Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Vrbata ukončil kariéru. Je třeba nechat prostor mladým hráčům, prohlásil

Brzy 37letý útočník Floridy Radim Vrbata se rozhodl ukončit profesionální kariéru. Mistr světa z roku 2005 a jeden z deseti českých hráčů s více než 1000 zápasy v NHL se rozloučil před domácím publikem ve vítězném utkání proti Buffalu (4:3). Panthers ještě čeká jeden zápas, ale už ztratili šanci na postup do play-off. V sezoně si připsal ve 42 duelech pět branek a devět asistencí.

Radim Vrbata
zdroj: ČTK/AP autor: Paul Sancya

Vrbata odehrál poslední utkání po předchozích patnácti, v nichž se nevešel do sestavy. Během první třetiny si užil potlesk vestoje od 16 254 diváků v hledišti haly BB&T Center.

K návratu do Česka se rozhodl i kvůli rodině. "Dohodli jsme se tak už před sezonou. Máme tři syny, přičemž nejstaršímu je devět. Potřebuje zpátky do Čech s ohledem na jazyk, školu a také všechno ostatní," vysvětlil Vrbata.

Zároveň ale také připustil, že není snadné ve slavné lize držet krok s ostatními. "V létě mi bude sedmatřicet. Víte asi všichni dobře, jak to je. Když hrajete zápasy, uvědomíte si naplno, jak rychlá ta hra je. A že je třeba nechat prostor mladým hráčům," prohlásil Vrbata.

Sestřih Vrbatových momentů v NHL:

Mladoboleslavský rodák se v nejlepší hokejové lize světa rozloučil po 1057 odehraných zápasech základní části, v nichž stihl nastřádat 623 bodů za 284 branek a 339 asistencí. Ve 42 duelech play-off přidal 18 bodů díky osmi trefám a 10 nahrávkám.

Ve své poslední sezoně stihl rovněž 42 duelů a připsal si pět gólů a devět přihrávek. Koncem října proti Anaheimu zaznamenal svůj sedmý hattrick kariéry v NHL.

Tuto bilanci už nerozšíří i proto, že Panthers přes výborný závěr sezony nestihli postup do bojů o Stanley Cup.

"Každý byl smutný, jak se vše vyvinulo. Všichni chtěli proti Buffalu o něco hrát," připomněl Vrbata sobotní podvečerní výhru Philadelphie nad New York Rangers 5:0, která uťala poslední naděje Panthers.

Podívejte se na poslední Vrbatův hattrick kariéry:

"Já byl ale rád za šanci nastoupit a mít u toho rodinu. Manželka i synové měli možnost mě vidět ještě jednou hrát. Byly tam emoce, ale zároveň šlo o něco, na co jsem se připravoval celý rok, že to nastane. Jen jsem říkal spoluhráčům, že bych si přál být o deset let mladší, abych s nimi mohl nadále hrát, protože jsou skvělou partou a týmem s velkým příslibem. Těším se, jak jim budu fandit v příštích sezonách," prohlásil český útočník.

Vrbatu si do ligy vybralo už v roce 1999 jako 212. hráče v pořadí draftu Colorado, v jehož dresu nastoupil poprvé v ročníku 2001/02. Před posledním angažmá na Floridě hrál také za Carolinu, Chicago, Phoenix/Arizonu, Tampu Bay a Vancouver.

Na mezinárodní scéně se stal juniorským světovým šampionem v roce 2001 v Moskvě, mezi seniory si pak zlatou radost zopakoval o čtyři roky později ve Vídni. V domácí extralize si zahrál za Mladou Boleslav, v níž byl také spolumajitelem, a hájil i barvy Liberce. V sezoně 2004/05 při výluce NHL pomohl Bílým Tygrům k bronzu.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články