Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Thornton s hokejem nekončí. Místo NHL ale podepsal smlouvu v Davosu

Před plánovaným návratem do další sezony v NHL se rozehraje na známém místě v Evropě. Nestárnoucí Joe Thornton, který hodlá mezi zámořskou elitou pokračovat, se už potřetí v kariéře dohodl na angažmá ve švýcarském Davosu. Jednačtyřicetiletý kanadský centr by mohl hrát už o víkendu proti Rapperswilu, za který pro změnu nastupují Roman Červenka s Vladimírem Sobotkou.

Joe Thornton
zdroj: ČTK/AP autor: Josie Lepe

Jednička draftu 1997 Thornton hrál naposledy 11. března, kdy hájil barvy San Jose v NHL proti Chicagu. Základní část pak předčasně ukončila pandemie koronaviru. Dohrávka soutěže v Edmontonu a Torontu už se Sharks netýkala.

Dvaadvacátou sezonu NHL zakončil Thornton s bilancí 31 bodů v 70 zápasech za sedm branek a 24 asistencí. V současnosti je po vypršení ročního kontraktu na dva miliony dolarů nechráněným volnýho hráčem. Podle spekulací zámořských médií o něj stojí Toronto.

Je tak otázkou, zda se na ledě v NHL znovu potká se svým dlouholetým spoluhráčem Patrickem Marleauem, který se s vedením Sharks dohodl na novém jednoletém kontraktu. "Odehráli jsme toho spolu hodně, takže by to pro mě bylo lepší a věřím, že i pro ostatní kluky. Nevím, jak se rozhodne, ale bylo by skvělé být s ním v týmu," uvedl Marleau.

Dění v NHL se věnoval Hokej fokus podcast:

V Davosu hrál Thornton už v sezonách 2004/2005 a 2012/2013 při výluce v NHL. V prvním případě, kdy se NHL vůbec nerozběhla, pomohl klubu k mistrovskému titulu a našel si ve Švýcarsku dokonce manželku Tabeu. Díky švýcarskému pasu není považován za cizince.

Thornton v Davosu již od července trénuje a teď se těší na zápasy. "Bude to velká zábava hrát zase za Davos v soutěži. Trénoval jsem s klukama celé léto a opravdu moc se těším na opravdové bitvy o body," uvedl.

V Davosu má Thornton historicky víc než bod na zápas

S klubem se dohodl, že mu v nelehké době pomůže zadarmo. Alespoň symbolickou odměnu mohou obě strany řešit případně až v příští sezoně 2021/2022. Podle webu capfriendly.com si Thornton vydělal během kariéry v NHL už takřka 110 milionů dolarů.

"Je pro nás velkou poctou, že se Joe během své neskutečné kariéry rozhodl již potřetí pro působení v Davosu. A co jsem tak viděl na tréninku, rozhodně nám moc pomůže. Jeho vhazování, kontrola puku a přihrávky, to vše je stále na mimořádně vysoké úrovni," vyzdvihl o tři roky mladší sportovní manažer Davosu Raeto Raffainer.

Thornton má ve švýcarské lize včetně play-off na kontě 87 startů a 115 bodů za 26 gólů a 89 nahrávek. V NHL odehrál 1636 zápasů a 1509 bodů ho řadí na 14. místo historie. Díky 1089 asistencím je sedmý v pořadí nejlepších nahrávačů. V play-off přidal v 179 utkáních 133 bodů (31+102). Davos odehrál v nové sezoně dvě venkovní utkání, v nichž nebodoval.

Zdroj
ČT sport, ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články