Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Utkání hvězd NHL i s Pastrňákem. Českou hvězdu nominovali na Floridu fanoušci

David Pastrňák se může těšit na třetí účast na Utkání hvězd NHL. Nejproduktivnější český hokejista v soutěži je mezi dvanáctkou hráčů, kteří získali nominaci v hlasování fanoušků. Na prestižní exhibiční akci si šestadvacetiletý tahoun Bruins zahrál již v letech 2019 a 2020. Utkání hvězd se uskuteční v sobotu 4. února v Sunrise v hale Floridy Panthers.

David Pastrňák
zdroj: TK / AP / Tony Avelar

Pastrňák prožívá zatím po všech stránkách vynikající sezonu. Boston je jasně nejlepším týmem dosavadního průběhu základní části a havířovský rodák suverénně vládne týmovému bodování. Před druhým Bradem Marchandem vede o 20 bodů, když si ve 45 zápasech připsal 63 bodů za 35 branek a 28 asistencí. Je čtvrtý v produktivitě celé NHL a druhé místo mu patří mezi střelci, na vedoucího Connora McDavida z Edmontonu ztrácí čtyři branky.

Před třemi lety byl Pastrňák vyhlášen nejužitečnějším hráčem Utkání hvězd poté, co v barvách Atlantické divize nastřádal za dva zápasy čtyři góly a dvě přihrávky. V roce 2021 se kvůli zhuštěnému kalendáři v době koronavirové pandemie exhibice neuskutečnila, loni se mezi nominované nedostal. Tehdy určilo takřka kompletní sestavy vedení ligy a fanoušci svými hlasy rozhodli jen o čtyřech hráčích.

Mezi nominovanými, které vedle fanoušků určila již dříve NHL, jež vybrala po jednom hráči ze všech 32 týmů, je 31 útočníků, osm brankářů a jen pětice obránců. Bez jediného zadáka bude hrát právě Pastrňákův výběr Atlantické divize, v němž bude dalším zástupcem Bostonu brankář Linus Ullmark.

"Je skvělé mít tam ještě nějakého spoluhráče, tím spíš, když s sebou berete i rodiny," řekl webu NHL Pastrňák. "Všichni se navzájem znají a mohou si to společně užít, je to větší zábava pro ně i pro nás," dodal.

Atlantickou divizi navíc povede kouč Bruins Jim Montgomery. Mužstvo Metropolitní divize bude mít na starosti Rod Brind'Amour (Carolina), na střídačku Centrální divize se postaví Peter DeBoer (Dallas) a týmu Pacifické divize bude šéfovat Bruce Cassidy (Vegas).

Poosmé se může na Utkání hvězd NHL představit ruský útočník Alexandr Ovečkin, v minulosti však čtyřikrát exhibici vynechal. Kapitán Washingtonu překonal v této sezoně Gordieho Howea a stal se druhým nejlepším střelcem v historii ligy. Před ním už je pouze Wayne Gretzky, Ovečkinovi na něho chybí 84 branek.

Celá akce odstartuje v pátek 3. února tradičně dovednostními soutěžemi. Den nato se odehraje opět turnaj s třemi zápasy na 2 x 10 minut. Dva semifinálové souboje určí finalisty, kteří si zahrají o prvenství. Hrát se bude ve třech hráčích v poli, jak jsou hráči zvyklí z prodloužení v základní části. V každém týmu bude devět bruslařů a dva brankáři.

Nominace na Utkání hvězd NHL v Sunrise:

Atlantická divize:

Brankáři: Linus Ullmark (Boston), Andrej Vasilevskij (Tampa Bay); útočníci: David Pastrňák (Boston), Mitchell Marner, Auston Matthews (oba Toronto), Nikita Kučerov (Tampa Bay), Dylan Larkin (Detroit), Nick Suzuki (Montreal), Tage Thompson (Buffalo), Brady Tkachuk (Ottawa), Matthew Tkachuk (Florida). Trenér: Jim Montgomery (Boston).

Metropolitní divize:

Brankáři: Igor Šesťorkin (NY Rangers), Ilja Sorokin (NY Islanders); obránce: Adam Fox (NY Rangers); útočníci: Sidney Crosby (Pittsburgh), Johnny Gaudreau (Columbus), Kevin Hayes (Philadelphia), Jack Hughes (New Jersey), Brock Nelson (NY Islanders), Alexandr Ovečkin (Washington), Artěmij Panarin (NY Rangers), Andrej Svečnikov (Carolina). Trenér: Rod Brind'Amour (Carolina).

Centrální divize:

Brankáři: Connor Hellebuyck (Winnipeg), Juuse Saros (Nashville); obránci: Seth Jones (Chicago), Cale Makar (Colorado), Josh Morrissey (Winnipeg); útočníci: Nathan MacKinnon, Mikko Rantanen (oba Colorado), Kirill Kaprizov (Minnesota), Clayton Keller (Arizona), Jason Robertson (Dallas), Vladimir Tarasenko (St. Louis). Trenér: Peter DeBoer (Dallas).

Pacifická divize:

Brankáři: Stuart Skinner (Edmonton), Logan Thompson (Vegas); obránce: Erik Karlsson (San Jose); útočníci: Leon Draisaitl, Connor McDavid (oba Edmonton), Bo Horvat, Elias Pettersson (oba Vancouver), Matthew Beniers (Seattle), Kevin Fiala (Los Angeles), Nazem Kadri (Calgary), Troy Terry (Anaheim). Trenér: Bruce Cassidy (Vegas).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články