Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Za hráče z Evropy jsme v Severní Americe vděční. Chybí mi Hašek, prozradil novinář Cotsonika z NHL.com

Nejen kluby NHL se vydaly do Evropy na akci s názvem Global Series v rámci startu základní části nejlepší hokejové soutěže světa. Do Prahy dorazili také zámořští novináři v čele s redaktory z oficiálního webu ligy NHL.com. Nick Cotsonika si projekt podobně jako samotní hráči nesmírně pochvaluje a v rozhovoru pro web ctsport.cz uvedl, v čem je účast NHL na starém kontinentu významná nebo jak vnímá český hokej v zámoří.

Fanoušci Nashvillu Predators slaví v Praze gól švýcarského útočníka Nina Niederreitera proti San Jose
zdroj: Reuters autor: David W. Cerny

Jak důležité je pro NHL to, že se vrací do Evropy a konkrétně do Prahy?

Myslím si, že je to velmi důležité. Jsme v Severní Americe velice vděční, že tam máme všechny skvělé evropské hráče a že u nás hrají. Někdy to bereme jako samozřejmost, že máme v Severní Americe nejlepší hráče světa a že je tam můžeme pořád sledovat. Ale pro ně je domov v Evropě, a myslím si, že je to důležité pro hráče, že mají možnost hrát doma. Je to důležité i pro jejich rodiny a blízké, že je mohou vidět. A zřejmě nejdůležitější je to pro fanoušky, že mohou vidět tyto hráče na vlastní oči. Když se podíváte na všechny ty děti na tribunách, jak sledují jejich hrdiny. Je to významné pro růst hokeje.

Myslíte si, že se NHL bude do Evropy vracet častěji, než tomu bylo v poslední dekádě, kdy nastala šestiletá přestávka v Evropě a devítiletá pauza v Praze?

Pandemie koronaviru přerušila některé plány. Myslím, že NHL doufá v to, že se bude vracet do Evropy a rozšíří počet zápasů i místa, kde může hrát. Chystá se i Světový pohár (v únoru 2024). Liga si uvědomuje, že je v Evropě mnoho hokejových fanoušků. Celá akce přináší mnoho skvělých hráčů a nepotkal jsem z obou týmů nikoho, kdo by si to neužíval. A já si to užívám také.

Duely NHL v Praze probíral Hokej fokus podcast:

Víte, jaké týmy by mohly dorazit v budoucnu?

To zatím nevíme. Ale když se podíváte do historie, tak se NHL snažila výběr rozšířit a přivést zase jiné týmy. Důvod, proč jsou v Praze San Jose Sharks, je Tomáš Hertl. A proč byli Nashville Predators v Bernu, je (Švýcar) Roman Josi. (Němec) Leon Draisaitl (z Edmontonu Oilers) hrál doma, Švéd Henrik Lundqvist (tehdy za New York Rangers) hrál doma. Je to něco, čemu liga věnuje pozornost.

V jaké kondici je NHL a proč mají platové stropy výhledově výrazně růst?

Záleží to na příjmech a je to dost o matematice. Obecně je liga v dobré pozici. Zástupce komisionáře Bill Daly uvedl, že v minulé sezoně překročila příjmové předpoklady. Pokud to bude pokračovat, platové stropy budou růst spíš dřív než později. Ale záleží na tom, jak bude sezona probíhat, jaké budou příjmy a jak bude obecně růst hokejový byznys. Ale myslím si, že situace teď vypadá dobře, musím zaťukat. Pandemie koronaviru ukázala, že nic není samozřejmé.

Není to ale až příliš riskantní, že generální manažeři uzavírají vysoké a dlouhodobé kontrakty s hráči s tím, že počítají s rychlým navýšením platových stropů v příštích třech letech až o deset milionů dolarů?

Ano, je, ale proto také manažeři vydělávají velké peníze. Musejí dělají těžká rozhodnutí.

Co si myslíte o českém hokeji v NHL? Tuzemský hokej prožívá v posledních letech jistý úpadek, aspoň co se týče počtu hráčů v zámořské lize.

Nejsem expertem na český hokej a nechci si na nějakého hrát, ale v lize jsou někteří skvělí čeští hráči. A tím se vracím k tomu, jak je důležité, že se NHL vrací do Evropy. Že může inspirovat děti a fanoušky a že si hokej udrží silnou pozici v České republice a že tady bude hokej dál růst. A bude produkovat víc hráčů z Česka, kteří se mohou stát hvězdami v NHL.

Přestože počet hráčů upadá, drží si český hokej slušnou pozici mezi brankáři, podobně jako tomu bylo v minulosti. Co si myslíte o české brankářské škole?

Když jsem působil v Detroitu, tak jsem psal o Dominikovi Haškovi. A psal jsem o něm neustále několik sezon. A chybí mi. Tyhle věci přicházejí v cyklech. Snad se najde další skvělý český brankář v budoucnu, ale nevím, kdo by to mohl být.

Může být z Pavla Francouze jednička v Coloradu Avalanche po odchodu Darcyho Kuempera?

Je tam potenciál, aby se tak stalo. V poslední sezoně chytal skvěle, když dostal příležitost. Bude to ale na něm. Po odchodu Kuempera bude záležet na tom, jak se bude společně s Alexandarem Georgijevem prezentovat. Ale Francouz má příležitost stát se jedničkou a ukázal potenciál. Musí to ale předvést na ledě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články