Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Oslavy sta let NHL začaly strhujícím soubojem Toronta s Detroitem

Toronto - Už tradiční novoroční utkání pod širým nebem odstartovalo oslavy letošního stého výročí založení NHL. Hokejisté Toronta zvítězili v utkání Centennial Classic v "domácím prostředí" na Exhibition Stadium nad Detroitem 5:4 v prodloužení. Maple Leafs sice v poslední desetiminutovce ztratili vedení 4:1, ale v čase 63:40 rozhodla svou druhou brankou v utkání loňská jednička draftu Auston Matthews.

Utkání Toronto - Detroit
zdroj: USA Today Sports autor: Dan Hamilton

Z českých hokejistů se představil jen obránce Roman Polák v dresu Toronta. V brance Red Wings dostal před Petrem Mrázkem přednost Jared Coreau. Symbolické úvodní buly duelu, jehož start byl kvůli ostrým slunečním paprskům odložen o půl hodiny, vhodil nejlepší hráč historie NHL Wayne Gretzky.

Hned v úvodu mělo Toronto možnost přesilové hry při vyloučení Brendana Smitha, ale neprosadilo se. Velké šance v první třetině chyběly a Coreau i na druhé straně Frederik Andersen si se všemi střeleckými pokusy s přehledem poradili.

V úvodu druhého dějství nabídl Detroitu početní výhodu faul Williama Nylandera, ale ten potvrdil, že je v přesilovkách nejhorším týmem soutěže. Ve 26. minutě se radovali Red Wings, když za pravým kruhem zamířil Anthony Mantha a trefil se do levého horního rohu Andersenovy branky.

Další přesilovku Detroit znovu nevyužil a Toronto ve 32. minutě při početní výhodě mohlo vyrovnat, ale střela Jakea Gardinera od modré čáry zamířila do pravé tyče. Po 83 vteřinách třetí třetiny ale u Maple Leafs vyrovnali, když Gardiner z rohu našel před brankovištěm Lea Komarova, který překonal Coreaua.

Bitku před 40 148 diváky nabídli domácí Matt Martin s detroitským Stevem Ottem. Ve 49. minutě opět slavili fanoušci Toronta, když Mitchell Marner oklamal kličkou Manthu a z mezikruží otočil stav. Vzápětí ještě nevyužil chybu Coreaua William Nylander, ale 71 vteřin po Marnerově trefě zužitkoval tlak Connor Brown.

V 53. minutě ještě zvýšil náskok Matthews, Detroit se ale nevzdal. Nejdříve našel Mantha Jonathana Ericssona, který vykřesal Red Wings naději. V 59. minutě v power play skóroval z dorážky Dylan Larkin a v pokračující hře bez brankáře vteřinu před koncem vyrovnal svou druhou trefou v zápase Mantha.

Radost hokejistů Toronta
zdroj: ZUMA autor: Kostas Lymperopoulos

V nastavení ještě nevyužili šance Toronta Nazem Kadri a Morgan Rielly, ale Matthews Coreaua překonal u levé tyče bekhendem a svou 20. brankou v sezoně utkání rozuzlil. "Byl to jeden z nejlepších momentů, co jsem kdy v hokeji zažil," řekl Matthews.

Devatenáctiletý útočník se s 20 góly dělí o druhé místo v tabulce kanonýrů. Lepší je pouze s 26 zásahy Sidney Crosby. "Je úžasné, že jsme to nakonec dokázali dotáhnout do vítězného konce. Byl to ohromně vzrušující zápas, hlavně ve třetí třetině a v prodloužení," konstatoval Matthews.

"Dokázat se takhle vrátit zpátky do zápasu a pak ho prohrát v prodloužení... Je to samozřejmě zklamání. Ale ve finále jsme ve zdánlivě ztraceném utkání získali bod a tahle liga je o sbírání bodů. Takže se na to musíme dívat pozitivně a poučit se z chyb, které jsme udělali," shrnul dramatický duel trenér Detroitu Jeff Blashill.

Voráčkův nájezd nestačil, Flyers padli počtvrté v řadě

Philadelphie prohrála na ledě Anaheimu 3:4 po nájezdech a připsala si čtvrtou porážku v řadě. Flyers nebyl v penaltovém rozstřelu nic platný gól Jakuba Voráčka, který ve třetí sérii vyrovnal na 1:1. V pátém dějství rozhodl o výhře Ducks Corey Perry.

Hlavními hvězdami večera byli domácí brankář John Gibson a útočník Ryan Kesler. Prvně jmenovaný zaznamenal 51 zákroků, druhý vstřelil všechny tři góly Kačerů v základní hrací době a oslavil tak čtvrtý hattrick v NHL.

Díky Keslerovi vedl Anaheim na začátku druhé třetiny už 3:1, hosté ale záhy dokázali dvěma góly v rozmezí 80 sekund vyrovnat. Od 24. minuty pak na ledě kralovali oba gólmani a další branky padaly až v nájezdové loterii.

Domácí kouč Randy Carlyle sáhl po třetím gólu Philadelphie k neobvyklému taktickému manévru. Místo Gibsona poslal do branky Jonathana Berniera, nikoli však na zbytek zápasu, ale pouze na necelé čtyři minuty.

"Od začátku to bylo myšleno jako takový oddechový čas. Řekl jsem mu, aby nás na tři minuty podržel, že bude na ledě jen do reklamní přestávky," vysvětlil Carlyle. Poté se do branky vrátil Gibson a kromě Voráčkova bekhendového blafáku v nájezdech nepustil za svá záda jedinou střelu.

Brankář Anaheimu John Gibson
zdroj: AP autor: Reed Saxon

"Ukázal svou psychickou sílu. Skvěle si hlídal dorážky a celkově chytal mnohem lépe," všiml si Kesler. Letci totiž přestříleli domácí 55:25, z toho 38 střel vypálili během úvodních čtyřiceti minut, na úspěch jim to ale nestačilo.

"Není to moc zábava, když nám to tam nepadá, ale musíme dál bojovat. Dobré výkony brankářů jsou součástí hry. Jejich práce je chytat puky, takže nemůžete čekat, že budete pořád dávat hromadu gólů. Ale musíme se na to dívat pozitivně a zkusit na dnešním výkonu stavět," řekl obránce Michael Del Zotto.

Výsledky pondělních zápasů NHL:

Toronto - Detroit 5:4 v prodloužení (0:0, 0:1, 4:3 - 1:0)
Branky: 53. a 64. Matthews, 42. Komarov, 49. Marner, 50. C. Brown - 26. a 60. Mantha, 54. Ericsson, 59. Larkin. Střely na branku: 29:37. Diváci: 40 148. Hvězdy zápasu: 1. Matthews, 2. C. Brown (oba Toronto), 3. Mantha (Detroit). Hráno pod otevřeným nebem.

Anaheim - Philadelphia 4:3 po nájezdech (2:1, 1:2, 0:0 - 0:0)
Branky: 8., 17. a 22. Kesler, rozhodující sam. nájezd Perry - 9. Konecny, 22. Couturier, 24. Schenn. Střely na branku: 25:55. Diváci: 17 174. Hvězdy zápasu: 1. Kesler, 2. Gibson (oba Anaheim), 3. Couturier (Philadelphia).

Washington - Ottawa 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
Branky: 40. Alzner, 43. Chorney - 33. Turris. Střely na branku: 28:24. Diváci: 18 506. Hvězdy zápasu: 1. Holtby, 2. Chorney, 3. Alzner (všichni Washington).


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články