Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Ostrava se chystá na hokejový šampionát. Aréna má hotovo

Ostrava - Česko čekají mimořádné sportovní události, které zasáhnou i do regionů. Mistrovství světa v ledním hokeji se odehraje vedle Prahy v Ostravě, evropský šampionát fotbalistů do 21 let se uskuteční také v Olomouci a Uherském Hradišti. Města se chystají na nápor fanoušků.

Hokejový šampionát se v Ostravě konal před jedenácti lety. Ani tehdy to nebylo poprvé. Utkání světové hokejové soutěže se tam hrála už za komunismu v roce 1959. Tentokrát se mohou diváci těšit nejen na zápasy základní skupiny B, ale také na dvě čtvrtfinálová utkání. Samotný vrchol mistrovství bude v Praze.

Fronta na lístky se začala tvořit od půlnoci

Dnes začalo druhé kolo prodeje vstupenek, vedle terminálů Sazky se hodinu po poledni začaly prodávat i v pokladnách ostravské arény. "Zájem je veliký, někteří fanoušci přišli už po půlnoci, a vybavení dekami a stoličkami čekali na zahájení prodeje," uvedl redaktor České televize Radek Wiglasz. Například lístky na zápas Česka s Kanadou pokladní vyprodaly během minut. Zbylé vstupenky na českou reprezentaci zmizely do hodiny. Velký zájem je v ostravské části šampionátu také o zápasy Slovenska.

Po sportovní stránce je Ostrava na šampionát dobře připravena. Už před před rokem 2004 prošla velkou rekonstrukcí hala i sousední hotel. "Od té doby došlo k několika změnám. Diváci jistě ocení nová sedadla, nová je audiovizuální technika včetně velké obrazové kostky nad ledovou plochou," uvedl zástupce generálního sekretáře mistrovství Petr Handl. Dodal, že hráči zase mohou využívat komfortu tréninkové haly přímo v areálu. Tu město nechalo postavit v roce 2007 a je přímo propojena se zázemím týmů i hlavním kluzištěm. Díky tomu se ostravská aréna, do které se vejde přes 10 tisíc diváků, zařadila k nejmodernějším v Evropě.

Fanoušci budou mít zázemí na parkovišti a na Karolině

Zóny se zázemím pro fanoušky organizátoři vybudují na přilehlém parkovišti. "Tam bude probíhat doprovodný program. Vstup nebude omezen na lidi se vstupenkou na utkání, ale atmosféru hokejového fandění si tam může přijít užít kdokoliv," doplnil Handl. Vedení Ostravy také uvažuje o zóně v prostoru Karoliny v centru. "Jednáme o tom. Počítáme s tím, že by tam byla prezentační fanzóna," uvedl náměstek primátora Lumír Palyza z ČSSD.

Město Ostrava bojovalo o atraktivní mistrovství se sousedním Slovenskem. Vyhrálo mimo jiné díky 30 milionům, které její představitelé složili českému hokejovému svazu. Dalších 30 milionů přidal krajský úřad, který je rovněž spolupořadatelem akce. Organizátoři očekávají, že do Ostravy přijedou desetitisíce hokejových fanoušků. Velmi početnou skupinu očekávají ze Slovenska. "Fanoušky ze Slovenska budeme brát jako domácí," uvedl Petr Handl.

Vlaková doprava na letiště Mošnov
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Hotely jsou vyprodané, železnice na letiště finišuje

Hotely v centru města jsou na dobu mistrovství většinou dávno rezervované. Například v Clarion Congress hotelu hned vedle arény budou ubytováné týmy z USA, Běloruska a Dánska. "Předpokládám, že šampionátem bude žít nejen Ostrava, ale celý kraj. A v okolí města je mnoho atraktivních míst, kde je možné ubytování sehnat," radil Handl. Krajský úřad také finišuje se zprovozněním železniční trati na Letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Přeprava cestujících by měla začít tři týdny před šampionátem.

Olomouc čeká v červnu největší sportovní událost v historii - mistrovství Evropy hokejistů do 21 let. "Je to pro město obrovská reklama. Uděláme vše pro to, aby se tato akce maximálně vydařila," uvedl náměstek primátora Olomouce Pavel Urbášek z ČSSD. Rovněž v červnu Olomouc spolupořádá také mezinárodní půlmaraton.

Zdroj

Hlavní zprávy

Nejčtenější články