Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Obnovené play-off nabídlo nájezdy o titul. Košice ukončily v roce 1986 nadvládu Jihlavy

Byl to po experimentech v 70. letech první ročník, ve kterém se vrátil do nejvyšší tuzemské hokejové ligy vyřazovací formát. Obnovené a tentokrát už "správné" play-off vyvrcholilo v Československu v sezoně 1985/1986 napínavou finálovou sérií mezi Jihlavou a Košicemi. Pátý rozhodující zápas nakonec dospěl až do samostatných nájezdů, jejichž vítěz měl získat mistrovský pohár. Připomeňte si nejdramatičtější souboj o titul Košice – Jihlava prostřednictvím Archivu Z.

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv Z 1986: VSŽ KOŠICE - DUKLA JIHLAVA

Československá hokejová liga zkoušela zavést play-off už v sezoně 1970/1971, ale paskvil v podobě hůře nasazených týmů s výhodou domácího prostředí neměl po ostré kritice dlouhého trvání. Vyřazovací boje se vrátily ještě v sezoně 1972/1973, pak si museli hráči a fanoušci počkat dlouhých dvanáct let. Ale stálo to za to.

Nabitá liga plná českých a slovenských hvězd, jako byli Vladimír Růžička (Litvínov), Igor Liba (Košice), Jiří Hrdina (Sparta), Otakar Janecký (Pardubice) nebo Oldřich Válek (Jihlava) měla o novém republikovém mistrovi rozhodnout v obnoveném play-off, nyní už v klasickém formátu na tři vítězné duely a s výhodou domácího prostředí u nasazených týmů.

V semifinále se střetla čtyři nejvýše postavená mužstva po základní části a vyrovnanost všech celků dokumentovaly také následné série – obě se musely rozhodovat až v pátém utkání. Košice jako vítěz dlouhodobé soutěže vyřadily na cestě do finále pardubickou Teslu, obhájci titulu z Jihlavy si zase poradili s litvínovskou "Chezou" poté, co zvítězili v ultimátním souboji na severu Čech v prodloužení.

Také památné finále nabídlo všech pět duelů. Nemuselo k tomu ale dojít, kdyby hráči Košic uspěli v samostatných nájezdech čtvrtého zápasu. Hokejisté Východoslovenských železáren si ale spravili chuť na domácím ledě. Za stavu 3:3 znovu došlo na nájezdy a tentokrát se už mohli radovat nejen z vítězství, ale i z mistrovského titulu, prvního v historii klubu.

Naopak Dukla promarnila šanci přidat pátý triumf v řadě a na další primát si musela počkat pět let. To Košice prožívaly úspěšné období a v roce 1988 získaly druhý titul.

Zdroj
ČT sport, idnes.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články