Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Orrův dres poslal do dražby sám Oldřich Machač

Praha – Dres pravděpodobně nejlepšího obránce všech dob a legendy Bostonu Bobbyho Orra věnoval v květnu letošního roku do internetové aukce sám Oldřich Machač. Někdejší československý reprezentant jej získal v rámci výměny dresů s Kanaďany po finále Canada Cupu v roce 1976. Orrův dres se však na internetu objevil až dva měsíce po jeho smrti. Cena hokejové relikvie vystoupala v aukci, která poběží až do 1. listopadu, už na 31 tisíc dolarů.

Bobby Orr (vpravo) na Canada Cupu 1976
zdroj: thestar.com

Machač se dresu nejužitečnějšího hráče turnaje dlouho nechtěl vzdát, podle vyjádření jeho rodiny si obránce tohoto artefaktu velmi vážil. Když se ho od Machače snažil odkoupit kanadský novinář Bruce Jessop, nepochodil. "Nabídl jsem mu pět tisíc dolarů, ale odmítl, měl k němu opravdu velký vztah," uvedl Jessop pro list Toronto Star. Podle Orrova obchodního partnera Ricka Currana je však legendární obránce z dražby svého dresu rozladěn.

Většina kanadských dresů, které Čechoslováci získali v následné výměně po slavném druhém finále Kanadského poháru, jež ukončil gólem v prodloužení Darryl Sittler, se vrátila za oceán již dříve. Celou kolekci dresů se však už pravděpodobně nikdy nepodaří zkompletovat, například právě Sittlerův dres po emigraci jeho majitele Bohuslava Ebermanna zřejmě zabavily československé orgány a nikdy se nenašel. "Výměna dresů pro nás byla velmi emocionální chvíle. Z historického hlediska by bylo krásné, kdyby byly v Síni slávy," uvedl Sittler.

Stejně jako v Machačově případě se ve vykupování dresů od československých hokejistů angažuje bývalý reprezentant Václav Nedomanský, který funguje jako zprostředkovatel mezi aukční síní a svými někdejšími spoluhráči. Machač dres na doporučení Nedomanského dal do aukce v květnu při mistrovství světa na Slovensku, kde se obě československé legendy setkaly. Ostatní artefakty, které někdejší brněnský obránce shromáždil během své bohaté kariéry, zůstávají nadále v držení pozůstalých.

Zdroj
The Star

Hlavní zprávy

Nejčtenější články