc, která se stane ze dne na den. Jsou to dlouhé rozhovory s holkama třeba i ze zahraničí každý den, dívání se na videa. Ale hlavně bylo důležité, že se holky poučily z chyb, které byly na mistrovství světa. Že to musí vyhrát tým a nevyhraje to jedna hráčka a tým je vždycky víc," podotkl třiapadesátiletý kouč.

Vidí stále také rezervy. "Nikdy to není všechno podle představ. Pokud chceme sahat dál, tak se musíme zlepšit ve spoustě věcí. Byli jsme prostě tak profesionální v našem přístupu tady těch čtrnáct dní, že si nemůže žádný trenér přát víc," uvedl.

Na vystoupení v Pekingu teprve začne myslet. V únoru na hrách bude český tým o tři postupová místa do čtvrtfinále bojovat s Japonskem, Švédskem, Dánskem a domácí Čínou. "Je to jako na mistrovství světa, kde jsme vyhráli skupinu a byli jsme v ní jasně nejlepší tým. Všichni jsou to velice těžcí soupeři, známe je moc dobře, ale nikoho se nebojíme a půjdeme do zápasů s tím, že chceme zvítězit," prohlásil Pacina.

Doufá, že současný úspěch může zvýšit popularitu ženského hokeje v Česku i základnu, jež čítala přes dvě tisícovky hráček. "Popularita sportu jde za úspěchem a tohle je historický úspěch. Doufám, že jsme dneska inspirovali i malé holčičky, mladé trenérky a manažerky, že hokej může být velice atraktivní sport pro ženy a v takové malé zemi, jako je Česká republika, může mít úspěch a být respektovaný," dodal Pacina, který v kariéře působil jako kouč hokejových dovedností i v týmech NHL New York Rangers, Floridy, Montrealu a Pittsburghu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články