Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Novotný chválí švýcarskou ligu a k reprezentaci říká: Půjdu příkladem

Na Channel One Cupu v Tampere a Moskvě povede tým jako kapitán. Útočník Jiří Novotný dostal pozvánku do hokejové reprezentace po třech letech a přiznal, že ho to hodně potěšilo. "Těším se hodně, hlavně na kluky a na kabinu. Kdo by se po třech letech netěšil," řekl hokejista švýcarského týmu Ambri-Piotta.

Jiří Novotný
zdroj: ČTK autor: Michaela Říhová

Věří, že mu pomůžou i další zkušení hráči - navrátilec Ondřej Němec z Brna, bývalý spoluhráč ze Lva Praha, i Milan Gulaš z Plzně. "Máme těch zkušených v kabině víc a kapitána může dělat kdokoliv. Já se toho nezříkám a doufám, že půjdu příkladem. Není to pro mě nic nového," prohlásil pětatřicetiletý účastník osmi mistrovství světa i olympijských her v Soči 2014.  

"V týmu jsou kluci, s kterými jsem ještě hrál, a také noví, s mimiž se potkám poprvé. Seznámíme se, to nebude problém. Vždycky byla v kabině sranda, a když nebude, tak ji zavedeme," usmíval se nejstarší hráč týmu. "Už jsem si na to zvykl. Duší jsem ještě mladý. Já to mám rád mezi mladšími, oni si ze mě dělají srandu, že jsem dědek. Mně to nevadí, takže je to úplně v pohodě."  

Vrátit do reprezentace se měl už v listopadu při turnaji Karjala, ale vyřadilo jej zranění. "Už po nominaci se mi to stalo na tréninku. Ukázalo se, že mám trošku natržený sval. Mrzelo mě to, protože jsem se těšil, bylo mi řečeno, že si dáme vědět třeba na další turnaj. Přišlo to a jsem rád," uvedl Novotný, který má i bronzové medaile z MS 2011 a 2012.  

Je nám líto, video expirovalo.
Němec a Novotný jsou zpátky v reprezentaci

Zájem nového kouče Miloše Říhy a jeho asistenta Roberta Reichela, který se byl osobně podívat na krajánky do Švýcarska, ho potěšil a hned mu potvrdil, že o reprezentaci zájem neztratil. "Před tím jsem na to nemyslel, protože jsem měl před dvěma roky těžké zranění. Minulý rok zase jsem byl s koleny na operaci. Naposledy mi volal pan Vůjtek před mistrovstvím světa 2016, tam jsem se omluvil a tím to skončilo. Teď byl první kontakt," popsal Novotný.  

Věří, že mu návrat na mezinárodní scénu usnadní angažmá ve švýcarské lize, v níž se hraje ve vysokém tempu. "Byl to pro mě šok, opravdu hodně se tam bruslí, není čas skoro na nic. Doufám, že mi to pomůže, protože Euro Hockey Tour byly vždycky o level výš než hokej v klubu," uvedl Novotný.

V Ambri-Piottě působí s útočníkem Dominikem Kubalíkem. "Hodně mi pomohl, ukázal mi všechny věci okolo. Zavolal jsem mu i před podpisem smlouvy a vyptal jsem se na trenéry, na mužstvo, jaké mají cíle. Kubalda mi pomáhá moc a hlavně pomáhá týmu vyhrávat, protože je to možná nejlepší hráč ve švýcarské lize," řekl o nejproduktivnějším hráči soutěže.

Ve Švýcarsku je ale Novotný bez rodiny a ta mu schází. "Je to těžší v tom, že malý chodí do páté třídy, hraje hokej, má nějaké ostatní kroužky, hraje i tenis. Do toho malá začala chodit do školky. Moje paní má práce až nad hlavu, protože v Budějovicích vlastníme restauraci a k tomu má i další aktivity. Byl jsem teď s nimi dva dny, na Vánoce se dostanu domů a jinak to nějakou dobu ještě přetrpíme," popsal situaci Novotný.  

Ve volném čase ve Švýcarsku hlavně odpočívá, ale byl i v Itálii na fotbale. "V mém věku si spíš lehnete doma a odpočíváte. Nebo z Bellinzony, kde většina týmu bydlí, protože Ambri a Piotta jsou dvě spojené vesničky a je tam jen stadion, zajedu do Lugana do kina. Nebo jsem byl v Miláně na derby Inter - AC, mám to tam autem hodinu," popsal svůj program mimo hokej.

Ale i ten hokejový se mu ve Švýcarsku líbí, protože na zápasech je výborná atmosféra. "Každý zápas máme vyprodaný, teď jsme hráli dvě derby proti Luganu a to bylo něco neskutečného. Takovou atmosféru jsem nikdy nezažil," dodal Novotný.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články