Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Nominace na MS hlásí změnu: Zraněného Holíka nahradil Kubalík

Praha - Zraněný útočník Petr Holík ze Zlína vypadl z nominace českých hokejistů na mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem. V sedmadvacetičlenném kádru kouče Josefa Jandače jej nahradil kanonýr Dominik Kubalík z Plzně. Čeští hokejisté se sešli v Praze a po dopoledním tréninku odletí odpoledne do francouzské metropole.

Pětadvacetiletému Holíkovi sebralo naději na premiérový start na velké mezinárodní akci zranění žeber ze závěru nedělního posledního zápasu na Carlson hokejových hrách v Českých Budějovicích proti Rusku. "Ještě včera absolvoval dvě vyšetření a zranění mu bohužel nedovolí start na turnaji," řekl mluvčí Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Zikmund.

"Samozřejmě nás to mrzí, protože měl výbornou přípravu, počítali jsme s ním do základu, ale bohužel sedm minut před koncem došlo k tomu zranění. Včera ještě absolvoval všechna možná vyšetření, abychom věděli, jestli je tam šance. Je to spíše v roli teorie," řekl před odletem na MS kouč Josef Jandač. 

Kubalík měl blízko startu na světovém šampionátu loni v Moskvě, kde byl členem širšího kádru, ale nakonec se na soupisku nedostal. Nejlepší střelec posledních dvou ročníků extraligy s týmem dnes odletí do Paříže.

V záloze měl takto i útočníka Radana Lence z Mladé Boleslavi. "Vyhověli nám, že byli pořád připravení na telefonu. Byla to pro ně jen týdenní pauza. Nechtěli jsme je tam tahat, protože tam se připojili Filippi, Kovář a Voráček a nechtěli jsme mít tolik lidí," podotkl Jandač.

Zranění v týmu Kubalíkovi přinesla dodatečnou nominaci. "Vypadl nám Kousal, hned po prvním tréninku Filippi a po prvním zápase Sekáč. Těch zranění bylo dost, a když vypadl ještě Petr Holík, tak jsme na to museli reagovat, abychom nejeli se čtrnácti útočníky. Mohlo by se stát něco na tréninku a neměli bychom kam sáhnout," uvedl Jandač.

Přijede Krejčí nebo Sobotka?

Otevřená zůstává stále ještě možnost posílení o Davida Krejčího z Bostonu, který léčí zraněné koleno. "Je pořád s velkým otazníkem," řekl Jandač.

Jedinou prohru od vyřazení je za stavu 1:3 na zápasy proti Nashvillu St. Louis, za nějž nastupuje centr Vladimír Sobotka. "Je to jeden z hráčů, kteří nám ještě hrajou v NHL. Zatím jsme se o tom ještě nějak nebavili a řešili jsme kluky, kteří jsou tady a uhráli si nominaci. Uvidíme, co přinesou ty další dny," dodal Jandač. 

I po změně v nominaci tak zůstává v kádru osm hokejistů, kteří mohou debutovat na velké mezinárodní akci. Vedle Kubalíka to jsou beci Jan Rutta z Chomutova, Libor Šulák ze Znojma a útočníci Tomáš Hyka z Mladé Boleslavi, Jakub Lev z Plzně, Robin Hanzl z Litvínova, Roman Horák z Podolsku a Lukáš Radil ze Spartaku Moskva. Poprvé na mistrovství světa bude hrát také bek Radko Gudas z Philadelphie, který ale startoval na olympijských hrách v Soči v roce 2014.

Český tým se po dvoudenním volnu po závěrečném turnaji Euro Hockey Tour sešel ráno v pražské Tipsport Areně. Od 10:00 má poslední trénink na domácí půdě v Ice Areně v Letňanech a po obědě zamíří do Paříže. V dějišti turnaje se k týmu připojí útočníci Tomáš Plekanec z Montrealu a David Pastrňák z Bostonu.

Češi vstoupí do turnaje v pátek ve 20:15 utkáním proti obhájcům titulu Kanaďanům, v sobotu hrají od 16:15 proti Bělorusku. V dalších duelech v základní skupině B v Paříži je čeká Finsko, Norsko, Slovinsko, Francie a Švýcarsko.

Nominace české hokejové reprezentace na MS:

Brankáři: Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL), Dominik Furch (Omsk/KHL), Petr Mrázek (Detroit/NHL)

Obránci: Jakub Krejčík (Kometa Brno), Jan Rutta (Chomutov), Radim Šimek (Liberec), Radko Gudas (Philadelphia/NHL), Jakub Jeřábek (Podolsk/KHL), Michal Kempný (Chicago/NHL), Jan Kolář II (Chabarovsk/KHL), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL), Libor Šulák (Znojmo/EBEL)

Útočníci: Michal Řepík, Petr Vrána (oba Sparta Praha), Michal Birner, Roman Červenka (oba Fribourg/Švýc.), Tomáš Hyka (Mladá Boleslav), Jakub Lev, Dominik Kubalík (oba Plzeň), Robin Hanzl (Litvínov), Roman Horák (Podolsk/KHL), Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL), David Pastrňák (Boston/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal/NHL), Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL), Jakub Voráček (Philadelphia/NHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články