Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

V jedenácti odešel z domova, aby si splnil hokejový sen. Teď Faksa válí v Dallasu

Kvůli hokeji musel útočník Radek Faksa hodně obětovat. V jedenácti letech odešel z rodné Opavy do Třince, o šest let později se rozhodl ještě před draftem vydat do zámoří. A vyplatilo se. Čtyřiadvacetiletý útočník je stálicí texaského Dallasu, na začátku sezony podepsal tříletý kontrakt a v listopadu dokonce nastřílel svůj první hattrick v NHL. Svůj hokejový příběh popsal v exkluzivním rozhovoru pro web ctsport.cz.

Radek Faksa
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Manny Flores

Faksa začínal s hokejem v rodné Opavě, talentem ale začal brzy vrstevníky převyšovat, a tak vyvstala otázka – co dál? V pouhých jedenácti letech přišly dvě nabídky, které by nadějnému hráči umožnily další rozlet. Před Faksou a především jeho rodinou stály dvě možnosti – Vítkovice a Třinec. Nešlo ani tolik o to, do kterého klubu nadějný hráč přestoupí. Základem byla myšlenka, že se žák šesté třídy přestěhuje do nového města, kde se bude muset o sebe postarat.

Rodina nakonec svolila, a tak mladý talent přestoupil k třineckým Ocelářům. "Když teď vidím kluky v jedenácti letech, tak si to vůbec neumím představit. Bydlel jsem na hotelu. První rok jsem měl spolubydlícího, který byl asi o sedm let starší, takže jsme si vlastně neměli moc co říct. Pak jsem tam byl zase asi dva roky sám," popisuje útočník Dallasu těžké začátky.

Faksa ale podle svých slov brzkého odchodu z domova nelituje a věří, že díky této životní etapě se dokázal prosadit i v pozdějších letech. "V té době se moji rodiče rozváděli. Hlavně mamka mi věřila, že se tam nezkazím. A já už jsem v té době věděl, že chci hrát hokej. Tak jsem šel do Třince," vysvětlil.

Ilustrační foto

"Ty začátky byly nejhorší, zpočátku jsem to bez rodičů nesl těžce. Po prvním roce, který jsem tam strávil, jsem byl skoro rozhodnutý, že se vrátím zpátky do Opavy. Pak jsem měl schůzku s panem Kopřivou, který trénoval juniorku, s generálním manažerem Markem a mojí mamkou. Nakonec mi udělali takové podmínky, abych se měl co nejlépe. Tak jsem zůstal a jsem za to rád," pokračuje Faksa.

Faksa nastupoval za Třinec až do sedmnácti let, seniorskou extraligu si v Čechách ale nikdy nezahrál. Před blížícím se draftem udělal mladý útočník další velké a možná zlomové rozhodnutí. Rok před draftem odešel do kanadské juniorky, aby se naučil jazyk, poznal odlišný styl života, ale především, aby si zvykl na jiný styl hry. Chtěl být po případném draftu stoprocentně připraven. Právě v tuhle chvíli se mladému talentu hodily zkušenosti, které získal tak časným odchodem do Třince.

V kanadské juniorce se Faksa předvedl v dobrém světle, a to se projevilo i na draftu. Český útočník byl v roce 2012 draftován jako nejvýše postavený Čech draftu na třináctém místě klubem Dallas Stars. Za ním byl na sedmnáctém místě Tomáš Hertl, dnešní hvězda San Jose, v druhém kole na 49. místě Martin Frk. 

V roce 2014 se přesunul do farmářského týmu Texas Stars, se kterým ovládl play-off AHL a vyhrál Calder Cup. "Ještě rok po draftu jsem byl v juniorce. Následující rok jsem šel na farmu, kde jsem odehrál patnáct zápasů poslední části. Hrál jsem i celé play-off, když jsme vyhráli," popisuje další přesun.

V hlavě máte pořád  co bude? Popisuje Faksa působení na farmě

Aby hráč měl šanci zahrát si v nejlepší hokejové lize světa, musí na farmě projevit nejen své fyzické schopnosti, ale musí vydržet také psychicky. Hokejisté hrají v nejistotě a neví, kdy a zda vůbec si je klub do NHL povolá. "Podmínky tam nejsou jako v NHL. Že se třeba ani tak finančně nezajistíte. A v hlavě máte pořád – co bude?" vysvětlil opavský rodák.

Faksu v té době potkalo zranění ramene, následná operace a nikdo nevěděl, v jaké formě se vrátí. O NHL byl ale rozhodnutý bojovat i dál. "Psychicky jsem na tom byl docela špatně. Pak když se dostanete do NHL, tak si toho místa vážíte víc. Určitě si myslím, že pro každého hráče je dobré si tím projít, že si pak váží toho, že je tady. Nebere pak nic zadarmo a pořád maká, aby se tu co nejdéle udržel," podotkl český útočník.

Zásadní roli v hokejovém životě Radka Faksy sehrál Aleš Hemský. Když Dallas povolal českého hráče do týmu, nabídl Hemský novému spoluhráči ubytování. "Když jsem přišel do NHL, tak jsem bydlel na hotelu. A když jsem tu byl už měsíc, tak mi pak Aleš s manželkou řekli – pojď k nám. Tak si mě vzali k sobě. A to psychicky pomůže. Než být pořád sám zavřený na jednom pokoji. Aleš mi hodně pomohl v týmu, má hodně zkušeností a hráli jsme spolu v lajně," zavzpomínal český útočník.

Pro spoustu hráčů je NHL vysněná, nejvyšší meta. Ale přechod z jakékoliv evropské i zámořské soutěže není jednoduchou záležitostí. Hokejista se kromě hokeje musí začlenit i do dalších situací.

"Přijít jako mladý do NHL není sranda. Je to jiný svět. Je to jiné herně, ale i třeba v tom, jak se chovat mimo led, různé detaily. Třeba jak se oblékat. Když jsme třeba byli na tripu a šli jsme na večeři, tak já jsem nevěděl, co si obléct, vůbec jsem to neznal," popsal Faksa i nehokejové peripetie spojené se zámořskou soutěží.

Máme našlapané mužstvo, nemám nic jistého, říká Faksa

Faksa svými výkony dokazuje, že se vedení Dallasu před šesti lety při draftu nemýlilo. Český útočník je univerzálním hráčem, platný při přesilovkách i oslabeních. V září podepsal nový kontrakt, i když ho vedení Dallasu dlouho nechávalo v nejistotě.

Když se ale Faksovo jméno objevilo na listině chráněných hráčů, aby po něm nemohlo sáhnout například nově vznikající Vegas, bylo zřejmé, že zájem o hráče trvá. A kontrakt nakonec přišel, Faksa podepsal tříletou smlouvu, která mu vynese 6,6 milionu dolarů.

"Přišel nový trenér, noví hráči. Máme našlapané mužstvo, nemám nic jistého. Tento rok jsem začínal zase ve čtvrté lajně. Prvních 25 zápasů jsem hrál 11–12 minut za zápas. Takže jsem začínal od nuly a všechno, co teď mám, jsem si musel vybojovat.

Podívejte se na první hattrick Radka Faksy v NHL:

28. listopadu 2017. Datum, které si český talent bude pamatovat. Den, kdy Faksa v utkání proti rozjetým Golden Knight dokázal nastřílet hattrick během 6 minut a 46 sekund. Rychleji za Dallas nikdo tři góly nevsítil. "Já ani nevím, souhra náhod. Dobré postavení, hráči to super nahráli. A já jsem měl docela lehkou práci, neměl jsem nic složitého. Bum, bum, bum a bylo to," usmívá se při vzpomínce na utkání Faksa.

V Dallasu je Faksa spokojený s týmem i fanoušky. Hokejistům se zde nedostává takové publicity jako třeba v českých podmínkách. "V Dallasu je na prvním místě americký fotbal. Kdyby přišel quarterback z amerického fotbalu do kavárny, tak by ho každý znal. Stane se, že mě někdo zastaví, ale spíš možná hráče jako je Seguin, Benn a tak. Ale fanoušci jsou tady super. Máme hodně dobrý tým a ti lidé to cítí," dodal Faksa na závěr.

Zdroj
ČT sport, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články