Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Voráčkova parta splnila v Praze cíl. Philadelphia přetlačila Chicago, dvěma góly k tomu přispěl Konecny

Spoluhráči z Philadelphie chtěli v sezonní premiéře v rámci pražského vydání NHL Global Series zvítězit pro Jakuba Voráčka a přání se jim splnilo. Flyers si proti Chicagu vypracovali dvoubrankový náskok, který nakonec přetavili v těsnou výhru 4:3. Dvě trefy si připsal útočník Travis Konecny, čeští hráči i přes dostatek šancí nebodovali.

Travis Konecny z Philadelphie překonává Coreyho Crawforda z Chicaga
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

"Bylo to výjimečné, když vyjel ze střídačky (a fanoušci jásali). A po zápase byl velice rád, když jsme vyhráli. A že ho viděla rodina a kamarádi," řekl Konecny na adresu Voráčka. "Fanoušci Jakuba milují, je to pro ně skutečná celebrita a hvězda. Bylo to pro něj neopakovatelné. Jsem šťastný, že jsme pro něj vyhráli," dodal jeho spoluhráč, brankář Carter Hart.

Zápas v O₂ areně, který sledovala rekordní pražská návštěva 17 463 diváků, se lámal ve druhé třetině zápasu. Nejprve upravil na 2:1 pro domácí Philadelphii Oskar Lindblom, kterému byla připsána branka po zásahu nešťastného Slatera Koekkoeka, od něhož se puk odrazil do branky Blackhawks.

Jako určující pro další vývoj zápasu se ale ukázala situace z 39. minuty. Konecny nabral ve středním pásmu rychlost při hře ve čtyřech hráčích, projel obranou Chicaga a po individuální akci přesně zamířil bekhendem do šibenice a druhým gólem v zápase zvýšil už na 3:1.

"Ne vždy se dostanete k takové kličce přes obránce. Chtěl jsem vystřelit na zadní tyč, byla to jedna z těch střel, kdy máte štěstí a zapadne tam. Jsem za to rád," uvedl k akci zápasu Konecny, který objel Duncana Keitha a zavěsil.

Chicago se hnalo za vyrovnáním, ještě před druhou přestávkou snížil Alex DeBrincat po ideální přihrávce napříč pásmem od Patricka Kanea. V závěrečné části hry měli Jestřábi několik dobrých příležitostí, ale Carter Hart v brance Flyers odolal a definitivní pojistku přidal Michael Raffl na 4:2. Kane pak gólem a třetím bodem v zápase zdramatizoval závěr utkání, ale Philadelphia už náskok udržela.

Češi se snažili, ale do statistik se nezapsali

Voráček i duo z Chicaga David Kämpf a novic Dominik Kubalík se od začátku pěkně činili, ale bodově se nakonec neprosadil ani jeden. "Všechny řady hrály celkem dobře, vytvořili jsme si hodně šancí. Jsem rád, jak zahrála naše lajna, i když jsme se neprosadili. Nakonec ale přispěje někdo jiný, a to je nejdůležitější," hodnotil Voráček.

Nejaktivnější byl zkušenější člen Blackhawks, který si jen v první části připsal dvě srážky s Voráčkem i kapitánem Flyers Claudem Girouxem a navíc se v prostřední části ocitl v gólové situaci, ale byl faulován.

"Škoda toho výsledku, že to pro nás nedopadlo lépe. Bohužel, myslím si, že Philadelphia byla lepší a zaslouženě vyhrála. Určitě jsem byl nažhavený. Ale na každý zápas se připravuju stejně. Byl to první zápas sezony, takže jsme měli určitě všichni chuť. Léto bylo dlouhé," prohlásil Kämpf.

Z týmu Chicaga byla nejnebezpečnější první řada Jonathana Toewse s produktivním Kanem, ale na úvodní trefu Konecnyho v zápase reagoval gólově pouze Alexander Nylander, akvizice z Buffala.

Klidná až tichá atmosféra připomínala poslední zastávku NHL v Praze v roce 2010, kdy se v O₂ areně dvakrát střetli Boston Bruins s tehdejším Phoenixem Coyotes (dnes Arizona). Přesto by se rozdíly našly.

Předzápasový program se postaral o skvělou odezvu z hlediště, která vyvrcholila státními hymnami. Zejména ta americká s velkým ohlasem fanoušků z USA způsobovala husí kůži. V přerušené hře pomáhali se zábavou maskoti obou klubů.

O nejhlasitější reakce se pak staral Voráček, který nejvíc přitahoval pozornost diváků, kdykoliv byl v akci na ledě. Ve chvíli, kdy předvedl menší sólový průnik středem kluziště a prověřil Harta v brance Chicaga, aréna začala bouřit. Ostatně fanoušci Flyers měli na tribunách převahu. A nakonec se mohli radovat i z výhry.

Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 7. Konecny, 27. Lindblom, 39. Konecny (Laughton), 50. Raffl (Pitlick, Hägg) - 8. A. Nylander (P. Kane), 40. DeBrincat (P. Kane, E. Gustafsson), 58. P. Kane (E. Gustafsson, Keith). Rozhodčí: Hebert, O'Halloran - Murphy, Suchánek. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Střely na branku: 38:31. Diváci: 17 463 (vyprodáno). Hvězdy zápasu: 1. Konecny (Philadelphia), 2. P. Kane (Chicago), 3. Raffl (Philadelphia).

Philadelphia: Hart - Provorov, Braun, Sanheim, Niskanen, Hägg, Gostisbehere - Voráček, K. Hayes, Giroux - Konecny, Couturier, Lindblom - Twarnyski, Laughton, J. van Riemsdyk - Bunnaman, Pitlick, Raffl. Trenér: Alain Vigneault.

Chicago: Crawford - Keith, E. Gustafsson, Seabrook, Määttä, Koekkoek, Gilbert - P. Kane, J. Toews, A. Nylander - A. Shaw, D. Strome, DeBrincat - Kubalík, Kämpf, Saad - Caggiula, Ryan Carpenter, Zack Smith. Trenér: Jeremy Colliton.

Zdroj
ČT sport, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články