Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Ostrava bojuje o šampionát v roce 2015 a slibuje peníze

Ostrava - Město Ostrava bojuje o spolupořadatelství hokejového mistrovství světa v roce 2015. Ostravští radní už schválili memorandum o vzájemné spolupráci mezi městem, Moravskoslezským krajem a Českým svazem ledního hokeje. V něm se město spolu s krajem zavazuje k finanční podpoře v celkové výši 60 milionů korun. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Martin Štěpánek (ODS).

ČEZ Aréna ve Vítkovicích
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Hokejový šampionát v roce 2015 má dvě varianty: českou, kdy by se o pořadatelství podělily Praha a právě Ostrava, a pak mezinárodní, kdy by se mistrovství konalo v Praze a na sousedním Slovensku, tedy v Bratislavě. "Memorandum ještě musí jít do zastupitelstva a do orgánů kraje. Pokud ale bude uzavřeno, tak je velká pravděpodobnost, že by se mistrovství v roce 2015 mohlo odehrávat v Praze a v Ostravě," uvedl Štěpánek. Podle něj by se o definitivní podobě šampionátu mohlo rozhodnout během několika týdnů.

Zápasy hokejového mistrovství světa se v Ostravě naposledy hrály v roce 2004, opravovat se tehdy kvůli nim musela hokejová hala i s ní sousedící hotel. Podle Štěpánka by však mistrovství v roce 2015 nebylo finančně tolik nákladné. "Pro toto mistrovství by to neznamenalo žádné větší náklady, protože ČEZ Aréna prošla rekonstrukcí. Jedinou věc, kterou jsme slíbili, je kostka, kterou chceme nad ledem pro naše diváky," uvedl Štěpánek s tím, že kompletní pořízení světelné kostky by vyšlo na 15 až 20 milionů korun.

Dodal, že v regionu je v současné době i lepší hotelové zázemí než před osmi lety. Město hokejový šampionát považuje za prestižní záležitost. Podle Štěpánka je to navíc zřejmě jedna z posledních příležitostí, protože očekává, že podobně jako ve fotbale se i v hokeji ujme model mezinárodního pořadatelství s účastí především hlavních měst. Šampionát by se konal od 1. do 17. května 2015, v Ostravě by se hrálo do 14. května.

Ve městě by se pravděpodobně odehrála základní skupina B, v níž by se měly střetnout Finsko, Švédsko, Slovensko, Norsko, Německo, Dánsko, Francie a Itálie, a oproti roku 2004 také část čtvrtfinálového programu turnaje. V případě podpisu připraveného memoranda by Ostrava měla právo užívat oficiální název, logo a maskota mistrovství k nekomerčním účelům, zejména k propagaci města a kraje.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články