Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Zemřela další hokejová legenda NHL. Po Bossym odešel pětinásobný šampion Lafleur

Po dlouhém boji s rakovinou plic zemřel legendární kanadský hokejista Guy Lafleur. Pětinásobnému vítězi Stanleyova poháru s Montrealem bylo 70 let. O úmrtí někdejšího útočníka informovala jeho sestra na Facebooku.

Lafleur hrál za Montreal v letech 1971–1985 a vedle pěti Stanley Cupů v dresu Canadiens získal dvakrát Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL. Jednou byl také zvolen nejlepším hokejistou play-off. Jako první hráč v historii soutěže nasbíral minimálně 50 gólů a 100 bodů v šesti sezonách za sebou.

"Jsme hluboce zarmouceni zprávou o smrti Guye Lafleura. Všichni členové Canadiens jsou zdrceni jeho odchodem. Prožil výjimečnou kariéru a zůstal přirozený, měl blízko k Habs a hokejovým fanouškům v Quebecu, Kanadě a po celém světě," uvedl prezident montrealského klubu Geoff Molson v prohlášení. "Byl jedním z největších hráčů našeho klubu a zároveň se stal mimořádným velvyslancem našeho sportu."

Kariéru poprvé ukončil v roce 1985, ale o tři roky později se vrátil a nastupoval ještě za New York Rangers a Quebec Nordiques. Když Lafleur skončil v roce 1991 definitivně, měl na kontě 1126 odehraných zápasů v základní části NHL a 1353 bodů (560+793). Ještě před comebackem byl v roce 1988 zvolen do Síně slávy.

Kanadu reprezentoval dvakrát na Kanadském poháru, kde v roce 1976 slavil s týmem vítězství. V roce 2019 podstoupil Lafleur operaci, při níž mu lékaři odstranili plicní lalok a lymfatické uzliny. O pár měsíců později mu při operaci srdce provedli čtyřnásobný bypass. Předloni se mu rakovina vrátila.

Kanadský hokej tak přišel v krátké době o další legendu. Minulý týden zemřel v 65 letech rovněž po boji s rakovinou útočník Mike Bossy, někdejší hvězda New Yorku Islanders.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články