Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Ottawa zaskočila favorizovaný Pittsburgh a ujala se vedení v sérii

Pittsburgh - Finále Východní konference NHL odstartovalo nečekaným vítězstvím hokejistů Ottawy na ledě Pittsburghu. Vyrovnaný duel v PPG Paints Areně rozhodl v čase 64:59 po brilantní individuální akci Bobby Ryan, čímž korunoval svůj vynikající výkon. Úvodní zásah totiž připravil pro Jeana-Gabriela Pageaua.

Hokejisté Ottawy slaví rozhodující gól na ledě Pittsburghu
zdroj: REUTERS autor: Don Wright

"Hraje neskutečně," chválil útočník Kyle Turris svého spoluhráče. Ryan byl v roce 2005 dvojkou draftu, hned za hvězdným Sidneym Crosbym, jehož v prvním konferenčním finále zastínil. "Je kreativní, silný na puku, soutěživý. Bojuje a vede si dobře v obraně i útoku. Abychom uspěli, potřebujeme, aby v play-off hrál každý o třídu líp. On je toho zářným příkladem. Dnes to vzal na sebe," dodal Turris.

Hlavní hvězdou zápasu byl však vyhlášen Craig Anderson. Brankáři Ottawy pomohla v úvodních šesti minutách dvakrát tyč a díky jeho zásahům „Senátoři“ přežili i 45 sekund dlouhé oslabení tří proti pěti. V závěru první třetiny naopak sami udeřili. Po chybě obránce Briana Dumoulina se zmocnil puku Ryan a zpětnou přihrávkou našel Jeana-Gabriela Pageaua, který překonal Marca-Andrého Fleuryho střelou nad lapačku.

Druhý gól hostí vstřelil ve 33. minutě Alexandre Burrows, ale rozhodčí se „upískli“ a předčasně přerušili hru, takže nemohli branku uznat. Následně trefil kanadský tým ještě dvakrát tyč. Těsné vedení ovšem nakonec neudržel, protože necelých šest minut před třetí sirénou vyrovnal jemnou tečí Jevgenij Malkin. Ruský útočník zaznamenal 148. bod v play-off a v historickém pořadí klubu jich má na třetím místě stejně jako Jaromír Jágr.

"Od třetí třetiny jsme hráli lépe, přečetli jsme jejich hru. Oni čekají na své šance. A jakmile nějakou dostanou, třeba přečíslení dva na jednoho, umí z toho dát gól. Mají opravdu výborné hráče a my potřebujeme hrát stejně jako v rozhodujícím utkání proti Washingtonu," prohlásil Malkin - s 19 body nejproduktivnější hráč play-off.

V základní hrací době mohl otočit zápas ve prospěch domácích Phil Kessel, ale jeho střela se odrazila od břevna. Prodloužení následně rozhodl oku lahodící akcí Ryan, který si na obranné modré čáře obhodil Bryana Rusta, přespurtoval Olliho Määttu a Fleuryho překonal bekhendovou kličkou. 

"Naši hráči jsou výborní v tom, že se nestrachují o výsledek a hrají tak, jak jsme si řekli. Ať už je prodloužení, třetí třetina, vedeme anebo prohráváme. Tento přístup si chceme udržet. Pomáhá nám," uvedl trenér Guy Boucher. "Spousta věcí se mi líbila, ale pořád je to jen první utkání. Počítám s tím, že příští zápas bude ještě těžší," dodal.

Finále Východní konference play-off NHL - 1. zápas:

Pittsburgh - Ottawa 1:2 v prodl. (0:1, 0:0, 1:0 - 0:1)

Branky: 55. Malkin - 15. Pageau, 65. Ryan. Střely na branku: 28:35. Diváci: 18.614. Hvězdy zápasu: 1. Anderson, 2. Ryan (oba Ottawa), 3. Malkin (Pittsburgh).

Stav série: 0:1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články