Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

O sen zahrát si NHL bude bojovat další Čech. Rutta podepsal smlouvu v Chicagu

Praha – Do zámořské NHL míří další český hokejista. Ofenzivní obránce Jan Rutta, který v poslední sezoně táhl Chomutov a zahrál si i na mistrovství světa, se zkusí probojovat do sestavy Chicaga, se kterým podepsal jako nedraftovaný volný hráč jednoletou dvoucestnou smlouvu.

Jan Rutta
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Po poslední povedené sezoně neměl o nápadníky nouze. Kroužily kolem něj celky z Kontinentální hokejové ligy a také několik zámořských týmů. Jan Rutta si tak mohl vybírat a nakonec se rozhodl, že před penězi z KHL dá přednost splnění snu v podobě NHL.

Boj o šestadvacetiletého beka nakonec vyhrálo Chicago, které s ním podepsalo roční kontrakt. Sto devadesát centimetrů vysoký bek by měl mít solidní šanci probojovat se do sestavy, jelikož Blackhawks hledali pravorukého ofenzivního obránce. V kádru mají jenom tři, Michala Rozsívala, Brenta Seebrooka a Trevora Riemsdyka.

Je nám líto, video expirovalo.
Rutta si řekl o šanci v NHL, kde bude hrát za Chicago

"Klub měl velký zájem, Honzovi volali generální manažer i hlavní trenér. Objevily se i jiné nabídky, ale Honza se nakonec rozhodl pro Chicago," řekl Sivek serveru hokej.cz, podle kterého o něj měly zájem v NHL i Carolina, Edmonton, Calgary či Arizona. "Dostal pět konkrétních nabídek, zájem byl obrovský."

Rutta si angažmá v NHL vysloužil skvělou loňskou sezonou, v níž táhl Chomutov. V základní části extraligy zaznamenal své bodové maximum, dal 8 gólů a na 24 nahrál. Špatně si pak nevedl ani v play-off, kde s Piráty došel až do semifinále při bilanci 2+11.

Povedený ročník mu vysloužil také nominaci na mistrovství světa, kde naskočil do všech osmi zápasů a dal jednu branku. "Honza se chce v zámoří prosadit, tvrdě pracoval, aby si řekl o podobnou příležitost. Smlouva s Chicagem je pro něj splněným snem. Podepsal za maximálních možných podmínek, jaké situace umožňovala," podotkl Sivek.

"Honza mohl podepsat jen dvoucestný kontrakt, samozřejmě je možné, že půjde na farmu. Rutta ví, jak se věci mají, záleží vyloženě na něm. Bude se poctivě připravovat a pak se uvidí v průběhu tréninkového kempu," dodal Sivek.

V dresu Chicaga bude již čtvrtým Čechem. Stejnou osu zvolil po sezoně útočník David Kämpf, který rovněž do Blackhawks přišel z Chomutova. Dále v týmu působí již zmíněný Rozsíval a také další účastník letošního světového šampionátu Michal Kempný, který v americkém týmu prodloužil kontrakt.

Rutta rovněž potvrdil, že o české hráče je v současnosti v zámoří zájem. Stal se totiž už pátým hráčem, který do NHL zamířil letos z extraligy. Kromě něj a Kämpfa v nejprestižnější hokejové soutěži podepsali smlouvu také Tomáš Hyka, který z Mladé Boleslavi zamířil do Las Vegas. Brankář Matěj Machovský odešel z Plzně do Detroitu a obránce Radim Šimek z Liberce do San Jose.

Do zámoří ale jdou i další čeští reprezentanti z jiných soutěží. Z KHL to byli obránce Jakub Jeřábek z Podolsku do Montrealu, z EBEL bek Libor Šulák ze Znojma do Detroitu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články