Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Závěr NHL: Na Západě je téměř jasno, u Atlantiku se čeká boj až do konce

Praha - Už jen pouhý týden zbývá do konce základní části NHL a v obou konferencích vrcholí bitva o poslední postupová místa do bojů o Stanley Cup. Zatímco na Západě se čtyři zápasy před koncem zúžil souboj prakticky na dvojici Dallas - Phoenix, která si to rozdá o osmou příčku, v početnější Východní konferenci stále nejsou známa jména hned trojice postupujících.

Letní reorganizací slavné soutěže se celkům ze Západní konference ulevilo jednak finančně, neboť nové rozdělení divizí více reflektovalo geografickou blízkost jednotlivých týmů, ale i po sportovní stránce. Na Východ se přesunula stálice vyřazovacích bojů Detroit a také Columbus, opačným směrem putoval pouze Winnipeg. Ve výsledku to tak znamenalo nejen o jednoho uchazeče o postup méně, ale jako bonus i absenci Red Wings, kteří předtím postoupili do play-off dvaadvacetkrát v řadě.

Hned na začátku základní části se v obou divizích oddělila trojice silných týmů, které si později zajistily s předstihem postup. V Centrální divizi, která přišla přesunem Detroitu o jistou část své síly, se vcelku logicky očekával postup od obhájců Poháru z Chicaga i od St. Louis, ke kterým se od úvodních zápasů přidalo i překvapení sezony Colorado pod vedením trenérského nováčka a bývalého skvělého brankáře Patricka Roye. Pacifickou divizi ovládlo trio z Kalifornie, o divizní titul se stále přetahuje Anaheim se San Jose, které z povzdálí jistí Los Angeles.

Utkání Los Angeles - Anaheim
zdroj: ČTK/AP

Ve hře už tak jsou pouze poslední dvě místa, jedno z nich však téměř s jistotou obsadí Minnesota. Wild si důležitým, byť hubeným vítězstvím 1:0 ve Winnipegu zajistili osmibodový náskok před Phoenixem a v posledních třech zápasech, které navíc hrají doma, jim stačí uhrát bod. Hostí sice lídry obou konferencí Boston a St. Louis, ale na závěr přijede do Xcel Energy Center Nashville, což by neměl být nepřekonatelný protivník. "Divočákům" navíc hraje do karet i fakt, že jejich dva konkurenti se ještě potkají ve vzájemném souboji a pokud ten neskončí remízou v základní hrací době a následným vítězstvím Phoenixu v nastavení, mohou slavit i se třemi porážkami na kontě.

Zbývá tedy vyřešit hádanku, zda se po šesti letech podívá do vyřazovacích bojů Dallas nebo se štěstí usměje na stále podceňovaný Phoenix. Stars drží ve hře zejména produktivita dvojice Jamie Benn – Tyler Seguin, která se drží v elitní desítce bodování ligy a Dallasu je obecně dávána větší šance na postup. "Hvězdy" mají před konkurentem bod náskok a tři ze čtyř zápasů odehrají doma, přičemž proti Nashville i Columbusu rozhodně mají na to, aby bodovali naplno. Poslední zápas základní části ale čeká Stars právě na ledě arizonského rivala a je dost možné, že se bude rozhodovat právě zde.

"Kojoti" mají mírně těžší los, s Columbusem i Predators se utkají rovněž, ale venku a následně doma hostí o divizní titul bojující San Jose. Navíc pro ně nehovoří ani aktuální forma. Z posledních čtyř duelů vytěžili jen dva body a ani jednou nezvítězili, přitom hráli třikrát doma. Zejména bodové ztráty z penaltových rozstřelů s Winnipegem a Edmontonem je tak nejspíš budou ještě hodně mrzet. Teoreticky ve hře zůstává ještě Nashville, ten ale ztrácí na osmou příčku stále šest bodů. Stejně je na tom i Vancouver, ten navíc bude hrát už jen třikrát a naděje na záchranu zpackané sezony se tak pro Canucks pohybují v oblasti hodně odvážné sci-fi.

Na Východě je situace o poznání složitější. Postup lídrů obou divizí Bostonu a Pittsburghu se vcelku očekával, bez problémů postoupil i Montreal s Tampou, tedy celky, které se po celou základní část pohybovaly na postupových příčkách. Čerstvě se k nim přidali i newyorští Rangers, které do bojů o Stanley Cup posunula domácí porážka konkurenčního New Jersey s Calgary.

Ze šesté pozice míří, nebo spíše klopýtá do play-off Philadelphia. "Letci" podávají celou sezonu výkony jak na houpačce a čtyři z posledních pěti zápasů prohráli, nedělní vítězství nad nejslabším celkem soutěže Buffalem 5:2 jim však dalo relativní klid. Flyers hrají nyní sice třikrát venku, ale z ledu slabé Floridy by dva body potřebné k jistotě přivézt mohli. V opačném případě je v záloze ještě závěrečný domácí souboj s Carolinou, které už v té době o nic nepůjde, Hurricanes mají už nyní jen matematickou možnost dosáhnout na osmou příčku.

Utkání Philadelphia - Boston
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Chris Szagola

V opačné pozici než Philadelphia jsou Rudá křídla z Detroitu. Většinu základní části to vypadalo, že historicky nejdelší série postupů do play-off v historii severoamerického sportu s přesunem do Východní konference skončí, ale Red Wings po rozpačitých výkonech zejména v první polovině sezony zabrali. Čtyři vítězství z posledních pěti utkání dostaly Detroit do výhodné situace, kterou nezkomplikovala ani poslední porážka v Montrealu. Red Wings tak stačí přivézt body z Buffala a neprohrát doma s Carolinou a postupová série může pokračovat.

Na dobré cestě je i druhý nováček na Východě Columbus. "Modrokabátníky" drží svými výkony zejména brankář Sergej Bobrovskij a ačkoliv hrají doma už pouze jednou, a to s Phoenixem, který rovněž hraje o všechno, mají všechno ve svých rukou. Uvadající Toronto a také New Jersey jsou o tři body zpět a budou hrát už pouze třikrát, další bod ztrácí Washington. Capitals jsou ale totálně z formy, z posledních pěti utkání vydřeli jen výhru na nájezdy nad Islanders.

New Jersey se zřejmě definitivně připravilo o naději zmiňovanou domácí porážkou s Calgary. Devils se neuvěřitelně trápí v koncovce, vždyť nejlepším útočníkem týmu je dvaačtyřicetiletý veterán Jaromír Jágr. V sezoně celkem šestnáctkrát prohráli v prodloužení nebo na nájezdy, což je letošní rekord soutěže, navíc nevyhráli ani jeden z jedenácti penaltových rozstřelů! I kdyby "Ďáblové" přivezli dva body z Ottawy, která už je reálně mimo hru, a následně porazili doma Islanders, stojí před nimi stále nutnost vyhrát poslední zápas proti Bostonu. Navíc boduje i konkurence, a tak je nanejvýš pravděpodobné, že boje o Stanley Cup se budou podruhé za sebou muset obejít bez nich.

Zdroj
nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články