Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Vyrovnaná bitva pokračuje. Chicago vydřelo doma výhru 2:1

Chicago - Hokejisté Chicaga po dvou předchozích porážkách zabrali a vítězstvím 2:1 nad Tampou Bay srovnali stav finálové série NHL na 2:2. Vítězný gól vstřelil Brandon Saad v čase 46:22 a Blackhawks v drtivém závěrečném náporu soupeře těsný náskok uhájili. Série se nyní stěhuje na Floridu, kde pokračuje v sobotu boj o Stanleyův pohár pátým dílem.

Utkání Chicago - Tampa Bay
zdroj: ZUMA autor: Mike Wulf

Ostrý premiérový zápas od úvodní minuty v play-off soutěže si odbyl hostující gólman Andrej Vasilevskij. Zdravotní stav totiž neumožnil nastoupit Benu Bishopovi, který v minulém utkání i přes problémy a sníženou pohyblivost vychytal týmu výhru. "Jsem ze svého startu nadšený, šťastný. Bylo mým snem zahrát si finále Stanleyova poháru a to se mi splnilo. Myslím si, že jsem si taky nevedl špatně. Můžu být lepší, to zajisté, ale na první zápas to nebylo zlé," uvedl ruský gólman, který si připsal 17 úspěšných zásahů.

Jako by ale Chicago nechalo nováčkovi prostor na adaptaci, neboť musel v první třetině zasahovat jen dvakrát. "Bral jsem to jako rozcvičku. Nevadilo mi to. I když na druhou stranu není jednoduché, když máte tak málo zákroků. Druhá a třetí třetina pak byla pro mě podstatně větší zábavou," dodal Vasilevskij. Podstatně nebezpečnější byla Tampa a několik zajímavých akcí vymyslel také Ondřej Palát, jenže vše zůstalo bez gólového efektu.

Na začátku prostřední části se mohl Vasilevskij plně spolehnout na pomocníka v podobě levé tyčky. Na brankové konstrukci se nejdříve zastavila tečovaná střela Johnnyho Oduyi a zanedlouho ji orazítkoval ze sólového úniku i Patrick Sharp. Vzápětí ale štěstí ruského gólmana opustilo, když se v závaru před brankou nejlépe zorientoval Jonathan Toews a otevřel skóre.

Z vedení se domácí dlouho neradovali. První útočná formace floridského klubu skvěle napadala v útočném pásmu a po výborné přihrávce Valtteriho Filppuly zpoza branky, kterou zmátl celou obranu včetně gólmana Coreyho Crawforda, pohodlně vyrovnal Alex Killorn. Zápas rozhodl odvážný průnik Saada, který se po vhazování natlačil před branku a Vasilevského překonal bekhendovou střelou mezi betony.

"Měl jsem velký kus štěstí. Viděl jsem místo, tak jsem se snažil natlačit s pukem před bránu a chtěl jsem tam vytvořit trochu chaos. Jejich gólman proti mně dobře zasáhl, hrábl mi do puku a trochu mě tím rozhodil. Kotouč skákal okolo mých bruslí a našel si cestu na hokejku. Já už jsem se jen snažil trefit branku a prošlo mu to mezi betony. Štěstí," komentoval vítězný zásah Saad, první hvězda zápasu.

Ve stejné situaci bylo Chicago i minulý zápas a nakonec ve zbytku třetí třetiny dvakrát inkasovalo a prohrálo. Tentokrát stejný scénář nedopustilo, i když hosté měli při více než minutové hře bez brankáře několik gólových šancí. "Byli lepším týmem, o tom není pochyb. Ale v této fázi sezony je to jedno. Hlavní je, že jsme vyhráli. Podržel nás gólman a my si v následujících dnech musíme odpočinout a popřemýšlet, jak hrát lépe," uvedl čtyřicetiletý obránce Chicaga Kimmo Timonen, který předchozí tři finálová utkání vynechal.

Doposud všechna utkání skončila rozdílem jediné branky, což se ve finále NHL stalo poprvé od roku 1968. "Všechny čtyři zápasy mohly dopadnout obráceně. Dnes nám to nevyšlo, ale za svůj výkon se vůbec nemusíme stydět. A jsem si jistý, že oni taky," prohlásil obránce floridského klubu Anton Stralman.

Chicago - Tampa Bay 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 27. Toews (Sharp, Hossa), 47. Saad (P. Kane) - 32. Killorn (Filppula, Stamkos). Rozhodčí: O´ Halloran, Sutherland - Heyer, Racicot. Vyloučení: 4:3. Bez využití. Střely na branku: 19:25. Diváci: 22 354. Hvězdy zápasu: 1. Saad, 2. Crawford (oba Chicago), 3. Killorn (Tampa Bay). Stav série: 2:2.

Chicago: Crawford - Keith, Seabrook, Hjalmarsson, Oduya, Timonen, Van Riemsdyk - Saad, Toews, Hossa - Versteeg, B. Richards, P. Kane - Sharp, Vermette, Teräväinen - Desjardins, Krüger, Shaw. Trenér: Quenneville.

Tampa Bay: Vasilevskij - Hedman, Stralman, Garrison, Coburn, Carle, Šustr, Nestěrov - Killorn, Filppula, Stamkos - Palát, Johnson, Kučerov - Brown, Paquette, Callahan - Morrow, Boyle. Trenér: Cooper.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články