Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Obří dopingový skandál: Rusové před MS vyměnili celý tým hokejových juniorů

Moskva - Pouhý týden před startem mistrovství světa do 18 let a měsíc před začátkem seniorského šampionátu v Moskvě a Petrohradu otřásá ruským hokejem skandál obřích rozměrů. Na poslední chvíli bylo vyměněno celé reprezentační mužstvo připravující se na MS do 18 let, které se bude kontat v americkém Grand Forks. Důvodem neobvyklého kroku byly údajně pozitivní dopingové testy na zakázanou látku meldonium. Původně se dokonce spekulovalo o tom, že Rusové letošní MS do 18 let kompletně vynechají.

Ruští hokejoví junioři
zdroj: Reuters

Na šampionát osmnáctek se celou sezonu připravoval tým hráčů narozených v roce 1998 pod vedením trenéra Vitalije Prochorova, jenž se kvůli tomu zapojil do juniorské soutěže MHL. Na MS však nakonec pojede mužstvo sedmnáctiletých hráčů a jejich kouč Sergej Golubovič. "Došlo k velmi nepříjemné situaci," uvedl. "Ale jedeme tam pro medaile," dodal Golubovič.

Informaci potvrdil také odvolaný trenér Prochorov. "Rozhodnutí padlo po dohodě s ministerstvem sportu. Sestava týmu se změní, já do USA nepojedu. Víc to komentovat nemůžu," uvedl Prochorov, kterého se měl údajně zbavit sám ministr sportu Vitalij Mutko, blízký přítel ruského prezidenta Vladimira Putina. Vedení ruského hokeje se k případu odmítlo vyjádřit.

Podle Mezinárodní hokejové federace je výměna celého mužstva těsně před startem MS v rámci pravidel.

MS osmnáctek začíná v Grand Forks v Severní Dakotě 14. dubna. Soupeři ruského týmu v základní skupině A jsou domácí USA, Švýcarsko, Švédsko a Lotyšsko, čeští mladíci jsou ve skupině B.

Ruská média spekulují, že důvodem rázného kroku, jenž nemá v historii obdoby, může být obava z dopingového skandálu. Hrozilo totiž, že ruští mladíci budou na šampionátu pozitivně testováni na meldonium. Stopy této zakázané látky se při kontrolním testování měly objevit v těle většiny Prochorových hráčů. Podle bývalého šéflékaře ruské juniorské ligy proběhlo v roce 2015 pouze osm dopingových testů.

Ruský sportovní novinář Slava Malamud navíc připomíná, že pro Rusy není výměna kompletního sportovního kádru před startem velkého podniku novinkou. V minulosti byl vyměněn ruský volejbalový tým před mistrovstvím Evropy, to samé se stalo před mistrovství světa také u národního curlingového mužstva.

Meldonium
zdroj: AP autor: James Ellingworth

Meldonium je na seznamu dopingových látek WADA od 1. ledna. Od té doby na něj byla testována více než stovka sportovců včetně několika desítek ruských. Mezi nimi byly i hvězdy jako například tenistka Maria Šarapovová, plavkyně Julija Jefimovová či rychlobruslaři Semjon Jelistratov a Pavel Kuližnikov.

Zdroj
ČTK, ČT sport, rsport.ru

Hlavní zprávy

Nejčtenější články