Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Kvalifikace o Euroligu žen 2024/2025

Zadina se vrací do Evropy, po konci v San Jose se upsal Davosu

Útočník Filip Zadina, který naposledy hrál v NHL v San Jose, bude působit v Davosu. S týmem švýcarské ligy a organizátorem tradičního prosincového Spenglerova poháru podepsal čtyřiadvacetiletý odchovanec Pardubic dvouletou smlouvu.

Filip Zadina
zdroj: Reuters / USA TODAY Sports autor: Darren Yamashita

Zadina strávil v NHL dohromady šest sezon. V roce 2018 si jej vybral jako čtyřku draftu Detroit, ale s Red Wings se dohodl loni na předčasném konci smlouvy ještě na dva roky a zbývajícího příjmu 4,56 milionu dolarů.

Sharks se upsal na rok za 1,1 milionu. Za San Jose odehrál Zadina 72 zápasů a připsal si 23 bodů za 13 branek a 10 asistencí.

O bod zaostal za svým maximem z ročníku 2021/22, na které dosáhl v 74 duelech, ale v počtu gólů překonal tehdejších deset. Celkově v NHL odehrál 262 utkání a nasbíral 91 bodů za 41 gólů a 50 přihrávek.

"Filip i přes svůj nízký věk přináší spoustu zkušeností a ofenzivních kvalit. Je ještě velmi mladý a ještě nevyčerpal svůj potenciál. Filip bude jedním ze sedmi cizinců v kádru. To dává trenérskému týmu více možností, jak v každém zápase postavit na led ten nejlepší tým," uvedl generální manažer Davosu Jan Alston.

Do Severní Ameriky odešel Zadina z extraligových Pardubic už v roce 2017 a rok strávil v Halifaxu v QMJHL.

Působil i na farmě Detroitu v Grand Rapids v AHL a při pandemii koronaviru na začátku sezony 2020/21 nastupoval za Třinec, kde v té době pracoval jako asistent jeho otec Marek Zadina, současný kouč Pardubic.

V české reprezentaci má na kontě 17 zápasů a devět bodů za šest gólů a tři asistence. Letos za ni nastoupil na Betano Hockey Games v Brně při porážce s Finskem 1:4, do kádru pro světový šampionát se nedostal.

V týmu Davosu se Zadina setká s dalším českým útočníkem Matějem Stránským. Letošního mistra světa z Prahy čeká v klubu už čtvrtý ročník.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články