Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Velký třesk v NHL: Tkachuk míří na Floridu za Huberdeaua a Weegara

V zámoří se udála jedna z největších výměn posledních let. Matthew Tkachuk, jenž byl chráněným volným hráčem Calgary a avizoval neochotu podepsat dlouhodobý kontrakt s Flames, jde na Floridu za dvojici hvězdných hráčů Jonathan Huberdeau a MacKenzie Weegar, dále mladíka Colea Schwindta a podmíněné první kolo draftu 2025. Panthers ještě na oplátku získají podmíněné čtvrté kolo draftu 2025.

Matthew Tkachuk
zdroj: Reuters autor: Sergei Belski

Budoucnost Tkachuka v Calgary byla v zámoří jedním z hlavních témat posezonního období po otevření trhu s volnými hráči. Flames už přišli o nechráněného útočníka Johnnyho Gaudreaua, jenž si pro další působení v NHL vybral překvapivě Columbus Blue Jackets, s nimiž podepsal sedmiletý kontrakt v celkové výši 68,25 milionu dolarů.

Tkachuk dal v posledních dnech najevo, že s Flames nechce spojit svou dlouhodobou kariéru. Vedení klubu se tedy rozhodlo další hvězdu vyměnit a k velkému trejdu našlo partnera v podobě Panthers. Florida obětovala za ceněného útočníka, jenž vyprodukoval v poslední sezoně 104 bodů (42+62) v 82 duelech základní části a dalších 10 bodů (4+6) ve dvanácti zápasech play-off, hned dvojici vlastních klíčových hráčů.

Výměnám v NHL se věnoval Hokej fokus podcast:

Panthers poslali do Calgary jak Huberdeaua, který vytvořil osobní maximum 115 bodů v sezoně včetně ligového rekordu 85 asistencí z pozice levého křídla, tak také obránce Weegara (44 bodů v 80 zápasech). Oběma bývalým zástupcům Floridy končí po nadcházející sezoně smlouvy a mohou se stát nechráněnými volnými hráči.

Tkachuk se obratem po výměně dohodl s novým zaměstnavatelem na maximálním osmiletém kontraktu s celkovým příjmem 76 milionů dolarů. "Matthew je houževnatý a fyzicky hrající bojovník, který toho hodně umí. Stabilně sbírá body a ukazuje se jako jeden z nejkompletnějších a nejdynamičtějších mladých hráčů v NHL. Jsme nadšeni, že do naší sestavy přibude tak velký generační talent," pochvaloval si generální manažer Panthers Bill Zito.

Laine pokračuje v Columbusu, Dubois ve Winnipegu

Finský útočník Patrik Laine podepsal nový čtyřletý kontrakt s Columbusem, díky němuž si vydělá 34,8 milionu dolarů. Klub se s čtyřiadvacetiletým hokejistou se statusem chráněného hráče dohodl krátce předtím, než vypršela lhůta pro přijetí takzvané kvalifikační nabídky. "Prodloužení smlouvy s Patrikem Lainem bylo toto léto jednou z našich priorit. Je nedílnou součástí týmu, který v Columbusu budujeme," uvedl generální manažer Blue Jackets Jarmo Kekäläinen.

Columbus získal Laineho v lednu 2021 výměnou z Winnipegu, jenž si rodáka z Tampere vybral jako celkově druhého na draftu v roce 2016. V minulé sezoně Laine nasbíral v 56 zápasech 56 bodů (26+30) a celkově má v NHL bilanci 327 bodů (176+151) ve 407 zápasech.

Aby získal finanční prostor pro Laineho, vyměnili Blue Jackets útočníka Olivera Bjorkstranda do Seattlu za výběry v 3. a 4. kole draftu v roce 2023. Sedmadvacetiletý Dán hrál za Columbus od roku 2016, v minulé sezoně si vylepšil kariérní maximum na 28 gólů a 57 bodů z 80 zápasů.

Pierre-Luc Dubois, jenž figuroval právě v Laineho výměně v roce 2021, se jako chráněný volný hráč dohodl na roční smlouvě s Winnipegem, kde odehrál poslední dvě sezony. Kontrakt s Jets mu zajišťuje příjem ve výši šest milionů dolarů. Po sezoně bude opět v pozici chráněného volného hráče.

Čtyřiadvacetiletý Dubois byl v uplynulé sezoně třetím nejproduktivnějším hráčem i střelcem týmu v základní části. V 81 utkáních si připsal 60 bodů za 28 gólů a 32 asistencí. Celkem má trojka draftu z roku 2016 na kontě v dlouhodobé fázi 361 zápasů a 239 bodů (102+137), ve 33 duelech play-off přidal Dubois 22 bodů (8+14).

Zdroj
ČT sport, nhl.com, ČTK, CapFriendly

Hlavní zprávy

Nejčtenější články