Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Olomouc i Plzeň ztratily pilíře sestavy, Litvínovu se uzdravil kanonýr Hübl

Plzeň/Olomouc/Litvínov – Jakub Jeřábek v případě Plzně, Dávid Buc v případě Olomouce. Oba extraligové týmy začaly s ostrou přípravou na nadcházející sezonu bez svých velkých opor, které zamířily do zahraničí. Litvínov podobný problém řešit nemusí. Do přípravy se naopak po vážném zranění vrátil útočník Viktor Hübl, jeden z tahounů mistrovského týmu z loňské sezony. 

Trénink hokejové Olomouce
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

"Trénujeme zatím na dvě party. Nick (Johnson) dorazí zítra. Chybí nám tak jen Lukáš Pulpán s Honzou Schleissem, kteří se ještě zotavují po zranění a naskočí až příští týden," upřesnil absence trenér Michal Straka. "Zachovali jsme lajny z minulého roku, ale odjedou nám teď na kempy reprezentanti. Od pátku už ale budeme trénovat všichni a do prvního přípravného zápasu s Jekatěrinburgem už budeme kompletní. Kádr budeme zužovat až na Ligu mistrů," dodal.

Klub bude z loňské sestavy postrádat hlavně nejlepšího beka extraligy Jakuba Jeřábka, který odešel do KHL. "Jak se se změnami vyrovnáme, ukáže až sezona. Jsme rádi za příchody posil, které jsme si vytipovali. V obraně by měl Kubu Jeřábka nahradit Čerešňák. Posílený je hlavně útok. Jako tvořivý centr přišel Stach, dále střelec Yellow Horn a Kuba Koreis, který je důrazný útočník s dobrým vhazováním. Navíc se do sestavy posunou také mladí talentovaní hráči. Tým máme silný a snad to potvrdíme," řekl Straka.

Uvědomuje si však zároveň, že zopakovat úspěšnou uplynulou sezonu nebude snadné. "Obhajoba je vždy těžší. O to bude naše situace složitější. Loni s námi nikdo nepočítal a my jsme překvapili. Musíme se dobře připravit a důležitý bude start do sezony. Je to tak každý rok. Když úvod někomu nevyjde, tak už se to potom těžko dohání," uvažuje.

Peter Čerešňák (v modrém)
zdroj: ČTK autor: Němeček Pavel

Kádr Plzně opustili obránci Kristián Kudroč s Lukášem Chalupou a útočníci Mario Bližňák, Erik Hrňa, Michal Poletín a Tomáš Pitule. Do obrany naopak z Vítkovic přišel Slovák Peter Čerešňák a ofenzivu posílili Kanaďan Colton Yellow Horn ze Znojma, plzeňský odchovanec Jakub Koreis a nejproduktivnější hráč 1. ligy David Stach z Kladna.

Cílem Olomouce je zopakovat postup do čtvrtfinále

Řádně obměněný kádr má i Olomouc a trenéra Veneru nyní čeká především konsolidace sestavy a s ní spojené hledání náhrady za nejproduktivnějšího hráče Dávida Buce, který touží po angažmá v zahraničí a jako volný hráč zkouší získat smlouvu v KHL. "Když přijdete o nejproduktivnějšího hráče, je to vždy ztráta. Obzvláště při naší malé produktivitě, kterou jsme měli v minulé sezoně. Ale doufám, že jeho body nahradíme, někdo z nových hráčů tu díru může klidně zacelit," řekl Venera.

Na prvním tréninku navíc Olomouci chyběli zranění Rašner a Řípa, až příští týden se k týmu připojí obránce Skrbek. "Teď je nás tu pětatřicet i s gólmany. Postupně to budeme redukovat. Myslím, že během týdne, čtrnácti dnů to částečně zúžíme," řekl Venera, který v úvodu přípravy podobně jako další kluby testuje i některé hráče bez smlouvy. "Máme tu pár kluků, ale jména bych si nechal pro sebe."

Olomouc posílili útočníci David Ostřížek a Vilém Burian (Brno), Petr Strapáč (Vítkovice), Tomáš Fořt (Zlín), Adam Zeman (Jihlava) a brankář Martin Falter (Brno). Vedle Buce naopak skončili ještě brankář Tomáš Vošvrda (Bayreuth), Peter Húževka (Žilina), Matěj Pekr (Kladno), Richard Diviš (Jihlava) a smlouvu klub neprodloužil Radimu Kucharczykovi s Tomášem Valentou.

Litvínov zahájil připravu s uzdraveným Hüblem, rebel Duda si hledá angažmá

Loňský extraligový šampion zachraňoval extraligovou příslušnost až v baráži, nyní se však plně soustředí na novou sezonu. Hráče Vervy čekají tréninky ve dvou fázích, kromě ledové plochy je před nimi také dřina v posilovně. Bez komplikací trénoval s týmem uzdravený útočník Viktor Hübl.

Přes vážné potíže s kolenem, kvůli nimž nemohl týmu pomoci v barážových bojích o záchranu, se zdál být plně fit. "Měl jsem přetržené postranní vazy a poškozený meniskus. Teď se zdá být koleno pevné, drží. Na ledě jsem se cítil dobře a měl bych normálně zahájit sezonu," věří zkušený forvard.

Na led dnes spolu s ním vyjely mezi ostatními hráči i všechny tři nové posily mužstva: útočníci Jakub Černý s Richardem Nejezchlebem a norský obránce Daniel Sörvik. Mezi trenéry je novou tváří na pozici asistenta hlavního kouče Radima Rulíka šestačtyřicetiletý Darek Stránský, jenž naposledy vedl juniorku Sparty.

Před startem Tipsport extraligy 9. září, který čeká Severočechy v Olomouci, prověří tým celkem devět přípravných zápasů. Zpestřením mezi nimi bude koncem srpna turnaj v Drážďanech.

Litvínov před nadcházející sezonou posílili útočníci Jakub Černý (Junosti Minsk), Richard Nejezchleb (Greenville Swamp Rabbits/ECHL) a norský obránce Daniel Sörvik. Další sezonu naopak v barvách Vervy nepřidají Radek Duda, Peter Jánský (Kladno), Petr Chaloupka a Kamil Piroš.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy