Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Olomouc má první venkovní výhru z Plzně, zářil Patera

Plzeň -  Plzeň sice v utkání dvakrát vedla, ale hosté dvěma góly ve druhé skóre otočili a v závěrečném dějství pojistili vítězství. Brankou a asistencí se blýskl kapitán hostů Pavel Patera. Hokejisté Olomouce získali body na hřišti soupeře poprvé po návratu do extraligy. Povedlo se jim to na šestý pokus.

Trenér Olomouc Jiří Dopita
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Domácí vstoupili do utkání aktivněji, ale hosté jejich úvodní nápor přečkali a v páté minutě zahrozili při přesilové hře. Houdkovu střelu z levého kruhu ale stačil Machovský vyrazit a naopak na druhé straně zastavil Vyrůbalík unikajícího Kratěnu jen za cenu trestného střílení. Plzeňský kapitán penaltu zvládl a bekhendovým blafákem překonal Trvaje mezi betony. Radost Indiánům ovšem vydržela pouze 14 vteřin, poté v pokračující početní výhodě vyrovnal dorážkou Ondruškovy střely Hrňa.

Olomouc po vstřelené brance viditelně ožila a v osmé minutě uchránil Machovský domácí od další pohromy při dvojité dorážce nekrytého Zuzina. Akce se střídaly na obou stranách, v 10. minutě se v ponechané výhodě nejlépe zorientoval na brankovišti Tomáš Sýkora a upravil na 2:1. Za chvíli při přečíslení dvou na jednoho Trvaje nepřekonal Kubalík. Poté tempo opadlo, až před koncem první třetiny musel při olomoucké přesilovce Machovský levým betonem na poslední chvíli zastavit Lašovu teč.

Po pauze přihrál Buc z otočky před branku a Patera usměrnil kotouč do sítě na 2:2. Olomouc ožila a v úniku nebezpečně zakončoval padající Kucharczyk. Na druhé straně protáhl Trvaje ve 27. minutě střelou Schleiss. Jinak hosté pečlivě střežili střední pásmo a domácí se těžko dostávali do útočné třetiny. Ve 32. minutě si navíc po Dlouhého vyjetí od zadního hrazení nešťastně srazil puk do vlastní branky bruslí Beran.

Domácí se pokoušeli odpovědět, ale Ján Sýkora v dobré pozici zakončil slabě. Před druhou sirénou se mohli naopak potřetí prosadit hosté. Bombu Dlouhého vyrazil Machovský jen k Majeskému, ten ale bekhendem nedokázal zakončit do odkryté branky.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Plzeň - Olomouc

Závěrečnou dvacetiminutovku zahájili Indiáni s pozměněným složením útoků, ale k překonání dobře organizované defenzivy Olomouce to nepomohlo. V největší příležitosti se objevil ve 48. minutě Pletka, ale pálil mimo a dorážku Baleje skvěle zlikvidoval Trvaj. Vzápětí se naopak po rychlém brejku prosadil střelou z otočky Zuzin. Domácí následně nevyužili přesilovou hru a v 57. minutě po krásné přihrávce Marosze přidal pátý gól Kucharczyk.

HC Škoda Plzeň - HC Olomouc 2:5 (2:1, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 5. Kratěna z trestného střílení, 10. T. Sýkora (Johnson, Balej) - 6. Hrňa (Ondrušek, Škůrek), 21. Patera (Buc, Skrbek), 32. R. Dlouhý, 50. Zuzin (Patera), 57. Kucharczyk (Marosz). Rozhodčí: Lacina, Turčan - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4325.

Plzeň: Machovský - Kadlec, Pulpán, Mozík, D. Boháč, Kubka, Moravčík - Kratěna, Simon, Lev - J. Sýkora, Divíšek, Pletka - Balej, T. Sýkora, Johnson - Schleiss, M. Beran, Kubalík. Trenéři: Razým, Michal Straka a J. Špaček.

Olomouc: Trvaj - Majeský, Vyrůbalík, Houdek, Skrbek, Škůrek, Ondrušek - Kucharczyk, Marosz, Cibák - Zuzin, Patera, Buc - Hrňa, Matai, Laš - Diviš, Herman, R. Dlouhý. Trenéři: Fiala a Dopita.

Milan Razým (Plzeň): "Nejsme s naším výkonem spokojeni. Hráče jsme nepochválili. Naše hra snesla měřítko jen v první třetině. Ve druhé části soupeř výsledek otočil a my jsme na to nedokázali odpovědět ani pohybem, ani bojovností. Podali jsme náš nejhorší výkon v sezoně. Ve třetí třetině byla naše hra víceméně křeč a soupeř vyhrál naprosto zaslouženě. Musíme na to zapomenout a soustředit se na další zápas."

Petr Fiala (Olomouc): "Pro nás je to vynikající výsledek. V první třetině byl soupeř lepší, my jsme byli zakřiknutí. Nehráli jsme sice ve druhé třetině žádný velký hokej, ale začali jsme být odvážnější. Zlepšili jsme bruslení a splnili jsme to, co jsem si řekli. Chtěli jsme tlačit kotouče do předbrankového prostoru a tímto způsobem jsme dali všechny branky. Takové góly mužstvo motivují a naopak soupeře srážejí. Když jsme se dostali do vedení, už jsme se soustředili na bránění a rychlé brejky. Plzni asi nebylo příjemné, že jsme hlavně bourali, ale my jsme spokojeni se třemi body. Hráče jsme v šatně pochválili."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy