Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vrána a Pastrňák si připsali dva body, Kubalík přispěl gólem ke kanonádě Chicaga

Jakub Vrána přispěl gólem a přihrávkou k výhře Washingtonu 3:2 v New Jersey a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Za domácí si připsal jednu asistenci Pavel Zacha, jenž bodoval podesáté za sebou. Kanonádu Chicaga, které rozneslo Detroit 7:2, podpořil Dominik Kubalík gólem a David Kämpf asistencí. Na jednu branku poražených přihrál Filip Hronek. Dva góly připravil svými pasy David Pastrňák a pomohl Bostonu k výhře 4:1 na ledě New Yorku Rangers.

David Pastrňák
zdroj: Reuters autor: Sarah Stier

Zacha má aktuálně ze všech hráčů v lize nejdelší bodovou sérii a prodloužil ji asistencí u prvního gólu zápasu. Český centr si v posledních deseti utkáních připsal čtyři góly a osm přihrávek.

Washington ale na přelomu úvodní a druhé třetiny otočil skóre po akcích Vrány. Český útočník z dorážky vyrovnal a poté založil rychlý kontr, který zakončil do prázdné branky Nicklas Bäckström.

New Jersey brzy vyrovnalo, ale Alexandr Ovečkin vítězným gólem zpříjemnil návrat Iljovi Samsonovovi, který chytal poprvé od 17. ledna. Záda mu kryl Vítek Vaněček.

Moc nechybělo, aby New Jersey v závěrečných sekundách vyrovnalo při hře bez gólmana. Zacha vystřelil v čase 59:57 z pravého kruhu a Kyle Palmieri překonal z dorážky Samsonova, ale trefil na brankové čáře do zad obránce Washingtonu Johna Carlsona.

"Měl jsem na hokejce vyrovnání, ale selhal jsem. Beru prohru na sebe. Měl jsem zakončit lépe," řekl sebekriticky Palmieri.

New Jersey chyběl v utkání kapitán Nico Hischier, který o den dříve schytal ránu pukem do hlavy. Jeho místo ve středu druhého útoku zaujal Zacha.

Kämpf připravil ve dvanácté minutě gól na 1:0. Český útočník zavezl po pravé straně puk do pásma a přihrál ho rozjetému obránci Nikitovi Zadorovovi, který se prosadil střelou z mezikruží. Chicago vedlo po dvou třetinách těsně 2:1, poté ale soupeře rozebralo.

Na 5:1 upravil Patrick Kane, který jako stý hráč v historii NHL nasázel v soutěži 400 branek. Americký útočník se prosadil hezkou individuální akcí v přečíslení dva na jednoho.

"Viděl jsem, že si jejich obránce (Hronek) lehá, tak jsem zpomalil, kličkou si ho objel a vystřelil. Potěšilo mě, že jsem skóroval, bez ohledu na milník, jaký jsem dosáhl," uvedl Kane, který si vedle gólu připsal i dvě asistence.

Hronek poté přihrál v přesilové hře na druhý gól Detroitu, ale rychle odpověděl Kubalík, který po hezkém pasu Brandona Hagela trefil odkrytou branku. Skóre uzavřel Alex DeBrincat a završil svoji bilanci v utkání na 1+3.

Pro hosty je výsledek krutý, v zápase soupeře dokonce přestříleli 46:32. "Měli jsme pasáže, kdy jsme je zatlačili, po kterých jsme je ale zároveň pustili do šancí a snadnými góly nám odskočili. To se nesmí stávat. Nemůže náš tlak končit šancí soupeře a gólem," uvedl trenér Detroitu Jeff Blashill.

I přes vysokou prohru si Filip Zadina připsal kladný bod ve statistice +/-. Hronek, nejvytěžovanější hráč zápasu, si naopak pohoršil o tři záporné body.

Pastrňák se v 7. minutě podílel na prvním gólu zápasu, když ve středním pásmu vyslal do individuální akce Charlieho Coylea.

V polovině utkání český útočník nabil na modré Charliemu McAvoyovi, jenž střelou bez přípravy zvýšil už na 3:0.

Coyle pečetil výhru Bostonu dvě minuty před koncem střelou přes celé hřiště do prázdné branky a byl vyhlášen největší hvězdou zápasu, Pastrňák druhou.

Čtyřiadvacetiletý havířovský rodák upravil svou sezonní bilanci ve 12. utkání na 18 bodů (9+9) a dělí se o první místo v produktivitě českých hokejistů s Kubalíkem (8+10).

Boston byl odhodlán odčinit předchozí dva výprasky a hned v prvním střídání Brad Marchand i Patrice Bergeron nastavili srážkou se soupeři tón zápasu.

"Je potřeba, aby vaši lídři určili ráz utkání různými způsoby. Tohohle jsme chtěli v prvním střídání docílit a strhli tím ostatní. Většinu zápasu jsme toho soupeři moc nedovolili a věděli jsme, že když budeme v takovém výkonu pokračovat, góly dáme," řekl kouč Bostonu Bruce Cassidy.

Philadelphia zopakovala v Buffalu výsledek ze soboty a soupeře porazila dvakrát během dvou dnů 3:0. Flyers vstřelili všechny góly v prostřední třetině a jejich kouč Alain Vigneault si jako devátý kouč v historii NHL připsal v roli trenéra 700. vítězství.

Nulu vychytal díky 28 zásahům Carter Hart, který v předchozím startu v utkání pod širým nebem u jezera Tahoe střídal po šesti gólech. Dvakrát ho tehdy překonal Pastrňák, který nakonec zkompletoval i hattrick.

New York Islanders zdolali doma Pittsburgh 2:0 a proti tomuto soupeři udrželi nulu poprvé od ledna 1986. Oba góly dali v přesilové hře a čisté konto si připsal podruhé za sebou Ilja Sorokin, který kryl dvacet střel.

Výsledky nedělních zápasů NHL:

NY Rangers - Boston 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)
Branky: 51. Blackwell - 7. a 59. Coyle (na první Pastrňák), 19. Frederic, 31. McAvoy (Pastrňák). Střely na branku: 21:36. Diváci: 1800 (omezený počet). Hvězdy zápasu: 1. Coyle, 2. Pastrňák, 3. Rask (všichni Boston).

Buffalo - Philadelphia 0:3 (0:0, 0:3, 0:0)
Branky: 21. Couturier, 22. Raffl, 36. J. van Riemsdyk. Střely na branku: 28:38. Hvězdy zápasu: 1. J. van Riemsdyk, 2. Farabee, 3. Hart (všichni Philadelphia).

Nashville - Columbus 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)
Branky: 8. Cousins, 30. Tolvanen, 59. Haula - 4. Stenlund. Střely na branku: 29:29. Hvězdy zápasu: 1. F. Forsberg, 2. Saros, 3. Tolvanen (všichni Nashville).

New Jersey - Washington 2:3 (1:1, 1:2, 0:0)
Branky: 7. Malcev (Zacha), 24. Šarangovič - 16. Vrána, 23. Bäckström (Vrána), 34. Ovečkin. Střely na branku: 21:23. Hvězdy zápasu: 1. Vrána, 2. Ovečkin, 3. Bäckström (všichni Washington).

NY Islanders - Pittsburgh 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Branky: 20. Wahlstrom, 35. Pageau. Střely na branku: 30:20. Hvězdy zápasu: 1. Sorokin, 2. Wahlstrom, 3. Josh Bailey (všichni NY Islanders).

Chicago - Detroit 7:2 (2:1, 0:0, 5:1)
Branky: 18. a 48. Carpenter, 12. Zadorov (Kämpf), 42. P. Suter, 50. P. Kane, 55. Kubalík, 56. DeBrincat - 18. Gagner, 53. J. Svečnikov (Hronek). Střely na branku: 32:46. Hvězdy zápasu: 1. P. Kane, 2. DeBrincat, 3. Lankinen (všichni Chicago).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články