Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Odebrat Minsku MS bylo logické, jsou tři varianty náhrady, uvedl Bříza

Očekávané rozhodnutí, ale potvrzené čtyři měsíce před startem turnaje. Člen Rady Mezinárodní hokejové federace Petr Bříza považuje odebrání pořadatelství mistrovství světa Bělorusku za logické vyústění dlouhodobě neuspokojivé situace v zemi. Padlo ale až na základě získání potřebných dat a informací. V rozhovoru pro ČTK Bříza rovněž připustil, že vedení IIHF v současnosti počítá s odehráním turnaje bez diváků.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejové MS v Bělorusku nebude, náhradním řešením může být Bratislava

Na zásadním rozhodnutí se Rada IIHF jednomyslně shodla, klíčovou roli sehrály dlouhodobé nepokoje v zemi související s politickou situací.

"Jde jen o vyústění těch měsíců, kdy se problematika pořadatelství Běloruska řešila. K tomu rozhodnutí jsme za tu dobu postupně dospěli, ale potřebovali jsme čas na to, abychom získali potřebná fakta, nelze rozhodovat podle pocitů. Celkově vzato to bylo samozřejmě složité rozhodnutí, ale bylo nevyhnutelné. Bylo rozhodnuto věcně a jasně," uvedl Bříza.

Rada se při něm mohla opřít o stanovy IIHF. "Uplatněný paragraf 9 je o tom, že Rada IIHF může odebrat či přemístit MS z jednoho místa do jiného, pokud nemá jistotu bezpečného průběhu. A my jsme měli delší dobu výhrady k bezpečnostní situaci v zemi. Zároveň tu byly obavy, jaký bude vývoj problémů s koronavirem na přelomu května a června," řekl Bříza.

Přiznal obavy vedení IIHF, že velká akce by mohla být v Bělorusku kýmkoliv zneužita. "Rada cítí v tomto ohledu zodpovědnost, ať už přímo, nebo i nepřímo. Bělorusko má šampionát přidělený od roku 2017, loni v srpnu se objevily první problémy," uvedl bývalý reprezentační brankář.

"V září jsme si nechali vypracovat reporty a analýzy pro potřeby rozhodnutí rady IIHF ohledně možných nebezpečí a rizik. Ty přišly v listopadu a už tehdy jsme vyjadřovali výhrady k bezpečnosti, byla tam i nejistota okolo vývoje nemoci covid-19. A místo uklidnění bezpečnostní situace v zemi eskalovala," dodal Bříza.

Pro Bělorusko bylo rozhodnutí zklamáním. Hokejové MS mělo být v Minsku teprve podruhé v historii. "V dnešním světě se někdy stírá rozdíl mezi politikou a sportem. IIHF se snažila o roli toho spojovatele, ale tady to zkrátka nedopadlo podle představ. Bude zapotřebí dořešit kompenzace a další věci."

Do turnaje zbývají pouhé čtyři měsíce, každý další den do potvrzení náhradního řešení tak může hrát důležitou roli. "Probíhají jednání o pořadateli té 'minské' skupiny. Jsou tři varianty. Jako spolupořadatelé jsou tu Dánsko a Slovensko, tou třetí je pak samotné Lotyšsko. Museli by ale vystavět provizorní halu, kterou by měli jako druhou pro turnaj," uvedl Bříza.

Riga o šampionát nepřijde. "Že by se hrálo v jediné zemi mimo Lotyšsko, taková varianta není. Lotyšsko je potvrzené jako pořadatel, takže možnosti jsou jen takové, že někdo uspořádá turnaj s ním, nebo se bude hrát jen v Lotyšsku," ujistil Bříza.

Zatím podle jeho slov nelze vůbec předjímat, kterou cestou se IIHF vydá. "Dnes je to na bedrech kanceláře generálního sekretáře IIHF (Horsta Lichtnera), aby se všemi organizátory bylo vše prodiskutováno. Je zapotřebí analýza a report finanční náročnosti. Počítá se s tím, že šampionát bude bez diváků, pro organizátora to znamená nulový výnos. IIHF musí platit všechny náklady pro tu 'minskou' skupinu, ta jednání nejsou snadná," konstatoval Bříza.

Další jednání Rady IIHF prostřednictvím videokonference se má uskutečnit příští týden. "Jednáme spolu ale pravidelně a jsme neustále v kontaktu. Přesun šampionátu není jen o tom rozhodnutí samotném. Turnaj je zajištěný smlouvami, partneři musí souhlasit s přesunem do jiné lokality, je toho opravdu hodně k dořešení. Chtěli bychom mít jasno do dvou až tří týdnů," uvedl Bříza.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články